Robil som dlhy anglicky luk a kladkovy luk foto>>>
http://img193.imageshack.us/img193/5779/dscf1181a.jpg <<<
DLHY LUK (anglicky stredoveky dlhy luk)
TIS je superdrevo tvrde jadro a pruzny "obal" ho radi medzi top na pouzitie na luk. Jasen a javor su asi najdostupnejsie drevo kedze dobry TIS u nas tazsie najst, aspon teda v mojej oblasti. Ja osobne som pouzil Javor > 2 metre 10cm na dlhy anglicky luk. Drevo som susil asi tyzden pretoze cakat rok to by ma je8lo

...Susil som ho tri dni POD RADIATOROM NA STUPNI 3

MYSLIM TO VAZNE...Zvysne 4 dni volne polozeny za skrinou. Drevo bolo napodiv velmi krasne nie suche ale pripravene na upravu. Predovsetkym treba vybrat dobre rovne zdrave drevo hlavne bez sukov tych takych kruhovych veci

..Rozstiepil som ho a na vonkajsej strane som dal dole koru ALE LEN VRCHNU (pozor aby ste neposkodili drevo hned pod korou ! neskor moze prasknut !), zvysok som vyhobloval hoblikom doma v spalni

do pozadovaneho tvaru. Nasleduje krasna cast> 11 dni natierame luk vriacim olejom robil som to 2x denne celych 11 dni a olej MUSI byt vriaci resp. ked vam to dymi ako divé tak staci aj horuci. Po tychto 11tich dni som ho nechal vysusit na balkone asi 3-4 dni. Dajte si na olejovani zalezat je to velmi dolezity krok. Vysledok bol ozaj krasny, prestrelil som futbalove ihrisko diagonalne vlastne az za plot cize neviem kolko metrov, ale dost na moj vkus. Strelba priamo bola tiez good. Vyroba trvala asi 2 a pol tyzdna.
Moderny kladkovy luk (deflexny)
http://img193.imageshack.us/img193/5779/dscf1181a.jpg Tak na madlo som pouzil nohu z buku z postele co sme doma uz vyhadzovali do kosa...postacilo dlato kladivo a troska rozumu a madlo hotove za pol dna ani nie. Vysustruzene plastove kolieska s drazkou po obvode to mi urobil kamos. Lanko 3mm hrubka horolezecke na trh by malo zvhladnut 120kg zataz kupene v KE za par centov dlzka 6 metrov. pouzijeme asi 5. nepamatam sa teraz presne. ramena su vysustruzene zo !!smreku!! chcel som len skusit a napodiv velmi krasne drevo. 11 dni v oleji ponorene nonstop. sem tam mozete ked mate kovovu vanu aj prihriat nech sa to tam lepsie vsiakne do dreva

. Takze vsetko krasne zmontujeme dokopy pouzijeme rozum ako funguje kladka atd. vsetko mi trvalo vyrobit vlastne 2 tyzdne presne. Proces olejovych kupelov zaberie najviac casu...Inac je vsetko otazka par hodin zmontovat to. takyto luk krasne prekonal 130 metrov (merali sme to 50 metrovym pasmom co mam doma) zalezi ako si luk "natiahnete". Myslim ze by zvladol aj viac. Nikdy som snim nic nelovil ani netriafal zive ciele, predsalen mam uctu k zivym tvorom. Tento luk ma uz asi 6 rokov a stale dokaze uctihodne strielat bez akejkolvek udrzby co je fakt super.
PAMATAJTE ALE, ZE NA TAKYTO DRUH ZABAVKY JE POTREBNY UZ ZBROJNY PAS. Neviem teraz presne kolko kil musi byt maximalna natahovacia sila no vygooglit sa to da isto.
Moje najkrajsie zasahy boli z 80 metrov do 0,5cm hrubej dosky o rozmeroch 30x20cm. Dosku krasne prerazilo az na druhu stranu. Teraz z odstupom casu (uz som 3 roky nestrielal) by som netrafil ani slona z 5 metrovej vzdialenosti

...ak chcete nieco vediet kludne sa pytajte cez SS alebo tu. Slovnik z lukostrelby mi uz casom pamat vymazuje takze nevyjadrujem sa presne.
Co sa tyka vyroby SIPOV pouzival som palicky z baumaxu > kus 30 centov, hroty som mal z nabojov z druhej sv. vojny kde som vybral gulku odrezal s pilkov zuzenu koncovu cast
teda v najsirsej casti som gulku rozrezal pilkou na zelezo a roztavil v plechovke na plynakom kde mi vytieklo olovo. prazdnu gulku som nasadil na hrot palicky. Paradoxne najtazsie bolo zohnat perie (! MASTNE ! cize hus, kacka,) takze niekedy to bolo o hubu. No ked sa to podarilo skalpelom som rozdelil pierko na dve casti a pomaly prilepil (POZOR PERIE JE KRIVE A ZATOCENE DBAJTE NA UMIESTNENIE DO ROTACIE). omotal silnou nitou a na konci urobil drazku pre tetivu. Dufam, ze som nic nezabudol nebojte sa toho nic neni take zlozite ako to vyzera

vela stastia pri vyrobe tejto nadhernej zbrane s dlhou historiou.
P.S. Luk zabil pocas svojej historie az do dneska viac ludi ako vsetky ostatne moderne aj nemoderne zbrane dohromady.
Per aspera ad astra...