Naozaj pekný príspevok. Podarilo sa to naozaj veľmi pekne. Snáď by som len dodal, že buk by som na porysko nepoužíval. Nedá sa takmer vôbec rovno rozštiepiť, vlákna sa pod kôrou krútia a prasuje sa s ním zle. Navyše buk (ajked sa z neho dnes poryská vyrábajú) sa rýchlo kazí (voda a sucho spôsobujú vážne škody) a rovnako rýchlo ako odhníva sa doň púšťajú aj škodci. Pri silnom, alebo zlom údere sa väčšinou zlomí, pretože vlákna neprecházajú takmer nikdy celou dĺžkou poryska (vybiehajú od stredu mimo).
Čo sa týka iného dreva, odporúčam agát, dub, jaseň. K jaseňu sa len- tak nedostane asi nikto, dub je ale veľmi slušnou náhroadou, ktorá vydrží veky. Dubové násady vydržia takmer to isté, čo jaseňové - sú teda veľmi pružné a trváce.
Klin do sekerky by mal byť dubový (presne ako v príspevku) a je dobré, ak sa pred zatlčením nahreje nad ohňom (ono v skutočnosti postačí i držanie klinu vo veľmi suchom prostredí). Po zatlčení klin "nasaje" vlhkosť z okolia a už nepustí. Ja by som klin umiestnil krížom (diagonálne), je to odskúšaná stará metóda.
Na olejovanie dreva by som nepoužil olej slnečnicový, pretože rýchlejšie oxiduje a podlieha skaze. Osvedčeným "olejom" je ľanová fermež- zmes ľanového technického oleja a lakového benzínu). V prípade dubového dreva nie je potrebné používať nijaký olej, pretože prírodné triesloviny obsiahnuté v dreve zabezpečia dokonalú trvácnosť.
Ešte raz chválim pekný príspevok a bol by som rád, keby sme si všetci osvojili výrobu porysiek, pretože to nejak k mužom patrí a na mnohé sekery sa poryská už kúpiť ani nedajú. (dnešné "úzke" poryská na staršie sekerky nesedia)