Kapybaro, udělal jsi mi touhle výzvou moc velkou radost 
.
Myslím, že to je dobrý nápad - trochu nás bushcraftery vyhecovat!
Rád bych tohle téma ještě trochu doplnil.
Počítáním nocí strávených v přírodě se zabývají i woodcrafterská
ORLÍ PERA.
Orlí pera jsou zkoušky, které před více než sto lety sepsal Ernest Thompson SETON v KNIZE LESNÍ MOUDROSTI.
Byl to patrně první pokus vymyslet nějaké tábornické zkoušky - postupně pak následovaly různé skautské odborky a u nás třeba Foglarových 13 bobříků.
Současní čeští a slovenští woodcrafteři plní orlí pera podle aktualizovaného SVITKU BŘEZOVÉ KŮRY.
http://www.ligalesnimoudrosti.cz/cs/boo ... rovstvi-61Právě z tohoto vydání vybírám několik orlích per týkajících se nocí v přírodě.
Ještě pro vysvětlení - tyto zkoušky jsou rozděleny náročností zadání na základní verzi - ČIN a lze splnit i náročnější verzi - VELKÝ ČIN.
Pokud si někdo chce splnit obojí - musí dohromady splnit celá zadání obou činů.
1. NOCI V PŘÍRODĚV jednom roce táboř
40 nocí, přičemž každý kalendářní měsíc přespi alespoň 1 noc ..... ČIN
60 nocí, přičemž každý kalendářní měsíc přespi alespoň 2 noci ..... VELKÝ ČIN
2. ŠIRÁKYPřespi v přírodě bez čehokoliv nad hlavou celkem
50 nocí ..... ČIN
150 nocí ..... VELKÝ ČIN
3. TÁBOŘENÍ VE STYLOVÉM STANUTáboř celkem 100 nocí nejméně ve dvou různých stylových přístřeších (týpí, zubřík, zálesácký šeltr, vigvam, vikingský stan, středověký stan …).
Z jednoho druhu přístřeší si můžeš započítat nejvýše 85 nocí ..... ČIN
Táboř takto celkem 150 nocí
Z jednoho druhu přístřeší si můžeš započítat nejvýše 100 nocí ..... VELKÝ ČIN
4. TÁBOŘENÍ V ZIMĚDo tohoto činu lze započítat táboření pod širákem, ve stanu, v týpí, šeltru atd., pokud teplota klesne pod 0 °C, nebo když přímo na místě přespání leží souvislá vrstva sněhu. Není nutné ležet přímo na sněhu, sníh lze ze země odstranit či zakrýt chvojím. Při táboření ve stanu (týpí, šeltru atd.) se musí dotyčný podílet na jeho stavbě nebo se alespoň aktivně účastnit zásobováním dřevem a pod. Přespání pod převisem, pod hustými větvemi smrku či podobným místem, kde přímo neleží sníh, lze uznat pouze, pokud teplota klesne pod 0 °C. Neuznává se spaní v hluboké jeskyni (teplota nad 0 °C), v seníku či krmelci, v trampském přístřešku či boudě ani jinde, kde je předem zajištěn lepší teplotní komfort.
Táboř takto: muži 20 nocí, ženy 15 nocí ..... ČIN
Táboř takto: muži 40 nocí, ženy 30 nocí; z toho však nejméně 5× bez čehokoliv nad hlavou ..... VELKÁ ČIN
Pro tahle dlouhodobá orlí pera se hodí vést si nějakou jednoduchou evidenci. Za mlada jsem si psal Vandrovní knížku.
Později jsem si to poznamenával do malého diáře a ty si schovávám, alespoň mám přehled - kde a s kým jsem kdy byl na vandru.
Dnes mi k tomu slouží počítač.
No a jak jsem na tom já?
U toho prvního orlího pera (tedy noci během jednoho roku) mám postupně splněny obě zadání - jak 40 nocí, tak i 60 nocí (to jsem těch nocí nakonec měl 63 - což asi byl můj největší rekord). Ale už je to dávno - někdy kolem roku 2000 a v té době jsem se fakt snažil být v lese co nejvíce.
Letos je to zatím slabota

, jen dvě noci

, ale čeká mne nějaké letní táboření v šeltru a v týpí - takže uvidíme - jestli se zadaří.
Všem, kdo se do toho zapojí, tak držím palce! 

- Trocha inspirace od známého ruského malíře