rkw píše:volakedy srare rifle

, nie moc bushcrafterska zalezitost...

A to říká kdo?
Džíny jsou vzhledem k materiálu jedny z nejvhodnějších kalhot. A že jsou třeba modré? No, nikdo není dokonalý... Když opominu všelijaké módní výstřelky a příměsy (lycra apod.), tak jsou vyrobeny ze 100% bavlny a utkány tak, že jsou pevné, pohodlné atd. V řadě zemí se používají běžně jako pracovní kalhoty (montérky), dokonce i naše armáda je v některých svých sektorech takto používala (a možná ještě používá), nejenom maskáče.
Co se týká jejich historie, tak ty úplně první asi sice nebyly modré, a ani z látky jak je známe - byly vyrobeny z celtoviny. Levi Strauss (Němec, který se přestěhoval do Ameriky), jenž se vlastně původně živil šitím stanů, je poprvé ušil na přání/zakázku v době "zlaté horečky" jednoho ze zlatokopů. Vznikly tak kalhoty z velmi pevného materiálu s ocvokovanými kapsami, to aby se pod tíhou svého obsahu netrhaly. Časem se ty jeho gatě staly velmi oblíbeným artiklem, a jejich střih označený číslem 501 je legendární (kdo kdy měl rifle Levi´S tohohle střihu, tak ví o čem mluvím). Vyrábějí se ostatně dodnes, a vydrží opravdu hodně.
Osobně jsem měla dva originály, a to jak v zelené tak i tmavě modré barvě, jen jsem z nich bohužel časem trochu vyrostla

Znám i velkou spoustu lidí – trempů, kteří chodí na vandry a do lesa jedině v džínách a nemají potřebu to měnit. Rozhodně jsou takové kalhoty z hlediska praktičnosti v mnohém lepší než současné outdoorové, turistické, a já nevím jak ještě jinak se to všechno jmenuje, které jsou vyrobeny z umělých hmot