Tulavy píše:SKW: Ten loparik je krasny, prosim ta, "spaltovaný buk (Spalted beech)", googlim to, ale neni mi jasne, ci je to nazov dreva alebo technologia spracovania, mohol by si k tomu dat blizsi popis? Lebo ma velmi zaujal ten vzor, uz som to niekde videl, ale nenapadlo mi, ze by to bolo takto dostupne, teda predpokladam ze drevo si mal normalne z lesa, ci?
@Tulavy: Je to názov vzorky dreva v angličtine, podobne ako "spalted birch", "curly birch"(breza) alebo "curly maple"(javor). Niesom si istý, ale pre tieto názvy zvyčajne niesú nejaké oficiálne slovenské názvy alebo aspoň niesú všeobecne známe. Keď by som mal pojem spalted beech preložiť čo najzrozumiteľnejšie tak by to bolo "chorľavý buk" no najsprávnejšie to nieje.
Je to vlastne krásna vzorka na bukovom dreve, ktorú spôsobujú huby. Vytvorí sa tak, že čerstvé drevo je počas vysychania vystavené poveternostným vplyvom, vonku na daždi (Napríklad buková guľatina na sklade niekde vonku a nezakrytá). Po lopate povedané, drevo je napadnuté viacerými typmi húb, ktoré spôsobujú rozklad, a tie čierne čiary sú vlastne hranice kde sa stretnú dve rozne huby, aj farba dreva je odlišná. Keď sa potom drevo v správny čas vezme a dá na suché miesto, po vyschnutí dostaneme túto krásnu vzorku a huby zaniknú. Ak by sa drevo nevzalo do sucha v správny čas, tak procesy pokračujú a drevo zhnije, rozloží sa.
Po vyschnutí je drevo
absolútne bezpečné a
nieje zdraviu škodlivé, ako by si to mnohí ľudia mohli myslieť. Ja ešte zvyknem napustiť drevo jedlým olejom tak ako ten lopárik. Takisto si ľudia môžu myslieť, že to drevo je zhnité, no nieje. Je tvrdé a pevné, dokonca sa z neho vyrába krásny a drahý nábytok
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
. Tiež sú z neho veľmi pekné mističky alebo kuksy, no je dosť tvrdé.
Dúfam, že som ti to vysvetlil dosť zrozumiteľne, ospravedlňujem sa za obvyklé dlhé blábolenie, ale čo už so mnou
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
. Ak by si ešte niečo chcel vysvetliť kľudne napíš.