Killian s touto temou si ma predbehol
Ja mam Victorinox camper, ma este aj pilku. Pravdupovediac som ho dlho nepouzival a lezi len v kuchyni na otvaranie konzerv, ale mam dojem, ze teraz sa k nemu vratim.
Mna fascinovali naradove noze leatherman, tak som si jeden vyziadal na Vianoce
Povodne som mal model Leatherman Charge Ti, ale bol problem s jednou cepelou noza (sla otvorit jednou rukou len velmi ztuha) tak som ho v ramci 25 rocnej zaruky reklamoval, ale dostal som uz model Charge Al (s odovodnenim ze Ti sa uz nevyraba lebo titan bol moc drahy - to je argument
).
Bol som nim nadseny ale casom som zistil, ze ma aj zapory. Mezi vyhody by som uviedol, ze oba noze (zubkovany a klasicky), pilka a pilnik idu otvorit samostatne aj bez otvorenia kliesti a daju sa otvarat jednou rukou (dokonca aj v rukaviciach). Klieste toho vydrzia naozaj dost, ohol som nimi dost hruby plech s kovanej ocele, uz uz som sa bal, ze cosi na nich povoli ale prezili to bez ujmy. Vsetky naradia su zabezpecene premyslenou poistkou, ktora je jednoducha ale ucinna.
Teraz cosi k negativam
Prvou je urcite pouzita ocel. Kedze naradie musi byt pevne, je pouzita ocel s vysokym obsahom uhlika co je sice super, ale prakticky vsetky casti (okrem noza, ten je z ocele 154CM) su nachylne ku korozii. Momentalne byvam blizko pri mori a vlhkost vzduchu je tu vyssia ako u nas. Leatherman je teraz skoro stale v supliku (blbe zakony o noseni nozov) a na mnohych miestach uz vidiet bodky, hlavne na kliestach. Nie je to zatial nic hrozne, ale pomaly sa to rozsiruje a cakal by som, ze za tie prachy to vydrzi viac
Nie je to o starostlivosti, mam tu aj ine noze a tym nie je uplne nic, nikde ani bodka korozie.
Druhou nevyhodou je asi vaha, vazi myslim okolo 240 gramov. Nie je to vela, ale kto chodi nalahko, tomu to moze vadit.
Poslednou a asi najvacsou nevyhodou je cena, ja som moj kupil za 160 eur co je uz dost. Na druhej strane z USA sa da zohnat za ovela menej. Mozno by som si teraz uz kupil cierny Leatherman Wave, je lacnejsi a ciernenie je odolne voci korozii, aj ked na druhej strane casom sa to zacne zosupavat.
Otazkou ale je, ci je potrebne mat na bushcraft taketo klieste a ci nepostaci len Victorinox, ten je lahsi, vyrazne odolnejsi voci korozii ale ma zase svoje obmedzenia. Klieste su dobre na opravu vystroje alebo napriklad tahanie bolavych zubov