Tak mi trochu trvalo, kým som si našiel čas na jednoduchý návod, ako si vypáliť drobnosti na drevenom uhlí...
Jednoduché vypaľovanie v drevenom uhlí.
Vyrobili ste si jednoduchú misku, hlinené zvieratko, hlavičku fajky a rozmýšľate čo s tým – ako to vypáliť. Jedna možnosť je to po dobrom vysušení hodiť do ohňa. Tu je však riziko, že to pri tepelnom šoku všetko popraská, oheň horí nerovnomerne a nemusí to byť dokonale vypálené... Druhá možnosť je postaviť si pec, na to však treba kopu času, priestory, trochu šikovnosti...
V tomto krátkom príspevku ukážem, ako sa dajú drobnosti jednoducho vypáliť aj na obyčajnom drevenom uhlí (ja používam svoj odpad, čo mi ostane po redukčnom výpale v mojej peci – zväčša zo smrekového dreva)...
Potrebujete na to len starý hrniec a drevené uhlie. Hrniec je ideálny taký s užším hrdlom, čo sa ku dnu rozširuje, ale nie je to podmienka – mal by byť vyšší, ako širší a vytvárať čosi ako šachtu. Alternatívou môže byť priamo šachta vyhĺbená v zemi (do svahu), stará rúra, alebo pri rozmernejších veciach 200l sud – fantázii sa medze nekladú.
Do dna treba preraziť množstvo dier na prístup vzduchu a hrniec podložiť, alebo pod ním vyhĺbiť tunel na vzduch.
Tak a teraz to môže začať – nejakým spôsobom spustíte oxidačnú chemickú reakciu s tvorbou horúcej plazmy na menšom množstve dreveného uhlia.
Keď sa pekne rozhorí, dosypete takmer doplna drevené uhlie a na vrch dáte svoje výrobky – na ne zas trocha uhlia, aby boli zakryté.
Postupne sa rozžeraví celý obsah hrnca a výrobky klesajú ku dnu do horúcej zóny – na vrch stále dosýpate nové uhlie...
Keď sú kúsky takmer na dne, kde je už na spodku vrstva popola a sú dostatočne dlho v žeravom uhlí a horí už celý obsah hrnca, je na čase ukončiť proces – možno ešte trochu dosypať uhlia na vrch a následne upchať hrdlo hlinou (na obrázku je to zelenou farbou aby to bolo výraznejšie). Tak isto treba prisypať aj dno hrnca, aby tadiaľ neťahalo dnu vzduch.
Proces horenia sa spomalí, postupne chladne náplň a až to vychladne – zväčša do rána, možno to rozobrať a tešiť sa z výsledku...
Prajem príjemné posedenie pri ohníku a úspešné experimenty