Když jsem pomáhal nějakou dobu kamarádovi sedlářovi v dílně, barvil jsem kůže jeho způsobem.
Není to sice pro sedláře kutila zrovna nejekonomičtější způsob, je potřeba trochu více mořidla, ale výsledek je takřka dokonalý.
Má tři plastové nádoby s dobře těsnícím uzávěrem a v nich tři základní odstíny lihových mořidel - světle a tmavě hnědou a samozřejmě černou.
Polotovar výrobku nebo jednotlivé části už s přesně daným tvarem, případně i vysekanými dírkami ponoří do mořidla. Respektive jej vlastně jen tekutinou postupně celkem rychle protáhne. Jde o to, aby žádná část kůže nebyla v mořidle déle než ostatní. Tím dosáhne rovnoměrného odstínu barvy. Pokud chce získat sytější - tmavší odstín, namočí kůži do mořidla za sebou hned dvakrát. Pozor - podruhé se bude mořidlo vsakovat daleko rychleji - intenzivněji.
Aby se on sám od mořidla neumazal a kůže mu náhodou nespadla dovnitř, používá k držení kůže chirurgický pean, který s oblibou používají i rybáři. Jsou to takové kleštičky, u kterých díky zoubkové aretaci sevřený předmět nemá takřka šanci vyklouznout.
Já mohu jen doporučit, mít takovou věc doma
. Je neskutečné, na co všechno jej lze použít
.
Namořenou kůži potom, pokud to jde, zavěsí svisle tak, aby přebytečná barva rychle stekla.
Nebo kůži položí vodorovně na savý papírový karton tak, aby hladký povrch byl nahoře. Stane-li se, že se tvoří nějaké loužičky, tak má nachystán nějaký hadřík, kterým rychle místa setře.
Pak kůži nechá vyschnout.
Pokud se kůže pro případné další tvarování výrobku ještě namáčí do vody, mohou vzniknout po uschnutí na povrchu vysrážené šedobílé skvrny způsobené lihem z mořidla. To se dá snadno odstranit vlhkým hadříkem.
Aby se díky lihu značně vyschlá a ztuhlá kůže stala znovu pružnou, je nutné napustit ji nějakým vhodným olejem. Natření jen balzámem určeným pro ošetření povrchu kůže nám nezajistí původní vláčnost. Proto na kůži z hladké strany nanese štětcem ricinový olej (pozor neolizovat si pak prsty - hrozí pak velmi kvalitní průjem
!). Může se používat třeba i lněný olej. Zkusil jsem to doma a výsledek byl stejný. Olej zajistí i mírné ztmavení odstínu mořidla a rozpije případné drobné nedostatky v rovnoměrnosti nanesené barvy.
Až se olej do výrobku všechen vsákne a povrch je úplně suchý, teprve pak kamarád nanáší na povrch kůže ochranou vrstvu - on konkrétně "Balsám na kůži UNIVERSAL" od české firmy BANG.