Pred casom mi maminka podarovala kosik, ktory sa uz na prvy pohlad lisil od pruteneho a nebol ani ratanovy (kupila ho od kolegyne, ktora ich pletie). Hned ma to zaujalo a zacal som vyzvedat a patrat po nete, ze o co ide. Nie to sice velmi "bushcrafterovske", ale je to pletenie, preto som sa rozhodol, nieco viac vam o tom popisat.
Vygooglil som toto: tento druh prutia (dovolim si to tak nazvat, aj ked s vrbovym prutim to nema absolutne nic spolocne) je prirodny material, ktory sa do nasej zeme dovaza zo subtropickeho pasma. Jedna sa o vzdusne korene palmy Calamus rottang. Ich vnutorna duzina zbavena pevnej lesklej kory sa nazyva pedig. Velkou vyhodou je to, ze tieto korene zbavene kory sa prehanaju cez raznice, pomocou ktorych vyrobcovia dosianhu hrubku "prutia" aku pozadujeme, po celej dlzke pruta. Kedze je to prirodny material, vyrobky z neho nesmieme vystavovat prilisnej vlhkosti ani vysokym teplotam. Dobre sa im bude darit pri izbovej teplote a v suchom prostredi. Tolko z teorie.
Nevahal som a hned som si objednal jedno klbko takehoto pedigu s prutim o hrubke 2,5mm, kedze odbornici zaciatocnikom odporucali tuto hrubku. Kazdy kosik potrebuje aj dno a to sa da pri pedigu vyrobit minimalne dvomi sposobmi. Prvy je, ze si ho upletieme priamo z pedigu (co pri mojich skusenostiach neprichadzalo do uvahy
) a druhy sposob je pouzitie tkz. sololitovej dosky, z ktorej si vyrezeme tvar dna, aky potrebujeme. Tento som si zohnal lahko, kedze otcov pribuzny ma stolarsku firmu. Ked pedig dorazil zacal som z pracou. Pedig treba pred pletenim namocit do vody na par minut, aby zmekol a pri pleteni sa nelamal. Tak som par "prutov" supol do vody a po par minutach zacal pliest. A tu vam ponukam vysledok mojej prace, co sa mi do teraz podarilo vsetko upliest
.
Co nato hovorite? Nieje to minimalne zaujimave (nemyslim to, co som uplietol, ale tento druh pletenia
)? A nakoniec by som este poznamenal, ze na rozdiel od pletenia z vrboveho prutia, z pedigu sa da pliest aj doma v obyvacke, ked sledujete nejaky film v TV
.