Rád by som založil túto tému, nakoľko štepenie je takisto istý druh „prírodnej“ zručnosti, ktorá mňa zaujímala fakticky od detstva, kedy som starého otca pozoroval pri tejto ušľachtilej činnosti a sám robil prvé pokusy...
No až tento rok som sa sám „seriózne“ pustil do štepenia... Hlavným dôvodom bol fakt, že máme doma staršiu (poslednú) marhuľu, odrodu, ktorá nám v záhrade rastie už „od nepamäti“... Nakoľko je to už posledný strom tejto odrody a zo skúsenosti viem, že marhuľa je pomerne chúlostivý strom, ktorý môže vyschnúť doslova a dopísmena „z večera do rána“, tak som sa rozhodol pokúsiť zachrániť túto „sortu“ marhúľ... Máme síce vysadené nejaké stromčeky zakúpených marhúľ, no ja chcem viacmenej „z princípu“ rozmnožiť a zachovať našu domácu odrodu...
Práve pred pár dňami som zaštepil štyri stromčeky, a to do podpníkov slivky... Možno sa bude niekomu zdať, že je ešte skoro, no u nás už dlhší čas panuje pekné a teplé počasie... Naviac som čítal na nete, ako jeden človek tvrdil, že kôstkoviny on osobne štepí práve skoro na jar, resp. na konci zimy, ak už je pekné počasie a v noci nie sú silné mrazy (zhruba viac ako -8 stup.)... Najneskôr vraj do polovice marca... Úspešnosť „ujímania“ v tomto čase má vraj až 90 percent. Tak uvidím, či sa niečo ujme... Som v tom zatiaľ začiatočník... Spôsob štepenia (vrúbľovania) som použil najjednoduchší a to, tkz. spojkovanie (kopulácia), kedy sa jednoducho šikmým rezom zreže podpník aj „mladník“ (vrúbeľ), tak, aby na seba, čo najtesnejšie a najpresnejšie priliehali... Podpník a „mladník“ (nový jednoročný výrastok na strome, ktorý chceme rozmnožiť) by mali byť rovnakej hrúbky... Následne som miesto spojenia omotal lykom a zatrel štepárskym voskom...
Práve „kôstkoviny“ a zvlášť čerešne sa horšie ujímajú... Viem, že u nás aj pomerne skúsení „štepári“ majú problém so zaštepením tejto dreviny...
V priebehu nasledujúcich dní by som ešte zopár marhúľ chcel zaštepiť, aby som zvýšil pravdepodobnosť, že sa nejaký stromček ujme...
Skúšali ste niekedy štepenie (vrúbľovanie) stromov? Bol by som naozaj veľmi rád, keby ste sa podelili o svoje skúsenosti, vychytávky a tipy ohľadne tejto ušľachtilej a zaujímavej činnosti...