lynx píše:Diky, a pri rovnakom uhle, ale roznej hrubke cepele, sa to ako meni ?
Ak myslíš napríklad to že máš uhol 20°na 2mm čepeli tak výška výbrusu bude nízka a prienok do materiálu dobrý.. Ak bude na 5mm čepeli 20° výbrus, bude vyšší a tu sa potom jedná o to aký materiál režeš. Pokiaľ chceš rezať zeleninu/ovocie a podobne, kde ide nôž hlboko do krájaného materiálu je tu pravdepodobnosť, že hrúbka čepele bude pri určitom vnorení do krájanej veci už tú vec rozlamovať a nie krájať. Ak sa ledná o stružlikanie a pod. kde odkrajuješ len maličké kúsky (stružlinky) tak je to myslím si fuk... ale rozhodovať to môže napr. pri batoningu a pod.
Odporúčam zapojiť šedú kôru mozgovú a trošku podumať, sú to veci, na ktoré prídeš aj sám zdravým sedliackym rozumom...