od fremen » 07 Okt 2011, 09:27
S tym suhlasim.
Aby sme si rozumeli- na vacsinu roka pouzivam aj ja softshelku- ale podla podmienok, ktore napisal whitedeath, mi to skor pride pre pouzitie neskora jesen/zima. Predsa u nas tie minusove teploty inak cez rok pravidelne nie su.
K tym SS- ono cely SS je vlastne forma spracovania fleecu, cize je ta shellova vrstva (ochranna) na povrchu a vnutri klasicky fleece. Cize hriat bude, ale len ako odraz tvojeho tepla vzniknuteho namahou. Co ostatne kazde oblecenie. Ale tym, ze SS je jedna tkanina (aj ked mam membranu a pod) a ma teda interakciu s okolim, vzdy bude tepelna strata obrovska. Cize ak mas tricko/SS a ides do kopca, je to ok. Akonahle vyjdes na kopec a ides po hrebeni- zafuka na teba- tvoje teplo udrzane v SS rychlo chladne a ak si ty nedajboze sadnes, za chvilu drkoces zubami. Toto nie je iba teoria, myslim, ze to mam dostatocne aj otestovane.
Naproti tomu mas mikinu z polartecku- co je v sucastnosti najlepsi izolant - rozumej tak, ze tvoje teplo dokaze za priaznivych podmienok udrzat najdlhsie. Samozrejme, akonahle zafuka, teplo sa straca. Preto si das HS na vrch- pretoze ten spolahlivo (na rozdiel od SS) nepremokne a neprefuka. Tym odvedie svoju cast prace a na tepelnu izolaciu zostava polartec+vzduchova rezerva medzi vrstvami. Co je neskutocna vyhoda a aj ked to znie smiesne, tato rezerva ti poskytne vacsi tepelny komfort ako akykolvek SS. Samozrejme. Ak slapes do kopca, v tejto kombinacii sa uvaris. Ale ak si zhodis mikinu, tak v HS vydrzis aj ked bude zima, pretoze robi to iste ako SS, ibaze menej dycha (rozopnes, ale urcite sa aj spotis)- ALE to sa spotis aj v SS a ked uz si na kopci, tak v prvom pripade vytiahnes suchu mikinu, oblecies si ju a je ti dobre napriek tomu, ze mas mokry HS. V druhom pripade mas na sebe len mokry SS a tym sa tvoja tepelna strata este podstatne zvysuje, nasledne sa podchladis...a uz dalej to poznas.
Pisem to vsetko pre chladne pocasie. V lete je situacia celkom ina (na hreben vyjdes v tricku, SS si das, len ked fuka a pohoda).
Ja nezatracujem SS, je to neskutocne fajn vec, ale kombinacia polartec+HS je rozhodne univerzalnejsia a komfortnejsia.