Ak chceš chovať králiky na mäso, tak chovu sa obávať vonkoncom nemusíš... Treba sa o ne trochu viac starať ako o sliepky, ale znesú toho veľa aj od neporiadných gazdov...
Samozrejme, treba najprv si pripraviť nejaké zariadenia, kde budeme králiky chovať. Môžu byť pozbíjané z dosák, alebo trebárs som už videl aj kdejaké „premakané“ zajačince trebárs z plechu, alebo kombinované s drevom, všetko závisí od šikovnosti chovateľa...
Ktoré sú lepšie, ťažko povedať... V drevených je v zime zajacom teplejšie, no majú tú nevýhodu, že zajace dosky rady „hlodajú“ a časom dokážu klietku riadne poškodiť... V lete, ak má človek na to priestor, tak môže králiky chovať vo väčších množstvách v ohradených, krytých priestoroch, ktoré sa dajú na noc zatvoriť, alebo ak má záhradu, tak sa dá spraviť presúvacia voliéra, v ktorej budú králiky samy sa pásť, a keď trávu spasú, tak klietka aj so zajacami sa presunie na iné miesto... Traduje sa, že králikom by sa malo dávať iba seno, no u nás bežne sa v letných mesiacoch zajacom ukosila aj nejaká tráva a nebol problém. Len treba dbať na to, aby nebola mokrá, alebo zaparená, lebo by mohli králiky uhynúť. Vodu treba kontrolovať a meniť, aby bola stále čerstvá, nakoľko ju králiky rady a často znečistia všetkým možným... Majú rady tvrdý, suchý chlieb, listy z kapusty, z reďkvi, kalerábu, repy a podobné veci, jačmeň, ovos...
My sme králiky chovali donedávna a niekedy aj vo väčších množstvách... Mali sme pomerne bežné plemená: Činčila veľká, Český albín, Nemecký strakáč, Kuní veľký a pod... Sú to nenáročné plemená... Nakoľko žijeme na dedine, tak nikdy sme nemali problém zohnať králika na chov... Napr. sme od známych dostali kotnú samicu a po okotení sme ju vrátili naspäť a pod... Čiže s tým nikdy nebol problém...
Čo však bol stále dosť veľký problém bolo, že skoro vždy počas letných mesiacov prišla na králiky pohroma vo forme rôznych chorôb a vtedy im nepomohla ani svätená voda... Keď sa choroba začala šíriť, tak kapali ako muchy... Neraz sa stalo, že majiteľovi pokapali aj všetky... Niekto vravel, že choroba sa šírila vzduchom, niekto, že ju prenášali komáre...ťažko povedať... No to je asi najväčší dôvod, prečo v súčastnosti králiky nechováme a aj dosť ďalších ľudí... Možno by pomohlo nejaké očkovanie... Inak, králiky majú veľmi chutné mäso a kto vie králika pripraviť, tak to je naozaj delikatesa...
Čiže bez obáv, smelo do toho...