od bb69 » 02 Okt 2014, 19:09
Kamarát kdesi vyhrabal starú teslicu, ktorá bola očividne prerobená z motyky. Bola v dosť hroznom stave, ale podarilo sa mi ju ako-tak zbaviť hrdze a nabrúsiť. Na prednej strane sú praskliny a diera, ktoré zrejme vznikli pri ohýbaní. Pôvodne som ich chcel dať zavariť a prebrúsiť, ale keďže pri práci nevadili, zatiaľ som to nechal tak. Časom to možno urobím. Spravil som na ňu násadu z borievky, uvidím, ako sa osvedčí. Drevo má krásnu kresbu a zvláštnu, dosť prenikavú vôňu. Klin je z dubového dreva. Je to moja prvá násada. Teslicu som vyskúšal pri výrobe tej misky na ovocie - išlo to celkom dobre - hrubú prácu zvládla. V starorodičovskom dome som vyhrabal ešte jednu teslicu - na tú sa tiež chystám urobiť násadu.
Momentálne mám rozpracovanú kuksu z brezovej hrče a stala sa mi nemilá vec. Urobil som totiž zásadnú chybu a začal som odstraňovať zárez po pílke na boku kuksy pri rúčke až potom, ako som vydlabal asi polovicu dutiny. Stenu som preslabil a vylomil sa mi odtiaľ kus dreva. Teraz rozmýšľam, čo s tým - možno tam skúsim vložiť (vlepiť) nejaký kus dreva, uvidím, či sa mi to podarí. Veľmi ma to mrzí, lebo je to len druhá hrča, ktorú sa mi zatiaľ podarilo nájsť. Kuksa má netypický tvar, lebo som sa snažil využiť celú kapacitu a tvar hrče.
- Prílohy
-

-

-

-

Stojí vysoká, divá Poľana, mať stará ohromných stínov... (Andrej Sládkovič: Detvan)