Banok

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Banok

Poslaťod Yuro_šík » 13 Feb 2011, 15:40

hej presne jak vravel Zvero on to robil na sladko a bolo to Ray Mears world of survival: Rogers rengers , ale podobne to robil aj inuiti v casti The Barren Lands ta sama seria: 2 hrnceky muky, štipka soli, 2 čajove lyzicky jedlej sody a voda. Jedli to ako prilohu k dakej bilokuři newem jak sa to pise ale je to taka polarna sliepka
"Jsme obklopeni moudrostí, člověk není jejím pramenem, nýbrž pouhou nádrží a může vydat jen to, co nasbíral." Ernest Thompson Seton
Yuro_šík
 
Príspevky: 22
Registrovaný: 12 Jan 2011, 21:01
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 9 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Banok

Poslaťod zt0350 » 13 Feb 2011, 21:59

dnes som aj ja skusal nasladko a s grankom chutilo to fajn len som netrafil pomer vody tak bol problem to udrzat na palici ale pribliznu predstavu mam buduci vikend dam mozno druhy pokus 8)
DUM SPIRO, SPERO! (KYM DYCHAM, DUFAM)
Obrázok užívateľa
zt0350
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 20 Aug 2010, 22:45
Bydlisko: Staré (okr. Michalovce)
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 6 x

Re: Banok

Poslaťod kacenak » 29 Máj 2011, 13:56

Tak.. skúšam sallyo recept v domácich podmienkach, už sa mi zbiehajú slinky, uvidíme ako to dopadne :lol:
Edit : :D chutí to veľmi dobre, ale nenapuchlo to vôbec, a je to dosť ťažké na žalúdok , no do poslednej varky som dal este aj sodu bikarbonu, uvidime.. :D
Obrázok užívateľa
kacenak
 
Príspevky: 86
Registrovaný: 20 Apr 2011, 22:26
Bydlisko: Honce - Dedinka v okolí Rožnavy
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Banok

Poslaťod matus » 22 Jún 2011, 20:28

Yuro_šík píše:hej presne jak vravel Zvero on to robil na sladko a bolo to Ray Mears world of survival: Rogers rengers , ale podobne to robil aj inuiti v casti The Barren Lands ta sama seria: 2 hrnceky muky, štipka soli, 2 čajove lyzicky jedlej sody a voda. Jedli to ako prilohu k dakej bilokuři newem jak sa to pise ale je to taka polarna sliepka

belokura
Naposledy upravil matus dňa 31 Aug 2011, 10:40, celkovo upravené 2
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Banok

Poslaťod juraj1974 » 31 Aug 2011, 10:38

Si sa pekne rozbehol. Len tak dalej.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Banok

Poslaťod matus » 31 Aug 2011, 10:40

tak po dlhom skúšaní som konecne nasiel recept ktorý mi sadol ako riť na šerbel tu je recept

5 deci hladkej múky
3-4 lyžičky cukru
1 sáčok vanilkového cukru
instantné kvasnice ( koľko je napísane na zadnej strane )
1 vajíčko
mlieko
voda
kolko mlieka a kolko vody dávam od oka
piekol som to v čsla ešuse nechal som to nakysnúť a nakoniec to nebola 1 menšia nádoba ešusu ale 2 po 4 hodinách je stále mäkkučký
ešus treba potriet olejom aby sa banok nelepil
o postup som sa opieral tento http://skwbushcraft.wordpress.com/2011/ ... ky-chlieb/
Obrázok
Obrázok
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Banok

Poslaťod Chesus » 02 Okt 2011, 18:18

Dnes som banok skušal prvykrat, pre istotu najprv v domacich podmienkach. Robil som ho na sladko - hladka muka, kypriaci prašok, cukor, granko, škorica. Najprv to vyzeralo troška desivo ale nakoniec to vobec nechutilo zle. Dokonca aj priatelka bola prekvapena, že sa to da jesť :D Napadlo ma, že do toho nabuduce skusim pridať aj podrvene vlašske orechy, pripadne, že až ho budem robiť na slano, tak skusiť "pizza" banok - na vrch syr, cibulu, nejaku tu salamu alebo inu udeninu čo bude po ruke a trocha čili
Prílohy
DSC01387.JPG
Obrázok užívateľa
Chesus
 
Príspevky: 175
Registrovaný: 25 Aug 2011, 23:48
Bydlisko: Humenné
Dal Ďakujem: 115 x
Dostal Ďakujem: 93 x

Re: Banok

Poslaťod Kapo » 02 Okt 2011, 19:48

Banok nepoznám, ale v preklade by sa to dalo asi nazvať "koláč zúfalca". :D

My na táboroch, kde sme sa snažili tiež o istú autenticitu, živili predovšetkým plackami. Teda, v mojom prípade ako príloha k mäsku.
Tie sa dajú robiť v prírode dvoma spôsobmi.
Riedke cesto, a na panvici s masťou. Základ je vždy voda-múka-soľ. Múka sa dá použiť rôzna, prípadne zmes. A čímkolvek sa dali potom tie placečky vylepšovať. /slaninka, cibuľka, zemiaky, cesnak, bylinky, syr............

Druhá varianta, ovela štýlovejšia sú potom suché placečky. Robené na sucho na panvici, liatinovej platničke, alebo najlepšie na kameni. Tam je tiež základ múka-voda-soľ. V podstate indiánske babičky si nasypali do vanglíku múku, posypali soľou, a vždy uliali šprtku vody, akurát na jednu placku. Tú vymiesili do tuhej cestovej guličky, a prstami vo vzduchu vytvarovali šikovne do placky a šup na horúci kameň.
Základ, aby sa placka po dopečení dala zohnúť, aby sa proste nelámala. Potom potretá masťou a cesnakom, k pečenému bizóniemu stehienku, alebo moriakovy na rožni....mnam. :camp:
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Banok

Poslaťod matus » 02 Okt 2011, 19:53

kapo nerob chute :D manmka
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Banok

Poslaťod Kapo » 02 Okt 2011, 20:08

Po poriadnom nedelnom obede to snáď prežijeme...

Inak, ak by ste sa v kuchyni viac motali okolo ženskej sukne, tak by ste nemuseli odznova vymýšlať už vymyslené recepty. :P
Akurát v núdzi musí človek použiť to, čo akurát má po ruke.
A v prírode je to hlavne o šikovnosti a šťastí, ako to upiecť bez strát. Lebo riskovať prihorenie posledných zásob, tak to je na slučku. :twisted:

To je potom oveľa bezpečnejšie dať variť vodu, a do nej nahádzať halušky. Stačí nám husté cesto Múka-vajce-soľ.
Ak máme zemiaky, tak potom uvariť, rozmiagať a pridať vajce-soľ a prisýpať múku, A vymiesiť husté cesto a narobiť šúlancov. A ingeriencie, ako orech, maslo, mak, med... potom capnúť na vrch. :wink:
A môžte sa aj vydávať, dievčence.

Inak, celkom slušne sa dá upiecť zemiak, alebo dáky bosniak, či minipizza na vrelom kameni, a len prikryjeme kotlíkom, či ešusom....
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Banok

Poslaťod matus » 05 Nov 2011, 12:40

po pokusich som zistil ze vela zalezi od muky ked date hladku je tazky na zaludok najlepsi je z polohrubej
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Banok

Poslaťod mihal » 11 Dec 2011, 19:19

včera som upiekol banok muka sol prasok do peciva a pivo :)
piekol som to na ohnisku na opretej doske jak mears a narazil som na problém z predu krasna hrubsia korka a na dosticke stale surove cesto.
tak som to odskrabol pichol do toho nozík oprel ho jak bicykel a piekol z druhej strany. výsledok výborný, chutil kazdému :)
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: Banok

Poslaťod macakv » 11 Dec 2011, 21:04

Mal by som taky dotaz....použivate chlebovu muku(zeleny obal) alebo obyčajnu?
Nič nieje nemožné.
Obrázok užívateľa
macakv
 
Príspevky: 363
Registrovaný: 03 Júl 2011, 20:45
Bydlisko: Nitriansky kraj.
Dal Ďakujem: 312 x
Dostal Ďakujem: 442 x

Re: Banok

Poslaťod oraj » 11 Dec 2011, 22:40

:ice:
Naposledy upravil oraj dňa 13 Máj 2017, 20:48, celkovo upravené 1
oraj
 
Príspevky: 79
Registrovaný: 28 Júl 2011, 21:12
Dal Ďakujem: 15 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Banok

Poslaťod rafoo » 11 Dec 2011, 23:20

treba macat aby sa triesloviny vyplavili
Carpe diem.
Memento mori.
Obrázok užívateľa
rafoo
 
Príspevky: 146
Registrovaný: 08 Jan 2011, 23:41
Bydlisko: Varín
Dal Ďakujem: 17 x
Dostal Ďakujem: 22 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia


cron