Pár mojich rezbárskych počinov z poslednej doby.
Ešte niekedy začiatkom marca som si vystrúhal túto „naberačku“ zo slivkového dreva, ale fakticky donedávna sa pomaly sušila, aby nepopraskala, nakoľko bola vystrúhaná z pomerne "mokrého" dreva. Budem ju nosiť v batohu do lesa, napiť sa vody zo studničky, nazbierať nejaké lesné plody a tak... Preto je opracovaná trochu hrubšie, keďže je určená na používanie a nie ako dekoratívny predmet.
Viacmenej do „zbierky“ si tiež niekedy vystrúham nejakú rúčku na opinel, nakoľko som človek, ktorému sa na dreve páčia rôzne farebné mutácie, prevedenia a vzory, tak zvyknem tú istú vec vystrúhať z viacerých druhov dreva a farebných odtieňov. Na fotke zľava doprava: orech, drieň, orech a divá čerešňa.
Zároveň som vystrúhal z drieňa aj túto jednoduchú lyžicu...
No a v úplne poslednom čase sa mi nejako zapáčilo stružlikanie jednoduchých listov rôznych drevín. Začalo to tak, že najprv som mal chuť, len tak relaxačne, si vystrúhať z drieňového dreva list tejto dreviny. Neskôr som vystrúhal aj dubový a potom to začalo ísť „dolu vodou“...

Mal som nejaké malé kúsky rôzneho „ovocného“ dreva, pekne sfarbeného, tak som začal vyrezávať, až som tých listov doposiaľ vystrúhal skoro tridsať... Sú zo slivkového, orechového, drieňového a čerešňového dreva (divá čerešňa). Nie je to vôbec ťažké (samozrejme, relatívne), ak človek príde na tie „ťahy“. Je to vskutku príjemná činnosť, ohľadne jemnejšieho vyrezávania z pekne sfarbeného dreva.
Neviem, či sa trochu podobajú, ale snažil som sa vystrúhať listy nasledujúcich drevín: Vŕba (biela, košikárska), Javor (tatársky, horský, poľný), buk, hrab, Jabloň planá, Hruška planá, breza, dub, lipa, Hloh (obyčajný, jednosemenný), jelša, Ruža šípová, orech, zlatý dážď, Topoľ (osikový, čierny), dva listy drieňa, Jarabina brekyňová, brečtan, brest, višňa, čerešňa a posledný, sa priznám, že neviem... Našiel som ho niekde na nete a neskôr som sa už k nemu nedopátral...
Trochu som sa inšpiroval prsteňom od Justinssona a, samozrejme, ja ako „Tolkienista“ som si musel vystrúhať niečo podobné, tak som „potajme s temným pánom ukul“ hneď tri „prstene moci“... Jeden zo slivky, druhý z orecha a tretí (najmocnejší) z drieňa...
Všetky predmety som následne natrel sezamovým olejom.