Na poslednej akcii sme sa kus bavili o Gore-Texe a o tom, ze ci je nepremokavy alebo nie a o tom, ako niektorym ludom udajne premoka. Gore-tex, pokial nieje viditelne mechanicky poskodeny, je nepremokavy za kazdych podmienok. Je to sposobene jeho strukturou, jeho pory su 20 000x mensie ako molekula vody, je to ako keby ste chceli prepchat niekolko metrovy balvan cez sitko na muku - neprejde . No, to znie pekne, lenze to nie je ale vsetko.
Sendvicova kontrukcia gore-texu
Gore-tex ma sendvicovu konstrukciu, pricom samotne pory su v strede a na vonkajsej strane je väcsinou nejaka latka typu nylon alebo nieco ine, zalezi od konkretnej veci. A tato vrstva zdaleka nepremokava nie je. Preto sa nanu nanasa tzv. DWR vrsta (Durable Water Repellent) ktora sposobuje, ze povrchova vrstva nenasava vodu a kvapky sa z nej jednoducho zosmyknu dole. Ide vlastne o druh impregnacie ako to poznate aj inych latok, nielen u gtx. Lenze tato vrstva nie je vecna. Casom straca svoje vlastnosti. Stratenie tychto vlastnosti moze byt sposobene necistotami (ludsky pot, spina, repelenty, dokonca dym z ohna...) alebo proste sa ta vrstva pouzivanim strati uplne. Ako som vravel na zaciatku, gore-tex je nepremokavy, lenze ked namokne vrchna vrstva vodou, tak dojde k vytvoreniu fyzickej barieri na vonkajsej vrstve = v tomto momente sa stava z gore-texu nieco na sposob PVC - absolutne ziadna priedusnost. Takmer kazdy clovek by povedal, ze to premoka, ale nie je to tak - je to jeho vlastny skondenzovany pot, ktory nemoze uniknut. A kedze na takej narocnej akcii sa vypije aj 7l vody a väcsina ide z tela von potenim, tak to mate niekolko litrov vody, ktora ostane uväznena medzi vami a gore-texom.
Gore-tex pod elektronovym mikroskopom
A teraz dobra sprava - nie je problem to vratit do povodneho stavu. Väcsinou uz pomoze jednoduche vypratie (ale pozor, gtx nemozno prat v normalnom pracom prostriedku) a vysusenie - bud v susicke (idealne) alebo zehlickou, mozno by sa dal pouzit aj fen. Trik je v tom, ze ta impregacna vrstva je na baze nejakeho flurouhlicitan-neviemco (keby to dakoho velmi trapilo, mozem zistit presne ) a ta sa posobenim tepla aktivuje, a to nielen co sa tyka novej vrstvy, ale takto sa da ozivit aj "nefungujuca" vrstva. Na kazdom obleceni by mal byt stitok s instrukciami, pri akej teplote mozno zehlit (ta znacka zehlicky s bodkami - tolko bodiek nastavite aj na vasej zehlicke ).
Samotna firma Gore odporuca produkty firmy Granger´s - na pranie veci s membranou (nielen gore-tex, ale aj eVent napriklad) je od nich urceny produkt - Granger´s 30°C cleaner
Granger´s 30°C cleaner
Pekne obrazkove instrukcie najdete na stranke vyrobcu http://www.grangers.co.uk/productview.cfm?id=1
Ak ani taketo vypranie a posobenie teplom nepomohlo, treba naniest novu DWR impregnaciu. Nato je urceny vyrobok - Granger´s XT Proofer. Existuje este verzia ktora je tekuta a dava sa priamo do pracky a zaroven ma aj cistiace ucinky, ale nie je taka efektivna.
Granger´s XT Proofer
Instrukcie od vyrobcu co a ako su tu http://www.grangers.co.uk/productview.cfm?id=6 .
Po naneseni tejto vrstvy treba dat danu vec bud do susicky, alebo prejst zehlickou, ako som uz pisal. Dolezite je sa drzat aj instrukcii na samotnom stitku a neprekracovat dane hodnoty (teda hlavne co sa tyka teploty).
Samozrejme este existuju aj ine vyrobky, napriklad firmy Nixwax, tie su napriklad zalozene na vodnej baze, su ekologickejsie ale vobec nie take odolne ako tie na baze flurouhlicitanneviemcoho .
Tieto prostriedky bezne dostat na Slovensku, ale ceny su tu dost vysoke, nasiel som celkom dobry cesky obchod, zasielaju aj dobierkou.
30C cleaner za 152Kc - tu
XT proofer za 247Kc - tu
Neviem kolko vydrzi ten cleaner, ale ten proofer (impregnacia) by mala stacit na 4 vetrovky +-.
Osobne som si objednal 2 cleanery + 2 proofery a s postovnym som dal zato 35E co nieje az tak malo, ale zas, mam kopu GTX veci a naco mi su, ked nefunguju tak, ako by mali. A snad mi tie vecicky vydrzia dlhsie.
A taka zaujimavost - na dlhsich expediciach zvyknut zohriat vodu v esuse a pouzit ho ako zehlicku - prejst po danej veci, cim sa znovu obnovi DWR vrstva (pokial nieje uplne "fuc").