od bb69 » 20 Júl 2015, 12:41
S agátom máš určite pravdu-okrem kvetov je celý jedovatý, ostatné drevá, ktoré si spomenul, by mali byť v pohode. Osobne som zatiaľ odskúšal osiku-tá po prvom použití dosť "chlpatie", ďalej brezu, divú čerešňu, jabloň, borievku, slivku, hloh, javor a naposledy trnku. Trnka a hloh boli zatiaľ najtvrdšie drevá, z ktorých som strúhal, ale pomerne tvrdé sú aj drevá z ovocných stromov. Ja sa snažím vyrezávať hlavne z čerstvého dreva, vtedy jeho tvrdosť nehrá až takú úlohu a najradšej mám práve tie tvrdšie-výsledný efekt sa mi pri nich zdá proste krajší a sú aj príjemnejšie (hladšie) pri používaní.
Stojí vysoká, divá Poľana, mať stará ohromných stínov... (Andrej Sládkovič: Detvan)