od bb69 » 14 Mar 2016, 16:03
Takže, s odstupom času a na základe vlastných skúseností, môžem prehodnotiť svoje názory na ošetrenie drevených výrobkov olejom. Jedného času som tvrdil, že lyžice ošetrené obyčajným olejom (slnečnicovým, repkovým, ale aj olivovým) mi nesmrdia ani po roku. Ako som však zistil, to je pravda len pri lyžiciach, ktoré pravidelne používam, teda, samozrejme, aj umývam a zavše znova pretriem olejom, v ktorom mám namočenú škoricovú kôru a klinčeky. Pri výrobkoch, ktoré som nepoužíval dlhšiu dobu, som zistil, že ich skutočne cítiť po zatuchnutom oleji. Nedávno ma však nepríjemne prekvapila hrabová lyžica, ktorú som experimentálne, asi pred 3 mesiacmi, napustil ľanovým olejom (bio) a ten zápach bol teda o dosť nepríjemnejší, ako pri obyčajnom kuchynskom oleji - niečo ako pokazená farba na steny, alebo k čomu by som to prirovnal. Najviac sa mi doteraz osvedčilo ošetrenie kokosovým olejom (bio, extra panenský), teda, aspoň čo sa týka zápachu. Tým som skúšobne natrel asi pred rokom niekoľko väčších výrobkov a tam som doteraz nezaznamenal žiadny smrad, dokonca ani u tých, ktoré nepoužívam. Takže zostanem asi pri kokosovom oleji, aj keď bol dosť drahý - to 200 ml balenie stálo v lekárni okolo 5 eur.
- Prílohy
-

-

Stojí vysoká, divá Poľana, mať stará ohromných stínov... (Andrej Sládkovič: Detvan)