od atti.hombre » 17 Nov 2011, 08:45
No a sú tu prvé tipy od odborníka:
1. trochu teórie
2. suroviny a ich príprava
3. modelovanie
4. sušenie
5. výpal
1. Trochu teórie
Keramika a vôbec hlinené výrobky sú staré ako samé ľudstvo, dá sa povedať, že prvé výrobky sa objavujú už s prvým ohňom. Pred tým sa však nedá vylúčiť výroba nádob zo sušenej hliny, ktoré sa dali použiť na úschovu suchých potravín či predmetov.
Pred tým, ako si niečo sami vytvoríme z hliny, mali by sme vedieť aspoň pár základných pravidiel, ktoré ovplyvňujú náš konečný výsledok. Nechcem veľmi zabŕdať do ťažkých chemicko-fyzikálnych analýz, ale niektoré veci by nádejný hlinotvorca mal vedieť. Veľa sa síce dá naučiť systémom pokus-omyl a veľa je to aj o šťastí, no keď vieme čoho sa vyvarovať, sme predsa len trochu bližšie k úspechu.
Prvým dôležitým krokom je výber a spracovanie suroviny. Zväčša sa snažíme využiť lokálne zdroje – tam kde práve sme, ale predsa len, nie všade sa vhodná surovina nachádza a jej poctivý výber veľmi ovplyvní prežitie nášho diela.
Na výrobu keramickej nádoby nám treba dva druhy suroviny – hlinu a ostrivo (piesok) Ich vhodnou kombináciou určujeme vlastnosti výrobku: zmrštenie pri sušení, odolnosť voči ohňu, pórovitosť, nasiakavosť a vzhľad.
Dá sa povedať že:
veľa hliny + málo piesku = hutný, tvrdý no krehký, menej nasiakavý črep s vysokým zmrštením 15 a viac % pri sušení, s problematickým sušením a vyšším rizikom roztrhnutia v ohni.
Menej hliny + veľa piesku = pórovitý, mäkký až drolivý, viac nasiakavý črep s menším zmrštením (okolo 8-12 %), menej náročný na sušenie a odolnejší v ohni.
Samozrejme toto platí pre bežné vypaľovacie teploty do cca 1 100 C. Vyššie teploty už spôsobujú slinutie črepu (ľudovo povedané zosklovatenie) podľa druhu použitej hliny.
HLINA
Najvhodnejšia hlina na svojpomocne vyrobené nádoby je hnedozem – brehovica, tehliarska hlina. Najlepšie odobratá v pásme sopečných pohorí, prípadne ich sedimentov. Vápenaté hliny nie sú vhodné, pretože obsahujú veľa vápenca, ktorý pri výpale roztrhá črep svojim rozkladom na vápno a po následnom kontakte s vodou zas spôsobuje praskliny.
Snažíme sa hlinu odoberať z určitej hĺbky, aby nebola zbytočne znečistená korienkami, lístím a iným organickým humusom.
Odoberme si vzorku vo veľkosti hrsti, namočme do vody a vymiešajme si hrudku s hustotou ako plastelína. Dlaňami skúsme vyšúľať hadíka a potom ho stočiť či ohnúť – ak sa dá tvarovať a neláme sa, je hlina dobrá – ak sa láme a trhá, tak je buď veľmi suchá, alebo obsahuje veľa piesku, či málo plastického ílu. Z takej sa ťažšie dajú vyrobiť nejaké nádobky zložitejšieho tvaru.
Ak sa hlina dá dobre tvarovať, urobme si malú placku a nechajme ju na slnku vysušiť. Ak to prežije bez ujmy a nerozsype sa, prípadne nie sú na nej veľké trhliny, tak máme veľkú šancu na úspech. Potom skúsme suchú placku hodiť do ohňa – ak prežije bez toho, že by strelila, tak je dobre. Po vychladnutí ju skúsme zlomiť – zistíme, aká je tvrdá a kus namočme do vody – ak nepraskne a nerozsype sa, máme vhodnú hlinu. Prípadne môžeme súčasne experimentovať s pridaním piesku v rôznych pomeroch (napr. hrsť piesku na tri hrste suchej hliny a pod.)
PIESOK
Ideálnym pieskom sú piesky z potoka – samozrejme si všímame, akým pohorím potok či rieka preteká – ak sú to vápence, dolomity – tak hľadajme radšej niekde inde. Pokiaľ je to kremenný, žulový, čadičový piesok, tak máme takmer vyhrané.
Menej ortodoxný experimentátori môžu skúsiť zaliať vzorku silnejšou kyselinou (dá sa použiť aj ocot) – ak piesok veľmi šumí, obsahuje vápenec a nie je vhodný.
Výber zrnitosti už záleží od nás – čím väčšie zrno 1-3mm, tým hrubšie a drsnejšie nádoby – no ľahšie prežijú sušenie
Jemný, plavený, preosiaty piesok zas umožňuje vyrobiť jemnejšie a tenšie výrobky, no črep sa môže ľahšie drobiť.
Toto už je vec vkusu a praktického skúšania. Niekomu sa dobre robí z hrubej, niekomu z jemnej hliny.
SPRACOVANIE
Tak sme si našli vyhovujúce suroviny, čo však s nimi. No predsa musíme si ich spracovať na použiteľnú plastickú hmotu.
V ideálnom prípade si suchú hlinu roztlčieme drúkom, kladivom... na jemnejšie čiastočky a vrstvíme ju do nejakej nádoby (vedra) s odskúšaným množstvom piesku. Potom zalejeme vodou (kropíme rovnomerne tak, aby sa nasiakla – nie plávala) a zakryjeme vekom, sáčkom, aby sa nevysúšala. Necháme pár dní postáť, aby dokonale nasala vodu (kontrolujeme, ak treba dolejeme vodu).
Vlhkú zmes naberieme rukou a premiešame – ideálna je doska na cesto obtiahnutá hrubšou látkou – hlina sa tak nelepí na podložku. Ak je veľmi suchá, jemne dodáme vodu. Premočenú mazľavú hlinu upravíme ťažšie – pridaním piesku a suchšou hlinou. Tak si na to dajte pozor. Spracujme si postupne hrudky – vo veľkosti grepu tak, aby to bolo vláčne a plastické cesto, bez nerozmiešaných hrudiek hliny. Ak tam také sú, môžeme hrudku narajbať napr. na strúhadle na zeleninu a znova premiesiť... Potom hrudky dávame postupne dokopy a miešame medzi sebou. Snažme sa to miesiť tak, aby sa dnu dostalo čo najmenej vzduchových bublín – tie by narobili problém hlavne pri výpale...
postupne to sem budem dávať,ako mi to brat bude posúvať...