Raikon píše:Ahojte, podľa mňa na farbe oblečenia a kvalite veľmi záleží. Tak ako už bolo spomenuté príroda by sa nemala narúšať. Vhodné sú vojenské maskáče, nakoľko sú cenovo lepšie dostupné a hlavne sa vyznačujú kvalitou. Sú tak navrhnuté a šité aby vydržali drsné podmienky a boli pohodlné, teda spĺňali určitý komfort. Netreba ale zabúdať, že maskáče majú svoj význam a to predovšetkým, aby maskovali. Maskovanie má v prírode veľmi veľa výhod ako napríklad pri pozorovaní zveri, pri love, ale netreba zabúdať, že keď sa pohybujeme v lese môžete prekvapiť zver, ktorá môže zareagovať obranné čo môže viesť vyplašenú zver k útoku.
Pri pozorovaní zveri je farba oblečenia/maskáčov menej podstatná, pretože zver vidí v inom spektre ako človek. Raticová zver vníma najlepšie zelenú a modrú farbu, ale aj to iba ako odtieň šedej. Maskovanie je skôr účinné voči ľuďom. Môžeš byť v lese aj v červených teplákoch a zver neodplašíš farbou svojho oblečenia, ale pohybom a svojim pachom. Čím lepšie dokážeš minimalizovať prudké pohyby, tým viac budeš nenápadný, bez ohľadu na to, čo máš oblečené.
Zver má mimoriadne vyvinutú schopnosť registrovať pohyby. Len pre zaujímavosť, taký jeleň spozoruje obyčajné žmurknutie oka na vzdialenosť 50 metrov.
Raikon píše:Ja osobne používam maskáče vz. 75 olivovej farbe.
Nemáš náhodou na mysli olivovo zelený vzor 85?
Raikon píše:Ak ich používate maskáče, doporučujem mať pri sebe aj časť výstroje, ktorá má iné farby ako okolie napríklad nejkú šatku, šál al. refl. vestu, alebo niečo krikľavé v prípade, že sa ocitnete na mieste kde sa poľuje.
Toto je dobrá rada, veľmi málo ľudí vôbec napadne vziať si do batoha tenkú reflexnú vestu keď idú do lesa, napriek tomu, že nič neváži. V podobnej situácii som sa raz ocitol, ešte šťastie, že ten čo bol so mnou mal na sebe pilčícku uniformu, ktorá má od polky chrbta až po krk reflexný pás. Počas potuliek sme sa dostali medzi niekoľkých lovcov, ktorí boli na spoločnej poľovačke. Jeden z nich prišiel k nám a povedal, že na nás mieril, no včas zbadal oranžovú farbu. Asi nieje potrebné opisovať, čo mi potom behalo hlavou. Je jasné, že podľa kódexu môže poľovník vystreliť, len ak spoľahlivo identifikuje cieľ, ale stačí že raz natrafíte na nejakého nedočkavého fušera a je po zábave.