truppyk22 píše:Matej a kôš treba pliesť bezprostredne po zbere prútia, alebo ho možem aj odložiť na pár týždňov a pliesť až potom? Na tvojom portáli som čítal, že ty si nechal prútie niekoľko týždňov a až potom si plietol. A nevyschlo potom?
Ja som ho odložil len preto, že som nemal čas pliesť ihneď

a nebol som si istý či urobím dobre, ak ho nechám vyschnúť. A tak som ho vložil do potôčka a plietol až neskôr, keď som mal čas. Tým, že bolo stále vo vode, ostali prúty čerstvé. Nieje nikde napísané, že sa musí pliesť s čerstvými prútmi, čítal som aj o spôsoboch, pri ktorých košíkár najprv prútie úplne vysuší, potom ho na určitú krátku dobu namočí do vody aby "ožilo" a pletie tak. Rozdiel je v tom, že ak pletieš s čerstvým prútím, tak ti neskôr upletený košík zoschne a vzniknú medzery, ktoré budeš musieť dopliesť (zhustiť výplet). Pri pletení s vysušeným a následne rehydratovaným prútím je výsledok krajší a trvácnejší, kôšík sa zoschne len minimálne. To, či je jednoduchšie pliesť s čerstvým, alebo vysušeným (a rehydratovaným) prútím neviem posúdiť, pretože zo suchého som ešte neplietol. No odhadujem, že druhá možnosť bude trošku náročnejšia.