Vždy som mal nutkanie vystrúhať si nejakú vlastnú lyžicu na jedlá ako halušky, praženicu (hubovú) a podobné pokrmy (tie mi chutnajú lepšie drevenými lyžicami), lebo doteraz som používal iba také "suchopárne" varešky z jarmoku... No na nich sa mi nepáčila tá "strojová" výroba a hlavne tá neatraktívna biela farba dreva, bez kresby...
A keďže tu na vlákne sa nachádza toľko rezbárskych podnetov a inšpirácii, tak som sa nakoniec rozhodol aj ja začať a vystružlikať nejaké prvé lyžice, najprv...
Mne osobne sa najviac páči drevo z ovocných stromov: nádherná kresba, vôňa, tvrdosť... Medzi nimi, u mňa, jednoznačne, kraľuje slivka... Tie farebné mutácie sú jednoducho nádherné...
Vyrezával som iba zo suchého dreva, aké som našiel doma: z broskyne, čerešne, orecha, slivky a zo spaltovaného drieňa... Celkový tvar sa mi vyrezával celkom v pohode, no horšie to bolo s vyrezávaním priehlbín... Hlavne u drieňa. Je to veľmi tvrdé drevo. Ten, keď som opracovával, tak niekedy aj sekerka od neho odskakovala a párkrát som si už myslel, že som vylomil trochu z opinela a lyžičkára, no nič také sa nestalo... Tie nástroje sú kvalitné....
Lyžičky so vystružlikal už skôr, no až včera mi prišiel lyžičkár, tak iba pár lyžíc je úplne hotových, ktoré tu uvádzam. Všetky som napustil slnečnicovým olejom. Lyžice sú jednoduché a praktické...