ZÁVĚSY PRO INDIÁNSKÉ LENOŠKYKaždý rok se těším, až se modříny stojící ve svahu nad srubem zbarví do žluta.
Když je pak jehličí nasvíceno sluncem a nad ním se pne modrá obloha, jsem vždycky u vytržení.
Probouzí to ve mně vzpomínky na podzimní toulky divočinou Velké Fatry.
A přesně takového víkendového dne jsme se s Pítrsem - Mephitisem pustili do odvalení jednoho ohromného balvanu. Ten si usmyslel ležet na úpatí svahu přesně v místě, kde jsem začal srovnávat terén pro postavení dílničky. Se šutrem jsem však sám ani nehnul a tak jsem uvítal pomoc kamaráda.
Většinu předchozích dní byly mým nerozlučným společníkem krumpáč s lopatou, kolečko (fúrik) a hromada kamení. Po večerech jsem se rozhodl relaxovat korálkováním. Jen mne každé ráno překvapilo
, jak jsem z toho korálkování rozlámaný
. Naštěstí jsem to pak zase během dopoledne s pomocí krumpáče rozhýbal
.
Při revizi své táborové výbavy jsem zjistil, že mi pomalu dosluhují vykorálkované závěsy pro tradiční indiánskou proutěnou lenošku, bez které se pohodlné táboření v týpí neobejde.
Horní fotka z roku 1987 svědčí o tom, že jsem lenošky začal používal už před hodně dlouhým časem.
Pro ilustraci, jak taková lenoška vypadá, přikládám ještě jeden obrázek z pohodového stylového táboření o velikonocích tak před 20 lety.
Lenošku lze instalovat třeba v šeltru jako součást postele.
Vloni jsem si udělal další dvě lenošky a pro ně jsem potřeboval nové závěsy.
Použil jsem pevnější jelenici, takže pro šití umělou šlachou bylo nutné předpíchávat dírky šídlem.
Nakonec jsem tedy vyrobil hned dva páry závěsů.
Práce se mi zalíbila a tak jsem zkusmo udělal ještě jedno zdobení závěsu.
Tentokrát jsem pod korálky navíc vložil kus červené vlněné látky.
FOTO: Zdeňka