Takže prinášam nejaké výsledky z kalenia noža vyrobeného z pílového listu Pilana zo strojnej rámovej pílky hrúbky 2mm z ocele 19 830. Použil som postup podľa Eléva na parciálne kalenie pomocou kachliarskeho tmelu Den Braven do 1200°C. I keď mi bolo v práci jasne vysvetlené, že ak to chcem parciálne, tak jedine indukčný ohrev, prípadne nejaká lúčová technológia. Napriek týmto odporúčaním som to skúsil, keďže tmel už bol kúpený. Tmel som naniesol asi tak pol hodinu pred kalením. Najprv jemnú vrstvu vtláčaním prsta po celom povrchu predhriateho noža. Potom vrstvu asi tak 5 - 7 mm na chrbát a rukoväť. Nôž som strčil do pece s trochu zaschnutým tmelom pri teplote asi 900°C. Ešte nikdy sme piecku v práci nemali vypeckovanú na 1200°C a taktiež som nevedel či ten tmel v peci nezačne horieť, tak prvá nastavená teplota bola len 1050°C. Potom som to postupne dotiahol po 50°C až na 1200°C. Týmto som ale zbytočne predĺžil vplyv vysokej teploty na nôž. Navyše po dosiahnutí teploty 1200°C sa v hale, kde som kalil objavili všetci naši firemný špicli a musel som ho nechať v peci navyše 25 minút, pokým šli na obed. Toto sa na noži prejavilo riadne vykúsanými prepálenými miestami, hlbokými aj pol milimetra. Potom som do nepredhriateho oleja vložil len tú časť, ktorú som chcel kaliť. Kachliarsky tmel držal super. Začal odskakovať až pri chladnutí noža asi 1 minútu po kalení. Nôž sa trochu zdeformoval, ale to snáď dorovnám lokálnym ohrevom. Popustenie bolo prevedené pri teplote 480°C tri hodiny. Následne som nôž trochu vybrúsil na skúšku trvdosti. Šlo to fakt zle. Kotúč z brúsneho papiera sa nechytal, tak som to prešiel na brúske a brúsnym kotúčom z kameňa. Tvrdosť sme zmerali na piatich miestach, tak ako sú na obrázku:
1- 67,5 HRC
2- 64,5 HRC
3- 61,5 HRC
4- 60,5 HRC
5- 60,5 HRC
Údaje číslo 1 a 2 sú skreslené, lebo to bolo merané na oblej ploche čepele a pri vtláčaní sa nôž trochu pohol. Takže výsledná tvrdosť tam bude menšia. Z nameraných hodnôt je vidieť, že chalani mali pravdu a oceľ sa takto parciálne zakaliť nedá. Navzdory tomu je nôž po popustení dosť pružný a celkovo sa mi materiál zdá vhodný na výrobu noža. Škoda len že tie pílové listy sú dosť tenké.
Skúšal som s ním sekať do zveráku a do konštrukčnej ocele a zárezy robil pekné hlboké
.
Dúfam, že budem mať čas a niekedy ho dorazím do konca.
Príroda má len jedného nepriateľa.
Vývoj z nás robí ľudí, jeho zneužitím sa stávame opäť zvieratami.