Norsko/Svedsko/Finsko

Všetky tipy a postrehy o vhodných lokalitách

Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod Adno » 17 Jún 2010, 18:11

Niekedy v buducnosti by som chcel podniknut buschcraft vylet prave tymto smerom. Ma niekto skusenosti s nejakou z tychto krajin? Neplanujem este nic konkretne, je to len v stadiu takej skor "uvahy". Dneska v casoch lacnych leteniek by to nemuselo byt az take drahe a za ubytovanie+stravu by sa dost usetrilo, kedze by sa spalo v lese a jedlo by z velkej casti bolo vlastne... ale aj tak, kolko by to podla vas vyslo?
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod atti.hombre » 17 Jún 2010, 18:24

Zajtra odchádza na dva týždne kamarát do Nórska.Idú partia autom-ak som mu dobre rozumel.Všetku stravu balí tu doma,lebo tam je to tri krát drahšie.Ked to absolvuje,tak sem hodím sumu ktorú minul-strava,cesta a služby tam hore na severe...štetky vynechám:-) ..Inak v škandinávii je čo sa týka lesovania všetko dovolené čo nie je výslovne zakázané!...u nás je to podobne-je všetko zakázané čo nie je výslovne povolené...
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod stonewall » 12 Júl 2010, 17:58

teraz som bol vo fínsku a tiež sú tam potraviny cca 3x drahšie ale cestou sme kupovali v polsku ich ceny asi pozná asi každý a aj v estonsku sú ceny dosť podobné našim vrátane cigariet
Obrázok užívateľa
stonewall
 
Príspevky: 22
Registrovaný: 05 Júl 2010, 16:52
Bydlisko: LM
Dal Ďakujem: 11 x
Dostal Ďakujem: 9 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod atti.hombre » 21 Júl 2010, 06:41

No dačo som už od neho vymámil: všetky sumy v norskych korunách treba vynásobiť x4,aby si sa dostal na sumu našich korún!
cenník.jpg
cenník.jpg (50.4 KiB) Zobrazené 11078 krát


ceny strašné,ale našli nejaké obchody,kde sa to celkom dalo,mali síce plné auto jedla,ale aj tak dačo kúpiť bolo treba.Ceny na trajektoch sú individuálne.Spali aj v samoobslužných chatkách ,kde bola pokladnička na stole a tam vhodili peniaze( nik to nekontroloval ) chladnička plná-cenník visel vedla nej...u nás si to neviem predstaviť!!!

Príroda je parádna-čo som videl fotky...ludia trpezlivý-čo sa dorozumievania týka...:-)
Celkovú cenu za 12 dňový pobyt ešte nemá,ale potom to sem dohodím...
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod Blade » 11 Okt 2010, 13:46

Kedze sa mi podarilo stravit 4 dni v Norsku, dam nejake info + inspiraciu v podobe obrazkov :) Bol som tam kratko a aj to s priatelkou takze nejaky bushcraft som si neuzil, ale cosi z prirody som videl aj ked povacsine z auta. Je to nadherna krajina a to som bol len na juhu, smerom na zapad a sever je to este krajsie. Podarilo sa mi zistit aj nejake info, ohen sa da zakladat mimo leta prakticky hocikde, v lete len na vyznacenych miestach (kvoli lesnym poziarom) ale vraj aj to sa bezne toleruje. Myslim, ze medzi 15. junom alebo julom a 15. septembrom su obmedzenia ale inak hocikde, spanie hocikde v lese je povolene, neviem to uple presne ale min. jednu noc na jednom mieste je to ok, pravdupovediac Norsko je tak rozlahle, ze keby vam ktosi prisiel dat pokutu a boli by ste na severe, boli by ste radi ze aspon niekoho uvidite :D Noz je mozne nosit mimo miest vraj aj viditelne bez problemov, v mestach su obmedzenia kvoli bezpecnosti, ale urcite to nie je take ako v UK alebo IRL. Nori maju tradiciu v outdoor zivote a tak sa tam aj ludia spravaju. Cestovanie autom ale vobec nie je jednoduche, v Norsku je velmi malo dialnic a aj tie sa raz zuzuju raz su obmedzenia, cize to nie je ako u nas, ze sa dialnica taha dlhe trasy a da sa ist 130, tam je max. povolena na dialnici 90 km/h ale casto su znacky takze sa da ist 100 km/h, viac nie. Je to aj dost unavne lebo to vyzaduje sustredenie. K cenam poviem len tolko, ze je vsetko hrozne drahe, jedlo tiez. Napriklad som bol v armyshope kde mali aj noze napr. znacky Fallkniven, stali tam zhruba dvojnasobok toho co by stali keby si ich clovek objedna z netu. Jedlo som moc nekupoval takze neviem dat priklady cien, ale napr. som kupoval ryby v konzerve a tie najlepsie stali na nase slovenske koruny asi 80 Sk za konzervu a najlacnejsie cca 40 Sk.
Na poslednych 2 fotkach je noz, ktory som si tam kupil, samozrejme Norskej znacky :)

Obrázok

Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Blade
 
Príspevky: 55
Registrovaný: 10 Jún 2010, 16:23
Dal Ďakujem: 6 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod Blake » 16 Dec 2010, 12:58

preposielam odkaz z jednej expedicie(prevazne automobilovej), su tam dobre postrehy a na konci nejaka finacna predstava, tak si z toho vycucnite co povazujete za potrebne

http://www.subarufanclub.cz/modules.php ... cle&sid=35
Obrázok užívateľa
Blake
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 16 Dec 2010, 08:42
Bydlisko: Prešov - Mladá Vožice (CZ)
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod gandalf625 » 20 Júl 2011, 21:54

:ice:
Naposledy upravil gandalf625 dňa 28 Apr 2021, 15:36, celkovo upravené 1
gandalf625
 
Príspevky: 25
Registrovaný: 10 Jún 2011, 19:37
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod milos » 12 Aug 2011, 10:55

Spolu s kamošmi sme boli v roku 2009 v Škandinávii. Šli sme dvoma autami z Košíc, cez Poľsko, Litvu Lotyšsko a Estónsko. Trajektom z Tallinu do Helsínk a hurá za polárny kruh do národných parkov. Vo Fínsku sme navštívili tri národné parky, v Nórsku sme zašli na Northcap a vo Ševédsku sme sa zastavili v ďalších troch parkoch. Cestou sme si pozreli aj nejaké historické pamiatky a mestá. Celkovo sa nám najviac páčilo Fínsko. Krásna krajina plná jazier, všade čisto, ľudia sú milí a ceny sú veľmi prijateľné čo sa o Nórsku povedať nedá. Určite by som sa tam chcel vrátiť aspoň na dva týždne prenajať si kánoe, kúpiť rybársky lístok a túlať sa po nejakej jazernej oblasti za polárnym kruhom.
S táborením nieje na severe nikde problém. Horšie je to na juhu, kde sú zastavené oblasti a všetky pozemky niekomu patria. Ale stačí sa opýtať majiteľov a je to v pohode. Na severe Fínska sa dajú väčšinou všetky veci potrebné na táborenie kúpiť aj na pumpách pri ceste, v rámci ktorej bol aj rybársky a poľovnícky obchod. Neviem ako je to s miestnou dopravou pretože sme boli svojimi autami. Nás vyšla celá cesta ktorá trvala 22 dní na cca 23.000,-Sk na osobu, s tým, že v tom bolo všetko. Teda benzín, trajekty poplatky za tunely a mosty, ubytovanie v kempoch každý tretí-stvrtý deň a potraviny. Väčšinu potravín sme ale mali z domu.
Ak chceš ísť do národného parku je dobré si zájsť predtým do miestneho informačného strediska, kde sa dajú kúpiť podrobné mapy, alebo tu máš zadarmo informačné letáčiky o parku aj s mapkou a popisom ciest. To ti úplne stačí. V parkoch sú aj oficiálne táboriská, prístrešky alebo chaty, ktoré sú voľne prístupné na jednu noc. Na všetkých týchto miestach je pripravené palivové drevo a býva tam aj WC. Trochu problém sme mali s vodou. Na severe je dosť rašelinitá pôda a všetka voda cez ňu presiakne do riek a jazier. Je potom tmavá ako čierny čaj. My sme ju nepili, ale pýtali sme sa miestnych a po prevarení ju pijú. Voda sa dá nabrať väčšinou n informačnom stredisku na začiatku parku (pozor nie všade) prípadne sa opýtať v ktoromkoľvek dome cestou.
milos
 
Príspevky: 15
Registrovaný: 10 Máj 2011, 08:55
Bydlisko: Košice-Bratislava
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 25 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod surino » 04 Okt 2011, 11:29

Odporucam potom tzv "metsahallitus" , volne chaty v laponsku, je to siet chatiek od Norska az po Finsko alebo opacne.
Samotne chaty nazyvaju fini "autiotuvat" chata v divocine, vid
http://www.outdoors.fi/destinations/Sea ... fault.aspx
http://www.laplandfinland.com/In_Englis ... llitus.iw3


Problem je v tom ze nasi susedia PEPICI si s toho spravili cetovnu kancelariu, pred par rokmi ceske cestovky za tieto chaty vyberali peniaze resp noclazne, tieto chaty su v podstate zadara, ked som tam bol min marec 2010 tak tam bolo kopec Pepikov , ty zase nerespektovali to , ze v tychto chatach sa nemoze neobmedzene byvat a blokuju tym ostatnych turistov , ktory si zalubili tuto krajinu.
surino
 
Príspevky: 29
Registrovaný: 31 Aug 2011, 07:14
Bydlisko: BA - TT - PN - CA
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod creobroter » 07 Okt 2011, 08:52

atti.hombre píše:Spali aj v samoobslužných chatkách ,kde bola pokladnička na stole a tam vhodili peniaze( nik to nekontroloval ) chladnička plná-cenník visel vedla nej...u nás si to neviem predstaviť!!!



Toto ma fakt dostalo, stačí sa pozrieť ako u nas vyzeraju nudzove utulne - tie šťastnejšie ešte stoja, ak tam aj nejaky ešusik a kamienka na uvarenie jedla bol niekedy, tak turisti ho zobrali, a najodpornejší hnus je popísanie sprejom

nedavno som čital članok, kde sa nori sťažovali, že tie samoobslužne chaty vo velkom využivaju české cestovky, je tam povolené prespať len jednu noc, pri naozaj zlom počasí 2 noci, a v jednej chatke nanajvýš 3-4 ludia
cestovky tam narvali aj 10
hnus hnus hnus
doma sme už zničili, zničime aj vonku :|
Nevědomost je blažená
Obrázok užívateľa
creobroter
 
Príspevky: 96
Registrovaný: 11 Máj 2011, 20:57
Bydlisko: Topoľčany
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod surino » 07 Okt 2011, 09:14

creobroter píše:
atti.hombre píše:Spali aj v samoobslužných chatkách ,kde bola pokladnička na stole a tam vhodili peniaze( nik to nekontroloval ) chladnička plná-cenník visel vedla nej...u nás si to neviem predstaviť!!!



Toto ma fakt dostalo, stačí sa pozrieť ako u nas vyzeraju nudzove utulne - tie šťastnejšie ešte stoja, ak tam aj nejaky ešusik a kamienka na uvarenie jedla bol niekedy, tak turisti ho zobrali, a najodpornejší hnus je popísanie sprejom

nedavno som čital članok, kde sa nori sťažovali, že tie samoobslužne chaty vo velkom využivaju české cestovky, je tam povolené prespať len jednu noc, pri naozaj zlom počasí 2 noci, a v jednej chatke nanajvýš 3-4 ludia
cestovky tam narvali aj 10
hnus hnus hnus
doma sme už zničili, zničime aj vonku :|



Pred par rokmi mal byt projekt v M.Karpatoch ( pomocou eurofondov ) nieco na sposob Severskych ubytovni ( chatky prvej pomoci).... a viete preco to zlyhalo ? Netreba to tu rozpisovat...a potom podla mna by sa to aj tak nedotiahlo do konca inak super napad...
Urcite 1 ) extremne drahe prehnane cez tzv celebritske uspene podnikatelske firmy, 2) Predpokladam, ze by sa za to platilo co by mi nevadilo, ale urcite ako poznam Slovakov tak by si uctovali za vsetko a a ked nie tak 3) za par dni rozpradnute zdemolovane resp. presunute do druhej dedinky neakemu zbohatlikovi co si to vie vybavit, alebo krupanovi co potrebuje neaku chatku alebo stolnu pre kravy :| .
surino
 
Príspevky: 29
Registrovaný: 31 Aug 2011, 07:14
Bydlisko: BA - TT - PN - CA
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod Kapo » 10 Okt 2011, 18:11

milos píše:......... kúpiť rybársky lístok a túlať sa po nejakej jazernej oblasti za polárnym kruhom.......


Tiež tak nejak by sa mi to páčilo. Neviete, ako je to tam s tým rybárskym lístkom? Za kolko a kde sa to tam kupuje? Kolko tam stojí prenájom kánojky a pod.?
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod Ivan » 17 Jan 2012, 11:53

ahojte,
pred par rokmi som sa tulal po NP Sarek vo Svedsku, tak ak by sa tam niekto chystal a mal zaujem o neake info nech sa mi ozve, rad poradim, ak budem vediet.
Obrázok užívateľa
Ivan
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 25 Jan 2011, 12:29
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 25 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod mihal » 17 Jan 2012, 14:47

od 28 marca začína z Bratislavy lietať norwegean do Osla a kodane, čo som kukal letenky od 100e hore za spiatocnu.
ak sa ryanair opať rozhodne lietať pri štokholm do skavsty bude to lepšie riešenie do 20km od letiska máte všetko polia luky jazera more lesy. a dalo sa ist tam a naspat za cca 40e, to by som sa možno aj pridal :)
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: Norsko/Svedsko/Finsko

Poslaťod fatal_error » 17 Jan 2012, 16:01

To hej Ryanair ma lepsie akciofky...a urcite by som siel aj ja.
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Ďalší

Späť na Lokality

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť