Na linku
http://www.sunnysoft.sk/zbozi/102PPW-059/powermonkey-extreme-seda-solarni-outdoorova-zalozni-nabijecka-9000mah.htm je ponuka záložnej nabíjačky. Položka
Podrobný popis obsahuje prevažne
reklamný balast a trochu technických údajov skreslených neodborným prekladom. Úsmev vyvoláva napríklad táto časť technickej špecifikácie:
Má vstavaný akumulátor Ano
Typ akumulátora vstavaný
Údaje o zariadení treba hľadať v originálnom materiáli, preklad je takmer nanič.
V princípe je Powermonkey Extreme 9000 akumulátor typu LiPo (lítium polymérový) s kapacitou 9 Ah a solárny článok určený na dobíjanie tohoto akumulátora. K akumulátoru je pripojená elektronika, ktorá riadi nabíjanie a umožňuje indikáciu rôznych stavov.
Akumulátor, v preklade nazývaný Power Banka, je možné nabíjať zo siete, z USB portu a zo solárneho panelu. Pôvodný prameň udáva čas na úplné nabitie akumulátora solárnym článkom 18 až 22 hodín za optimálnych (svetelných) podmienok.
Zariadenia ako mobily, iPody, tablety a podobné hračky sú potom nabíjané z tohoto akumulátora.
Výstup pre nabíjanie cez USB je 5 V/1 A.
Ďalší výstup je 12 V a tu je aj v origináli chyba „12V DC port 800mAh“, s najväčšou pravdepodobnosťou má byť 12 V/800 mA. Cez tento výstup sa nabíjajú batérie kamier, CD prehrávačov a podobných zariadení, ktoré sú vymenované na inom mieste popisu.
Nabíjať je možné aj priamo zo solárneho článku. Tento má výkon 3 W (za ideálnych podmienok), čo znamená, že nabíjací prúd môže byť okolo 500 mA.
Určenie doby nabíjania:doba nabíjania (v hodinách) = kapacita akumulátora (v mAh) delené nabíjací prúd (v mA)
Netreba si mýliť jednotky
mA (miliampér), čo je jednotka elektrického prúdu s jednotkou
mAh, ktorá je jednotkou elektrického náboja. Používa sa najmä na vyjadrenie kapacity galvanického článku a akumulátora (resp. batérií z nich). Článok má kapacitu jednej ampérhodiny, ak je schopný pri svojom nominálnom napätí dodať do záťaže prúd 1 A po dobu 1 hodiny.