juraj1974 píše:Skusim nacrtnut vseobecny problem aby som si urobil zhruba obraz o tom ze ci mozem resp. viem vyuzit GPS pri svojich tulackach. Situácia: Konecne sa mi podari vyrazit do terenu ktory nepoznam. Nejako sa moc nekamaratim s Pc a jeho softverom pre GPS aplikacie... (asi len lenivost...) a tak moja otazka znie. Ak mam mapu konkretnej oblasti kde sa nachadzam a popripade nejaky ten GPS primac tak sa pytam. Viem urcit svoju polohu? Svoj smer? Viem si pozerat kam kracam? Lebo ak mam buzolu/kompas tak viem kde asi som ale aku potrebujem GPS-ku aby som sa posunul dalej? Neviem ci ma ty co budu odpovedat aj chapu. Jednoducho napisane. Aky GPS kupit aby som v neznamom terene vedel ze kde som a co vsetko je okolo? Co vsetko musim ovladat aby som pomocou pc vedel dopredu planovat svoju cestu? Teda rad sa tulam ale stacilo by mi cas od casu vediet ze kde asi som a najlepsie aby som sa na to vedel pozriet napr. z vtacej perspektívy.
Zhrniem to dvoch kategórií.
Ak si kúpiš nemapové GPS, znamená to že v GPS nebudeš mať mapu. Slúži to v podstate ako poznámkový blok v teréne. Zaznamenáva trasu, ktorú prejdeš, zobrazuje body ktoré si označíš prípadne vložíš z PC. Na tieto body sa môžeš dať navigovať (ukazuje ti šípku smer k bodu) a pod.
No a potom sú mapové GPS (turistické). Ak si také kúpiš každé už obsahuje pred-inštalovanú turistickú mapu. A to už máš kopec možností. Na začiatok nemusíš vedieť pracovať ani z PC. Proste v teréne zapneš a hneď ti na mape zobrazí kde si. Samozrejme mapa obsahuje všetky POI čiže turistické chodníky farebne označené, pramene a tď. Proste všetko ako papierová mapa. Navyše sú modeli ktoré obsahujú aj kompas (a to nielen taký že musíš kráčať aby ti to ukázalo sever, ale už majú taký, že keď stojíš tak ti to presne ukazuje svetové strany). Niektoré drahšie modeli majú aj fotoaparát s funkciami navigácie na foto. To znamená, že ak raz vyfotíš niekde studničku, neskôr si ju v galérii nalistuješ a už len sleduješ šipku k studničke
Mapové GPS má neskutočné možnosti. Ja som si kupil Oregon 200 kvôli geocachingu no teraz ho mám hlavne na cykloturistiku a turistiku. Ak vyrážam niekde von tak bez neho v podstate ani nejdem.
GPS je v podstate také moje malé hobby. Ak potrebujem v teréne si meriam vzdialenosti, zaznamenávam rôzne pre mňa zaujímavé body a pod. Ak idem na mojom crossovom bicykli do Karpát a nájdem novú cestu ktorú ešte nepoznám, podľa GPS viem zhodnotiť či tadiaľ idem (v akom stúpaní pojdem, kam vlastne pôjdem a tď) Nikdy som sa ešte v lese nestratil aj keď som GPS nemal no s týmto mám oveľa viac možností.
Turistické GPS sú pre mňa najuniverzálnejšie GPS, pretože môžeš používať na:v aute, cyklotúrach, peši, na mori, v leteckej doprave proste všade. Len si nahráš mapu akú potrebuješ a dnes sú pomali aj turistické mapy "somálska"