Nazdar, mám takú otázku. Momentálne hľadám nejaký ten olej na drevo (nezávadný na nástroje do kuchyne). Viem už sa to tu omieľalo 100x ale stále nejak som nenašiel nejakú komplexnú odpoveď a neviem rozlíšiť niektoré druhy olejov.
Čo som tu zistil. Všeobecne odporúčate najmä
ľanový,
olej z vlašských orechov alebo
olivový.
Na druhej strane moc neodporúčate repkový či slnečnicový. Čo by sa mi možno zišlo lebo tu v dedine máme veľkú lisovňu kde pokiaľ viem lisujú určite slnečnicu a vzhľadom na to koľko je okolo repky na poliach tak možno aj repku. Niektorí tu ale spomínali že používajú aj slnečnicu tak so z toho zmätený.
Ďalej, našiel som na nete niekoľko olejov ľanových prírodných no nemali nejaké informácie v opise produktu a tak som sa spýtal technickej podpory a tí mi vraveli, že ten daný nie je vhodný na použitie na nástroje pri styku s jedlom. Tu mi napr. ani neodpísali (
http://www.drogeria-vmd.sk/olej-lanovy- ... eva-950-g/) a tiež to vyzerá celkom zaujímavo. Jednoducho evidentne nie hociktorý ľanový olej. Ako teda spoznať dobrý, správny olej?
Samozrejme najistejšie je behnúť do nejakých Bio potravín kde kúpim fľaštičku 250ml za 4€ alebo viac lebo je to super-duper mega zdravé. Nevim odhadnúť či to je veľa ale zdá sa to byť dosť
Našiel som ale takú srandu, že ľanový olej v potrebách pre kone. Tieto oleje sú pomerne lacnejšie a našiel som zopár aj na bazos.sk. Sú takéto oleje vhodné? Není z kone, je síce pro kone ale to by znamenalo že je přece jedlý ne?
Archanjel spomínal rafinovaný prírodný olej (
http://www.kinekus.sk/olej-lanovy-na-na ... -1/detail/). Pokiaľ viem rafinovaný je len čistený, filtrovaný. Zase ale je vhodný?
Edit-odpoveď od Kinekus: Olej nie je určený na nátery predmetov, ktoré prichádzajú do priameho styku s potravinami, pitnou vodou, ani na nátery detských hračiek.Aký je rozdiel medzi prírodným a jedlým prípadne technickým?
Máte konkrétne produkty, ktoré vy používate? Kde ich kupujete a koľko vás to asi víde? Akú výdatnosť má taký olej resp. koľko mi asi vydrží napr. tých 250ml?