Môj prvý model od Victorinoxu bol model Forester a mám ho dodnes (od cca 2003). Prežil so mnou asi všetky možné situácie od dovolenkovania, turistiky až po prerábanie bytu. Musím skonštatovať že od tej doby mi prešlo rukami množstvo iných nožov, ale Forester je z môjho pohľadu ideal všestranného použitia. Prednedávnom som si kúpil verziu Vorester One hand a sprevádza ma na každom kroku. Čo som si všimol na novom modeli je malá vôľa hlavnej čepele.
Rozhodla jsem se taky přispět do tohoto vlákna nějakou tou trochou ze svýho vybavení. Ačkoli nemám nic značkovýho typu Viktorinox, určitě moje víceúčelové nože (anebo řekněme rádoby rovnou kapesní nářadí) nijak nezaostávaj od těch ostatních, alespoň né v jejich účelovosti. Vlastním prakticky takové „nože“ dva. Jedním je ve svý podstatě obyčejnej zavírací nožík se spoustou dalších docela užitečnejch věcí jako jsou nůžky, pilka, otvírák na lahve, na konzervy, vývrtka… Druhý jsem si pořídila (i když ho sice tolik nevyužívám jako ten první) především kvůli kleštím, jinak je ale mmj. vybavenej poměrně ucházejícím pilníkem a druhým nožem se zubatým ostřím, a je podle mýho názoru, co se materiálu týče, o poznání kvalitnější (teda aspoň líp drží ostří).
Prílohy
příroda nedělá nic zbytečně (Aristotelés) mojerajče
Ono, akýkoľvek nôž je dobrý, keď ide do tuhého, ale s tými značkovými to ide podstatne ľahšie. Tým samozrejme nehaním tvoj vercajch. Samozrejme není značka ako značka, niektoré sú skorej o designe než účelnosti a výrobci nevedia čo si za ne pýtať.
V kapsičke na popruhu od tašky cez plece - pôvodne určenej pre mobil (do tašky vojdú doklady, malý ďalekohľad Bresser, zopár drobností, nejaké tie náboje a do osobitnej prepážky na uzamykateľný zips aj krátka strelná zbraň) nosím Victorinox.
Vo vaku zvyknem v zelenom nylonovom púzdre nosiť univerzálny nôž s lyžicou a vidličkou, ktoré sa dajú vybrať zo zelenej plastovej rukoväte.
Po ruke takmer stále mám čiernený Spyderco s klipom a výrezom v čepeli na otváranie palcom, v zime (resp. jar/jeseň) v kapse vyskakovací nôž s baskickou poistkou zapažbený v orechovom dreve (čepeľ cca 14 cm). Prvý ako univerzálny nástroj na všeličo, druhý viac na odstrašenie, príp. na obranu...
Od známeho z kruhov OS SR som počul že sa uvažovalo o zaradení Victorinoxu do výstroje OS podobne ako v prípade modelu SWISS ARMY Bundeswehr v Nemecku. Bola by to zaujímavá modifikácia s našim znakom a poradovým číslom...
Po nejakom čase môžem objektívne zhodnotiť, že victorinox rada 93mm mi vyhovuje uplne najviac. Je to jednoducho spojenie užitočnosti a elegancie. V čom vidím najvačšie výhody? -Pevnosť znitovania a tuhosť pružín -Robustnejsie zeliezka -Vystružník v hlavnej osy.
Stretol som sa ale aj s jednou nevýhodou. Absencia vývrtky mi raz skomplikovala vecer
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Zdravím mám tento Viktorinox http://www.rosler.sk/page2438sk.html?l1=203&l2=204 z vrúbkovanou čepeľou. Poradil by mi niekto ako nabrúsiť tento nôž? Dosť často ho používam, takže už není ostrý ako býval. Za odpoveď vopred ďakujem.