Tento rok sa ukazuje ako dobroprajný pre štepárov... Mierna zima a slnečné (nedaždivé) počasie zabezpečili, aspoň u nás, vhodné podmienky pre ujímanie vrúbľov...

Ja som si ešte v decembri vyskúšal štepenie "v ruke", keď som vykopal šesť mladých slivkových výhonkov a spôsobom "anglická kopulácia" navrúbľoval marhule... Zaštepené stromčeky som počas zimy držal v chladnej a tmavej komôrke (aby predčasne nevyrašili) v menšej plastovej debničke, ktorá bola naplnená vlhkou zeminou... Ešte koncom februára som ich vysadil na záhradu a zatiaľ, okrem dvoch, už aj kvitnú... No aj ostatné dva sú zatiaľ "zelené"...
Na jeseň som doniesol z prírody dve divé čerešne, ktoré som aj hneď zasadil a v polovici februára zaštepil... Jednu anglickou kopuláciou a druhú (väčšiu) spôsobom "do rázštepu"... Po piatich týždňoch pekne rašia, rovnako ako puky na stromoch čerešne... Mám z toho dobrý pocit, že sa zrejme ujali...
V rovnakom čase som zaštepil ešte okolo desať marhúľ do podpníkov sliviek anglickou kopuláciou... Skoro všetky už kvitnú... Neskutočné...

Rovnakým spôsobom aj dve hrušky... Rovnako pučia...
A aby toho nebolo málo, tak som sa rozhodol "prerobiť" už trochu väčšiu jabloň, nakoľko mala nie veľmi dobré jablká, ktoré navyše vždy skoro opadali a nebolo z nich nič... Nakoľko mi ju bolo ľúto iba tak zrezať (mladý strom, hrúbka kmeňa do 10cm), tak som ju prerobil na "Jonathánku"... Máme doma dosť starú jabloň tejto odrody a sa mi zdá akoby "chorľavela", tak som chcel z nej zaštepiť novú jabloň... "Jonathánky" patria medzi naše snáď najobľúbenejšie jablká... Výborná chuť a skvelá skladovateľnosť...
Pridávam aj pár fotiek...
Dve čerešne... Hore zaštepená ang. kopuláciou, dole "do rázštepu"... Dal som dva vrúble kvôli zvýšeniu úspešnosti štepenia, a aby sa rana lepšie hojila... Nakoľko sa zrejme ujali obidva vrúble, tak jeden budem musieť, pochopiteľne, odstrániť, aby si navzájom neprekážali v raste...
Pár ukážok marhúľ, ktoré sa zrejme ujali...
Do každého konára tejto slivky som zaštepil inú odrodu marhule... Zatiaľ všetky pučia... Jedna je Goldrich, ale ostatné dve nepoznám... Bude to dobré aj kvôli opeľovaniu budúceho stromu, kedy sa tri odrody môžu opeľovať navzájom...
A tu je spomínaná jabloň... Na každý konár som "do rázštepu" navrúbľoval po dva vrúble... Do tenších som dal iba jeden... Ponechal som ich trochu dlhšie, nakoľko takému stromu by nemal byť problém ich "vyživiť"... Neskôr sa skôr dopestuje koruna... Robil som to s tým, že ak by toto štepenie nebolo úspešne, tak v čase miazgy by som konáre preštepil spôsobom "za kôru"... Ale zatiaľ to vyzerá, že štepenie bude úspešné, nakoľko puky už pomaly rastú...
Na koniec fotka pekného motýľa (Babôčka pávooká), ktorého som vyfotil počas toho, ako som sa kochal rozkvitnutými kvetmi marhule...

Momentálne marhule naplno kvitnú a tie stromy vyzerajú neskutočne... Akoby boli zasnežené...