Ako som uz uvadzal v teme pre impregnaciu, stal som sa vlastnikom starozitnej, ale nikdy nepouzitej predsienky ku stanu Jalta z hrubej bavlny. Ma veselu oranzovu farbu, ktoru ocenia vsetci pionieri. Nie vsak ja. Stale uvazujem, ako sa tej oranzovej bezpecne zbavit a spravit nejaky vhodnejsi farebny odtien. Pred tym, nez by som znicil celu predsienku som si povedal, ze spravim pokus na kuse oblecenia, na ktorom ma pripadny neuspech nebude mrziet. A tak vlastne vznikol tento maskac:
Postup, ktorym som sa riadil (poznamky a doplnenia uvediem na konci prispevku).
1. Modru monterkovu bluzu zo 100% bavlneneho kepru som vymocil cez noc v teplej vode so Savom
Na zaciatku som si myslel, ze vysledok mojho snazenia bude priblizne rovnaky, ako je vzor svajciarskeho maskacu
Dalej som si myslel, ze "vypalenim" svetlejsich miest docielim farebne odtiene v ramci jednej farby.
2. Kedze postup "vzorovania" je presne opacny ako pri batikovani, farbil som od najtmavsej - tmavo hnedej farby Duha. Nevedel som, ako to farbenie dopadne, tak som do pracky hodil este jedno stare biele tricko pre pripad, ze by odtien bol prilis silny.
3. Domestosom, hubkou a kelimkom ako sablonou som "vyzral" do hnedej farby "vzory", ktore som chcel nechat nafarbit svetlou farbou - olivovou Duhou.
4. Nenechajte sa vyplasit farbou mokrej bluzy ako ja. Po uschnuti vysla olivova pekne na povrch. Vsimnite si na druhej fotke farbu niti - zrejme su polyesterove, lebo farba sa ich ani nedotkla.
5. "kukuricna" kamuflaz.
6. Stale to vsak nebolo ono, tak som domestosoval dalej.
7. Zelena farba Duha mala zabezpecit dalsiu "vrstvu" farebnych map. Nakoniec to dopadlo uplne inak.
Upozornujem, ze zelena Duha je po rozmiesani modra !! Latka po farbeni chyti taky akvamarinovy nadych. Treba to riadne preplakat v octovej vode. Vysledok nie je sice podla ocakavania, ale neurazi.
Zhodnotenie postupu:
- bol som prekvapeny tym, ze svetlo zelena farba prekryla tmavohnedu i olivovo zelenu
- medzi farbeniami je vhodne latku preplakat, aby sa farby medzi sebou nemiesali
- Domestos je pre vzorovanie lepsi nez Savo (gelova konzistencia)
- myslim, ze nebolo treba modre monterky savovat, pretoze ta tmavohneda by ich zrejme bez problemov prefarbila
- vystriham pred roznym "sablonovanim" (lepiacimi paskami, voskovanim), je to strata casu
- pokial mate malo Sava alebo Domestosu, ich ucinok pri nanasani vzoru sa da zvysit osprchovanim v horucej vode
- pozor na polyesterove doplnky (nite, zipsy, uplety, )na takto upravovanej latke sa nenafarbia a uplne vystupia na povrch
DOPLNENie 22.4
- voda po prvom plakani (pocas farbenia v pracke) je schopna prifarbit napriklad biely shemag
- skusil som "vyzieranie" farby peroxidom vodika (zenska v lekarni tvrdila, ze je to 30% roztok)- neodporucam, efekt ziadny, drahe a potencionalne nebezpecne