PODLOŽKA POD HORKÉ NÁDOBÍPřes zimu jsme se více věnovali různým drobnějším pracem uvnitř srubu a tak došlo na výrobu téhle podložky. Pokud jsme si totiž chtěli na náš dubový stůl dávat nějaké horké nádoby, používali jsme jako podložku různé odřezky prken. Vím, že moje žena je šikovná a tak jsem ji poprosil, zda by se po dlouhé době nevrátila k jedné ze svých dovedností a vyrobila nějakou hezkou stylovou podložku.
Za materiál zvolila už několikrát osvědčené lýko z rafie. Je to materiál, který se používá nejen jako dekorace, ale třeba i v sadařství. Raffii jsme objednali přes internet a pak už jen zbývalo zahájit splétání téměř nekonečného copánku.
Nejde to moc rychle, protože je neustále potřeba do každého ze třech pramenů postupně přidávat vlákna. Chce to jen trochu šikovnější ruce, pak už jen pečlivost, vytrvalost a hlavně dostatek trpělivosti. Co se týče té poslední vlastnosti, má moje žena za dlouhá léta soužití se mnou celkem slušně natrénováno.
Je potřeba, aby šířka copánku byla pořád stejná a také vše rovnoměrně utažené.
Ze spleteného copánku budou občas vykukovat jednotlivé kousky lýka, ty je pak nutno nůžkami ostříhat.
Po získání prvních metrů copánku vezmete pevnější sedlářskou nit a začnete pásek od středu sešívat do spirály tak, aby šití pokud možno nebylo vidět. Na protahování silnější jehly s dratví je dobré použít nějaké kleště. Při sešívání je potřeba neustále vše pořádně utahovat a hlídat si budoucí rovinu podložky.
Výše popsaný postup budete opakovat tak dlouho, až dosáhnete požadovaného průměru podložky.
Hotový výrobek je dobrém mírně navlhčit, položit na rovnou plochu, na ní položit nějaké dostatečně široké prkénko a vše zatížit. Podložka je pak po vyschnutí krásně rovná a pak už nezbývá nic jiného, než ji začít používat.
K výrobě takové podložky lze samozřejmě použít i jiné vlákno, třeba kukuřičné šustí nebo nějaké jemnější stromové lýko.
FOTO: Zdeňka