Noz Glock

Recenzie o jednotlivých častiach výbavy

Noz Glock

Poslaťod fremen » 30 Aug 2010, 18:45

Rozhodol som sa pridat recenziu noza glock- je to noz, ktory vlastnim asi 7 rokov- za ten cas si so mnou preskakal rozne akcie a preto sa chcem podelit o skusenosti s nim.
Zacnem historiou- Na rozdiel od firiem ako je Smith and Wesson, ktore najskor vyrabali strelne zbrane a ked sa ich znacka stala znamou, zadali v cine vyrobu nozov pod svojim menom- vysledok je velmi kolisava kvalita- (najdu sa u nich aj dobre noze, ale aj velmi nekvalitne...) firma Glock vyrabala noze davno predtym, ako skonstruovali svetoznamu pistol. Cize nemuste mat obavy, zeby boli tieto noze vyrabane nikde v cine a tazili z mena firmy. To len na okraj.

Noz samotny existuje v dvoch prevedeniach- 78 a 81. Je to vlastne rok skonstruovania modelu- 78 je hladky (ako bajonet pouzivany rakuskou armadou) a 81 je distribuovany pod nazvom "survival knife"- jedina jeho odlisnost je v tom, ze na chrbte cepele ma pilku. Oba modely sa vyrabaju v ciernej, olivovej a pieskovej farbe.
Noze su skonstruovane z uhlikovej ocele- presny typ znamy nieje.

A teraz k postrehom z pouzivania- vlastnim model 78- bez pilky. Zhrnul by som ho takto- jednoduchy, ucelny, extremne odolny. Noz velmi dobre sedi v ruke, dokonca aj v rukavici, nesmyka. Rukovat je z polymeru, zastita plni svoju funkciu a navyse sa s nou dobre otvaraju flase. :) Noz ma pomerne dlhu cepel, co ocenia milovnici vacsich nozov- v praxi mi to vyhovuje, ked nieco struham. Cepel je hrubsia a velmi odolna- s tymto nozom nemusite mat obavy z battoningu (stiepanie polena s nozom, pricom druhym drevom udierate na chrbat cepele). Dana hrubka je zas nevyhodna ked potrebujete nieco najemno nakrajat (rajcina, cibula) ale ruku na srdce- je to noz do prirody, nie kuchynak. Jedina nevyhoda, ktoru som obcas pocitil je to, ze s nozom horsie seka- tazisko ma na zastitu. Nehovorim, ze sa s nim sekat neda, ale kukri to nie je. Co sa brusenia tyka, myslim, ze naostreny vydrzi pomerne dlho- samozrejme podla typu pouzivania. Urcite ale nepatri k nozom, ktore by sa hned zatupili. Vyhodou je, ze nepotrebujete diamantove brusky, staci obycajna ocielka a noz za chvilu holi. Co sa tyka uhliku a hrdzavenia, tak som nieco uz napisal v uvode- okrem toho jedneho pripadu (ale to bolo mojou hlupostou) som s hrdzavenim problem nemal ani na viac-dnovej akcii v snehu- noz staci obcas utriet a pripadne raz za cas namastit (alebo nim nakrajat slaninku).
Jednou velkou vyhodou je puzdro. Pre mna osobne je to najlepsie puzdro, ake na nozi mam. Genialny je system uchytenia- ked noz zastrcim do puzdra a zatlacim- noz cvakne- a viem, ze mozem cely den travit kotulanim sa, brodenim riek, padanim na vsetky strany a predieranim sa krikmi- noz nestratim ani keby ma medved nahanal. Zaroven je vsak noz po ruke a jednoduchym odtlacenim poistky kedykolvek pripraveny na pouzivanie. Takisto sa nemusim bat, ze padnem na puzdro a noz si zarazim do ladviny- polymer nepusti. Vyhodou na puzdre je aj fakt, ze putko sa da otvorit- cize si nemusite davat dole opasok,pripadne sa da pripnut aj na popruh batohu, ktory je pevne nasity. Su to detaily, ale su tak prakticke, ze si na ne clovek velmi rychlo zvykne. Keby mal niekto strach, ze sa mu puzdro casom zlomi (ved je z plastu)- tak zbytocne obavy. Videl som video, ako ho ohli tak, ze sa koncami dotklo- nezlomilo sa a bolo stale plne funkcne.

Ked to mam zhrnut- Glock je podla mna naozaj ucelny nastroj, ktory sa v zaplave nozov urcite nestrati a hravo predbehne aj omnoho drahsich konkurentov. (teraz stoji okolo 30 euro). Nevravim, ze je to jediny a najsuper noz do lesa a na bushcraft, ale pokial zacinate a nevyznate sa v roznych znackach, nemate peniaze na rucne robeny noz, alebo jednoducho nemate chut patrat ktora znacka je o kolko lepsia od druhej a chcete spolahlivy a kvalitny noz, tak podla mna s glockom budete spokojny.
Prílohy
glock.jpg
glock.jpg (111.26 KiB) Zobrazené 14434 krát
glock 3.jpg
glock 3.jpg (109.48 KiB) Zobrazené 14434 krát
glock 2.jpg
glock 2.jpg (117.32 KiB) Zobrazené 14434 krát
Naposledy upravil fremen dňa 28 Okt 2011, 18:29, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: Noz Glock

Poslaťod stelli » 30 Aug 2010, 19:11

pravda glock mam tiez verziu bez pilky kupil som original (rozdiel je iba v znacke glock moje G je gulate na bezne dostupnej verzii je ovalne) za 10 € v rakusku vo vojenskom vypradaji som snim velmi spokojny
stelli
 
Príspevky: 112
Registrovaný: 19 Júl 2010, 16:49
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: Noz Glock

Poslaťod fremen » 30 Aug 2010, 19:13

to G cko sa uz myslim aj na vojenskych robi hranate- to tvoje je este z prvych serii... aspon tak som cital nikde, ale ruku do ohna za to nedam. za 10 eur? tak to je... dost dobre. :D jak ja milujem armadne vypredaje...
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: Noz Glock

Poslaťod stelli » 31 Aug 2010, 13:01

hej moze byt ze je starsi ale je vo vybornom stave a za tu cenu
stelli
 
Príspevky: 112
Registrovaný: 19 Júl 2010, 16:49
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: Noz Glock

Poslaťod zt0350 » 05 Sep 2010, 19:53

fajn recenzia ....vraj je dobry aj na vrhanie......ale co sa nozov tyka som narocnejsi a glock mi nejako nepadol do oka aj ked verim ze je to urcite dobry nastroj a za prijemnu cenu 8)
DUM SPIRO, SPERO! (KYM DYCHAM, DUFAM)
Obrázok užívateľa
zt0350
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 20 Aug 2010, 22:45
Bydlisko: Staré (okr. Michalovce)
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 6 x

Re: Noz Glock

Poslaťod marian160 » 27 Sep 2010, 21:10

Mám glock 78.
Za tú cenu vydrží dosť, ale dosť náchylný na hrdzavenie (v zime mi padol do snehu a aj po utretí boli za cca 20 min. fľaky na ostrí, slaninu všade nenosím)
a na jemnejšie rezanie nie len potravín nie je najvhodnejší (hrúbka 5 mm), nový zvykne púšťať farbu z čepele.
Púzdro nemá chybu, príjemne vyvážený (aj na vrhanie) a zášita dokonaná na otváranie lahváčov :-)
http://www.youtube.com/watch?v=089bENVEN6U

Pekná recenzia a ďaľšie nájdete tu:

http://www.noze-nuz.com/recenze/glock_f ... k_fm78.php

http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?1068 ... lock-fm-81

http://smf.pspace.cz/index.php/topic,13 ... glock.html
Obrázok užívateľa
marian160
 
Príspevky: 95
Registrovaný: 08 Júl 2010, 09:07
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 29 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Noz Glock

Poslaťod fremen » 21 Okt 2010, 20:04

Nuz. Tak som sa pred dakym tym mesiacom stal majitelom noveho glocka- a sice modelu 81 (s pilkou). Povedal som si, ze ho nebudem setrit a bude to moj noz na hrubu pracu. Rad by som teda doplnil povodnu recenziu o skusenosti s tymto modelom. Jedinym rozdielom oproti modelu 78 je pilka. Videl som viacero nozov "na prezitie" , ktore su v zasade vybavene strasnymi zubami, ktorymi ked clovek zareze do dreva, tak koniec. v lepsom pripade sa len zrani, v horsom pride o noz.
Preto je to aj velmi diskutovana tema a v zasade sa odporuca bud 1. zatvaraci noz s funkcnou pilkou (victorinox, wenger) 2. sklapacia pilka ( bahco, fiskarsk...) 3. strunova pilka. Nejdem sa venovat jednotlivym moznostiam, len upozornujem, ze pilka na nozi je skor kompromis. Na 95% modelov neni funkcna. Glock by som ale zaradil k tym 5%... alebo sa k nim aspon velmi priblizuje. Ma snahu velmi dobre rezat do dreva- hlavne do mokreho, suche je to take hoblinovanie, pretoze ma nizke zuby. ale mokry material velmi dobre "kuse a trha". Naozaj az prekvapivo dobre. Avsak pre hrubku cepele ma pilka hlboko v reze snahu zaseknut sa. Riesil som to tak, ze som haluz narezal po cvelom obvode (pripadne zo strany) a potom sla dobre zlomit. Dala sa aj cela prerezat, ale to uz bola skor skuska, pri napr. priprave dreva na ohen mam snahu robit veci co najjednoduchsie a najrychlejsie- preto narezat a zlomit, pripadne zoseknut.
Obaval som sa, ze bude kus zavadzat pri "battoningu"... ale ani nie. Nerobilo mi problem udriet po zuboch pilky- ocividne im to vobec nevadilo. Noz som skusal aj vrhat- no, klasika, glock je velmi dobre vyvazeny a hadze sa dobre. Takze tu pilka neprekaza.

Teraz mam taku dilemu- ktory je lepsi- 81 alebo 78... myslim, ze ani jeden, oba su proste dobrym spolocnikom na potulky... Viac teraz pouzivam 81tku, zuby mi tam vobec nezavadzaju a obcas ich aj vyuzijem. Samozrejme to neni plnohodnotna pilka- ALE, celkom prakticka obcasna pomocka.
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: Noz Glock

Poslaťod lobo » 28 Mar 2011, 12:06

Vlastnim verziu s pilkou ,preliezol so mnou dost trapeni.Ta pilka je naozaj celkom fajn.Dokonca prezuvala ,bez nejakej ujmy 10 mm gulatinu.Na jednom zube odpochodoval asi 0.5mm hrot ale ziadna hroza.Celkom urcite su aj lepsie fabricke noze,ale splni vela necakaneho
lobo
 
Príspevky: 13
Registrovaný: 24 Feb 2011, 09:10
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Noz Glock

Poslaťod fremen » 31 Mar 2011, 08:21

Narazil som na zaujimave video- par tychto "testov" som uz videl, nepridu mi nejako velmi uzitocne- je to len snaha o co najrychlejsie znicenie noza, pricom mi nepride podstatna informacia, kolko tehiel by som s nozom mohol rozbit predtym, nez sa uplne znici. Ale k recenzii glocka to mozno patri- drzal sa velmi dobre, ved posudte sami:
http://www.knifetest.com/forum/showthread.php?t=312
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: Noz Glock

Poslaťod Tomo » 15 Aug 2011, 15:05

Vlastním model bez pílky . Za tú cenu sa neskutočne oplatí, ak si človek nechce pri prasačinách ničiť nejaký ´´superdeluxe´´ nôž, tak tento je veľmi vhodná alternatíva. Okrem zliezania černenia, čo mi vôbec nevadí, som na ňom za celý čas nenašiel iné závady. Pomer cena/výkon :yees:
Tomo
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 25 Júl 2011, 12:57
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Noz Glock

Poslaťod fremen » 15 Aug 2011, 16:31

Zo dve motivacne zo vcera.... Hornu hranu "falosneho ostria" som podla navodu SKW prebehol kamenom- teraz perfektne krese...
Prílohy
262478_2286018267341_1155428393_2719477_1687229_n.jpg
185479_2286018027335_1155428393_2719476_7426409_n.jpg
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: Noz Glock

Poslaťod Chesus » 28 Aug 2011, 15:06

fremen , rád by som sa opýtal na ten battoning s pílkou, ak to teda robievaš častejšie. Ako to Glock po takomto dlhšom používaní znáša? Chcem si ho zakúpiť, ale mám problém rozhodnúť sa medzi verziou s pílkou a bez. Pílka je šikovná vec no na druhej strane je ten battoning a myslím, že veria bez pílky by mala byť o čosi pevnejšia
Obrázok užívateľa
Chesus
 
Príspevky: 175
Registrovaný: 25 Aug 2011, 23:48
Bydlisko: Humenné
Dal Ďakujem: 115 x
Dostal Ďakujem: 93 x

Re: Noz Glock

Poslaťod fremen » 28 Aug 2011, 18:58

Ahoj!

Nezaznamenal som akykolvek problem pri battoningu s modelom 81- snad jediny rozdiel je, ze drevo, ktorym udieram po nozi sa viac roztlcie- pilka ho nahloda. Ale zuby pily su bez akehokolvek poskodenia- stale su ostre a neni problem s nimi rezat.

Nakoniec sa stale viac vraciam k modelu bez pilky- z nepochopitelnych dovodov, resp. ziadny dovod na to nemam, ale osobne mi viac "sadne". I ked naozaj rozdiel je medzi nimi minimalny a praveze pilku obcas pouzijem (pri bowdrile na zarez, zarez na kotlik...atp..)
Je to skor ciste subjektivne- ak mas mozost, zober oba do ruky, a ktory sa ti viac zapaci.
Ak sa bojis len o ten battoning, pilka tam nevadi.
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: Noz Glock

Poslaťod Chesus » 08 Sep 2011, 17:15

Vďaka. Tak nakoniec som sa rozhodol pre verziu s pílkou, v čiernom prevedení. Dnes som ho zakúpil a už len čakám kedy ho budem môcť využiť. Ešte by som sa rád opýtal, ako zvykneš otvárať tú dutinku v rukoväti? Pokúšal som sa o to, ale ide to docela ťažko a nerád by som to nejako poškodil
Obrázok užívateľa
Chesus
 
Príspevky: 175
Registrovaný: 25 Aug 2011, 23:48
Bydlisko: Humenné
Dal Ďakujem: 115 x
Dostal Ďakujem: 93 x

Re: Noz Glock

Poslaťod fremen » 08 Sep 2011, 19:09

Ahoj! Ak mas vreckovy noz (odskusany victorinox, idealne s combo otvarakom)- ten jemne zastrc jeho hrot (hrot otvaraku na konzervy) pod okraj tej zatky, zapac, potom to zopakuj zas o kusok vedla... po celom obvode. Takto to opatrne otvoris. Len upozornim, ze mi rukami presli asi 4 glocky, ktore som vlastnil (teraz mam "len" 2) ale na minimalne jednom kuse som tu zatku nikdy nevytiahol pretoze by som ju s urcitostou odtrhol, na jednom to islo velmi tazko a musel som to robit velmi opatrne. Do tej dutinky sa zmesti tak jeden odlicovaci tampon na nudzove pouzitie. Vela stastia!
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Ďalší

Späť na Recenzie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia