Už som vystrúhal zopár porísk do sekeriek, či už rovných, alebo „točených“, no do klasickej veľkej sekery som porisko ešte nerobil. Máme doma dve takéto veľké sekery (z čias socializmu), v obidvoch sú bukové poriská, ktoré nám ešte pred rokmi spravil aj nasadil nejaký „majster“. No na jednej sa drevo asi zoschlo, pretože hlava sekery mala vôľu a voľne „behala“ už pri menšom potrasení. Napriek tomu hlava pri rúbaní nepadala, pretože porisko bolo nabité zo spodu, čiže klin nebol potrebný... No mne to „hŕkanie“ dosť vadilo, tak som sa rozhodol, že spravím nové porisko. Nechcel som iba kvôli tomu rúbať nejaký strom, tak som doma našiel kus suchého dubového dreva a dal som sa do práce...
S tým drevom bola pomerne riadna makačka... Najprv som chcel spraviť klasické rovné porisko, no potom som si pomyslel, že vyskúšam „škandinávske“...

Keďže také porisko doma nemáme (nemal som podľa čoho obkresliť) a za svet som si nevedel vybaviť v mysli aké to má byť

, tak som „voľne“ kresal a strúhal to dubové poleno až som sa dopracoval k „novému“ tvaru poriska (zázrak)...

Ale mne sa celkom páči (na to, že je prvé), v rukách sa drží dokonale, či už jednou, alebo dvoma rukami a rovnako sa výborne rúbe drevo...
Porisko som osadil do hlavy dosť presne a natesno... Nabil som ho veľkým kladivom, až od tých úderov sa mi triasla zem pod nohami...

Pretože by bolo skoro nemožné tu hlavu dať dole a spraviť zárez na klin, tak som to nechal tak a miesto klina som nabil iba kus kovovej trubky...
Sekera má vyrazený takýto "cajch"
Nakoniec som porisko ešte natrel slnečnicovým olejom, aj keď možno nebolo ani veľmi treba...