Za seba môžem povedať, že sa snažím pridŕžať rád Pavlíčka a Strouda = udržiavať sa na spodnej hranici teplotného komfortu (keď som v prírode). Teda keď šlapem, vyzlečiem sa, keď sa zastavím, prihodím jednu, dve vrstvy navyše. Všetko vrámci hesla: pot je triedny nepriateľ.
Čo sa týka vrstvenia oblečenia, tak na jeseň/zimu sa mi osvedčilo priamo na telo syntetika od Moira (model imarion), niekedy bavlnené tričko, na to britský army rolák (tzv. norgie), na to britský army vlnený sveter. AK je chladno, tak pod sveter fleeska (áno, britská army). Ak je FAKT ZIMA, tak ide fleeska CEZ sveter (lebo vtedy vlna lepšie izoluje - vietor z nej nevyfukuje teplý vzduch). Ak je NAOZAJ ZIMA, oblečiem si bundu (prevažne DPM ripstop). Nezabúdať na čapicu a rukavice (stačia bezprstové na jeseň). Cez hlavu a ruky sú najväčšie tepelné straty.
Teraz som z obchodu vrámci jednej akcie dostal za pár šušňov icebreaker - tričká z novozélandskej vlny (20x tenšie vlákno ako naša vlna). Tým by to malo viacej hriať, menej škriabať a menej smrdieť. POnožky od nich nosím už dlho a po cca 10-12 dňoch nosenia boli ešte stále použiteľné do spoločnosti na návštevu

. Tričká som zatiaľ vyskúšal len po meste = spotil som sa v tričku behom výšľapu na Dlhé Diely. Neodvádzalo pot ako syntetika (syntetika = na vnútornej strane trička sucho, zvonka mokro), no nechladilo ma (vlastnosť kvalitnej prírodnej vlny).V byte vyschlo na mne do pol hodiny. Iný prípad: Vonku bolo okolo nuly, mal som na sebe 2x tričko (gramáž 200, jedno s dlhým rukávom a jedno s krátkym) a raz fleesku od rovnakej firmy (gramáž 260) a bolo mi skvelo, občas som fleesku aj rozopínal). Samozrejmosťou bola čapica a tenké rukavice.
Ľan otestovaný na sebe nemám. Bavlna = zlo, zlo, zlo. Do mesta super, ako košeľa do hory taktiež fajn. No v lese dnes už len ako druhá vrstva (a aj to už len občas). Syntetika alebo vlna spraví ako 1. vrstva oveľa väčšiu službu.