Čo sa týka obdobia, kedy rezať, tak ja sa držím zásad, ktoré sa tradujú v literatúre, čiže jabloň a hrušku zvyknem orezávať na jar, kôstkoviny po zbere plodov a višne a broskyne by sa mali vraj orezávať každý rok, pretože rodia iba na "novom" jednoročnom dreve.
Stromy orezávam sám, pretože v tom mám záľubu, ale poznám aj osoby, ktoré si na to volajú ľudí, ktorí tomu rozumejú, podobne si ich volajú aj na štepenie stromov. Ja proti tomu nič nemám, nakoľko nie každý na to má "gény" alebo chuť...
Ja pochádzam z dediny a zastávam názor, že chlap by si mal vedieť spraviť také veci sám...
No... a ako spoznať odborníka?
Ťažko to nejako definovať hoci ja si o sebe (neskromne
) myslím, že trochu to vycítiť viem... Už som videl všelijakých... Niektorí sa tvárili, že pojedli všetku múdrosť sveta a nepripúšťali žiadne iné návrhy... Všetko, čo robili bolo to najsprávnejšie, nástroje, ktoré používali boli najlepšie a pod. Ale pravdupovediac veľa toho nevedeli... Zase na druhej strane poznám aj takých, ktorí o sebe nikdy slovo odborník nevyslovili, sú akí sú (po spoločenskej stránke, posudzovaní "malomeštiacky"), aj rád si vypijú, ale jednoducho človek nejakým zmyslom cíti, že veci rozumejú a prácu, ktorú robia, "milujú"...
Ľudským spôsobom pri práci vysvetlia, čo, ako, prečo robia a človek to vybadá podľa spôsobov, ako berú nástroje do rúk, ako si obzerajú drevo a miesta, kde odrezať, ako rezať a podľa podobných vecí... A ťažko povedať, kde sa to naučili...
Takých ľudí si vážím, nech ľudia o nich tradujú čokoľvek...