Dostala sa mi do ruky bavlnená sýpkovina na paplony plnené perím. Je fajn husto tkaná ,pritom jemná a ľahká. No pôvodná ružová farba ma trocha dráždila aj ked som sa pohrával s myšlienkou, že ju takú nechám - pre srandu! Ale nakoniec som sa rozhodol ju zafarbiť. Použil som farbu na bavlnu zn. DUHA v rôznych odtieňoch ( béžova, svetlo zelená, tmavotelená ).Metráž sa dá kúpiť v rôznych šírkach -ja som mal látku v 145 cm šírke a tak som z nej odstrihol dva pásy dlhé asi 3,1m.Tie som vyvaril najprv v béžovej farbe. Potom som začal s farbením tzv. batiky. Látku ( suchú ) poviažeme špagátom do rôznych tvarov a vložíme do zvolenej farby. Ak chceme viac farieb tak vždy začíname tou najsvetlejšou.
nastrihaná látka na požadovanú dĺžku
farby a všetko potrebné
batikovanie
batikovanie
pred zošívaním výsledok poriadne vyžehlíme
Začíname šiť. Vyžehlené pásy látky položíme po dĺžke lícom na seba a zrovnáme. Asi 1 cm od okraje vedieme steh po celej dĺže čím látky spojíme do požadovaného rozmeru. Obrázok na ľavo
Ak nie sú okraje spevnené ( ja som mal a tak som tento krok vynechal ) ešte ich zaendlujeme- na šijacom stroji nastavíme ten cik-cak steh proti páraniu.
Potom zošitú látku vystrieme a zošitý výstupok prehneme na jednu stranu a následne zas rovným stehom prešijeme čím spevníme spo.j Obrázok na pravo
škaredá škica vytvorená v skicárisnáď jasná

Obvod budúcej celty zahneme 2x po 1 cm a prešijeme ( kvôli spenveniu a páraniu okrajov ).Ja ešte prišívam dokola bavlnený šikmí prúžok ( lemovku ) z ktorej robím aj upínacie oká.Túto prišívam dvomi stehmi po jej oboch okrajoch. Na túto celtu konkrétne som použil aj kovové prievlečné oká z Liazky z roku 1978

So šitím sme skončili...výsledok však treba naimregnovať- postup nájdete tu:
viewtopic.php?f=11&t=58
Po vyžehlení drží bavlna vodu takto aj 24 hodín.
impregnácia kamencom.
No a to je koniec...ja som už stihol celtu vyvetrať v prírode na rôzne spôsoby a aj dážď a silnejší vietor zvládla na jednotku!
varianta pre jedného
varianta pre jeden párik
varianta pre dva páriky !;-)
Verím, že vám tento návod v dačom pomôže ,ale hlavne naštartuje prejsť na prírodné materiály, ktoré odzrkadlujú Vašu osobnosť...
Prajem veľa zdaru.
Váha tohoto konkrétneho kusu je 1250g
Tak dopĺňam tie rozmery- ( balené to je tak ako som navyknutý...tj, že ak je niekto zvyknutý veci rolovať tak dostanete valec cca 25cm dlžky a 13cm v priemere )