Bushcraft vs slovenske zakony

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Kapo » 04 Máj 2012, 11:45

canowicakte: píšeš, vela: o tom, čo nemôžeš a nechceš zmeniť. Proste sú zákony, ktoré môžeš a aj nemusíš dodržiavať.
Tu a teraz ich nik nezmení. Preto je uplne zbytočné vylievať si slzy na tomto rukáve. :mrgreen:
Ak chceš bojovať, tak bojuj, ak chceš sklopiť uši, tak ich sklop. :wink:

Zákon vraví, že môžeš behať po lese po vyznačených cestách a chodníkoch a robiť oheň na vyznačených miestach.
Polovník sa stará zase o zver. Čo uloví, alebo upytliači je jeho starosť. Ak je to nad jeho rámec a povolenie, tak ujedá zo špajze len a len inému polovníkovy. To my tu nevyriešime.

Ak máš pocit, že niekto proti tebe robí krivdu, že koná nad rámec svojich právomocí, tak zavolaj 158 a nahlás to. Nič viac nemôžeš urobiť.

....Takže si myslím že by som mal mať právo nosiť luk, ale to je fuk, nebudem ho nosiť, ale pre Pána kde je právo v tomto svete. Sám osobne poznám pytliakov alias členov zväzu, ale nezahlásim ich, prečo? lebo zajtra by mi vypálili barák a "nezvestným" sa mi tiež nechce byť. Takže držím radšej papuľu....


Podla zákona si vlastne spolupáchatel, keďže kryješ TČ. Ak bude každý držať hubu pre strach či pohodlnosť, tak nikdy nič nezmeníme, len budeme frflať po krčmách či fórach a žundrať, aké je to u nás na prd, a že nikto s tým nič neurobí.... :wink:
Naposledy upravil Kapo dňa 04 Máj 2012, 11:50, celkovo upravené 1
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod medved » 04 Máj 2012, 11:47

... na vyzvanie organu (nie polovnika, lesnika)
- co moze byt polovnik,alebo lesnik (polovna/lesna straz)
- pokial si uz pristihnuty pri preprave ,alebo priamo pri ulovej zveri si obvineny z pytliactva ,ak sa premiestnujes z bodu A do B nemas zbran kategorie D viditelne prepravovat ,pokial mas ten luk v rukach ,na pleci je tam dovodne podozrenie z pokusu o pytliactvo (mozes byt zadrzany a vysvetluj si policajtom co ches) ... keby si velmi lezal niekomu v zaludku uvedie,ze si bol zadrzany pri love (plazeni sa ku zveri,miereni na zver ... ) a mas zivot sprijemneny
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod radeton » 04 Máj 2012, 18:28

TO canowicakte: Mňa by iba zaujímalo prečo má niekto potrebu pohybovať sa po lese práve s lukom :D .Nechápem na čo by som mal ťahať po lese niekde na slovensku luk pripadá mi to trochu uletené.Lukostreľba je určite krásny šport, a môžem ho prevádzkovať rekreačne doma na záhrade,alebo na chate poprípade na nejakých klubov.strelniciach ale načo ho ťahať po lese to ozaj neviem.Alebo niekomu luk pri pohybe lesom dvíha seba vedomie? :D Keď na teba vlietne vyrušená bachyňa (prasačka) niekde v lese budeš drieť na najblišší strom a zabudneš aj na luk :D ,a pochybujem že by sa niekto kto iba tak z pasie strieľa z luku dokázal touto zbraňou nejako účinne brániť pri nejakom napadnutí divou zverou.Ozaj nenachádzam dôvod behať s lukom na chrbte po lesoch.Keby som ja osobne stretol človeka s nejakým jednoduchým lukom v lese asi by som sa nezdržal smiechu poľujem vyše 20 rokov,ale mne by si osobne ozaj nevadil s nejakým dreveným lukom v lese pochybujem že by si s ním dokázal niečo uloviť.Lov lukom vyžaduje grif, a starého harcovníka v tomto obore.A ešte jednu vec by som chcel podotknúť. Pre to že ty máš nejaké zlé skúsenosti s nejakými poľovníkmi, to ťa ešte neoprávňuje hádzať všetkých členov SPZ do jedného vreca a vznášať na ich adresu v jednom kuse inektívy. V každej skupine ľudí sa nájdu čierne ovce, tak ako medzi milovníkmi prírody,tak tak isto aj medzi poľovníkmi. Na slovensku je veľa poctivých členov SPZ ktorí svojou dlhoročnou poctivou prácou niečo urobili pri zveľaďovaní lesného prostredia a chove lovnej zvery. Tak že, pokiaľ máš nejaký konkrétny problém s nejakým konkrétnym poľovníkom,alebo poľovníkmi, a máš dojem že si v práve a bolo ti nejakým spôsobom ukrivdené,alebo ti niekto bráni v niečom na čo máš podľa teba zákonné právo obráť sa kľudne na kompetentné orgány štátnej správy. Pôvodne som sa nechcel tejto diskusie zúčastniť ,ale tie tvoje výrazy ako srnojebi v každom druhom tvojom príspevku,ktorý si sem dal za čas čo tu funguješ mi už začínajú trochu vadiť.
Naposledy upravil radeton dňa 04 Máj 2012, 19:46, celkovo upravené 3
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod dodo » 04 Máj 2012, 18:50

Chalani,hlavny problem je,že sa bavite o extremoch!
Vačšina zakonov,polovnikov,ochranarov,bushcrafterov,bratislavakov je OK,ale nepatrna menšina robi "čest" ostatnym,a ked sa to zovšeobecni,tak tu mame zlu politicku situaciu,srnojebov,"ochranarov",pytlačiacich podpalačov lesa,"bratislavakov"...
Serie ma,že ste ludia prirody(mali by ste mat pokoj v duši),a len sa tu zbytočne nasierate,a mlatite prazdnu slamu-ved všetko sa da,len treba na tom trošku popracovat...
Poviem vam,nie je nič lepšie,ako pečeny upytliačeny pstruh s čajikom,po plodnej vychovnej debate s arogantnym,po zuby ozbrojenym zbohatlikom,ktoremu niekto znepojazdnil terennaka(asi S1) v mieste,kde nebol mobilny signal...
Všetko s mierou,a rozumom- kto sa boji,nech nejde do lesa!
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...
Obrázok užívateľa
dodo
 
Príspevky: 117
Registrovaný: 20 Nov 2010, 22:14
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 161 x
Dostal Ďakujem: 190 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod radeton » 04 Máj 2012, 19:01

Svoj osobný názor na určitú kastu "poľovníkov " som tu už prezentoval možno ma to ako dlhoroč.člena SPZ trápi oveľa viac ako človeka ktorý sa chodí do prírody iba zrelaxovať.Ale pretriasať tuná toto ozaj nemá cenu je to obraz doby.
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod canowicakte » 04 Máj 2012, 21:22

Vždy ide o princíp..
ja nehádžem poľovníkov do jedného vreca, poctivých si vážím, uviedol som to tuším v prvom príspevku alebo tak nejako. Vidím že mám ešte nedospelý a priveľa riešim veci ktoré nemôžem ovplyvniť, len ma to tak naštvalo preto som to tu všetko písal, to je celé. :camp:
"The more you know, the less you carry"- Mors Kochanski
Obrázok užívateľa
canowicakte
 
Príspevky: 14
Registrovaný: 27 Apr 2012, 04:58
Bydlisko: Nová Baňa
Dal Ďakujem: 23 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod jura_czech » 06 Máj 2012, 23:10

Chlapi, já bych to tu takhle nehrotil. Nevím, jaký máte u vás zákony o myslivosti a o střelných zbraních, ale v CZ se mj. rozeznávají dva termíny a to držení a nošení zbraně. Držet nenamená nosit, čili mít zbraň okamžitě připravenou k použití (nedokážu si představit pobíhat v lese celý den s lukem se založeným šípem a napnutou tětivou k výstřelu..), za další pokud luk nemá napínací sílu větší než 150 N není dle zákona ani zbraní kategorie D a za další aby někoho zastavila myslivecká stráž, tak by to bylo v případě, že by někoho přistihla, jak s lukem a šípem míří na zvěř. A zase přidám, je třeba rozlišovat a ne bagatelizovat - tím myslím to, že někdo jde do lesa s úmyslem pytlačit a někdo jde do lesa jen pro feeling, nebo střílí s lukem do terče na místě, kde nemůže ohrozit život, zdraví ani majetek. Howhgh
jura_czech
 
Príspevky: 55
Registrovaný: 16 Apr 2012, 19:42
Bydlisko: České Budějovice, ČR
Dal Ďakujem: 37 x
Dostal Ďakujem: 44 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod sally » 07 Máj 2012, 12:25

Yura - v princípe s tebou súhlasím. No ako môžeš vidieť, sú (dokonca aj tu) ľudia s opačný názorom, viď "ak sa premiestnujes z bodu A do B nemas zbran kategorie D viditelne prepravovat ,pokial mas ten luk v rukach ,na pleci je tam dovodne podozrenie z pokusu o pytliactvo (mozes byt zadrzany a vysvetluj si policajtom co ches) ... keby si velmi lezal niekomu v zaludku uvedie,ze si bol zadrzany pri love (plazeni sa ku zveri,miereni na zver ... ) a mas zivot sprijemneny"

Chcelo by to právnika, ktorý by sa vedel fundovane vyjadriť, lebo zákony sa dajú ohýbať a vykladať podľa chuti (už napr. skryté nosenie zbrane kat. D je u nás sporné - v zákone nie je uvedené, že pre túto kategóriu zbraní skryté nosenie platí).

Kuknime sa na pravdepodobný scenár v lese: zálesák, oblečený v trampskom mundúre alebo loveckých hávoch (koža, kožušina, vlna...) sa potichu prechádza po lese. Cez rameno má prehodený luk a v tulci na opasku šípy. Alebo má cez rameno prehodenú zlomenú vzduchovku na popruhu. Teda obe zbrane (kat. D) sú v stave neumožňujúcom okamžité použitie. Takýto zálesák smrdiaci dymom natrafí na poľovníka (poľovnú stráž, resp. poľovníka, na ktorú bol výkon poľovnej stráže prenesený, samotný poľovník mu nemôže nič). Čo sa stane?

1) Poľovník je normálny človek = dajú sa do reči, pokecajú o lese, kam je teraz lepšie nečundrovať (prebieha alebo plánuje sa tam lov), prípadne si s poľovníkom aj zastrieľajú z Dčkovej zbrane na terč (sklápacia veverica, šišky...), potom idú obaja svojou cestou.

2) Poľovník je srnojeb (zlý človek, hovädo, rýpal, hnidopich...) = zastaví zálesáka z pozície nadradenej autority. Vyslovuje dôvodné podozrenie z pokusu o pytliactvo. Privolaným policajtom tvrdí, že zálesáka zadržal pri pokuse nelegálne loviť zver. Obvinený čundrák nemá žiadny dôkaz o tom, že nič zlé nespáchal (aj keď by podľa logiky malo dôkazné bremeno ležať na žalobcovi = poľovníkovi, resp. polícii). Čundrák ma pokazený pekný výlet, bol obvinený z toho, čo nespáchal, má ujmu na duši :camp: .

Ako to riešiť? Čo spraviť v prípade 2) ?
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod dale » 07 Máj 2012, 13:52

Ak je to naozaj zbran kat.D v pripade 2. budes popotahovany minimalne za toto:
"Držiteľ zbrane kategórie D je pri manipulácii s touto zbraňou povinný mať pri sebe doklad totožnosti a nesmie ju viditeľne nosiť alebo prepravovať.."
Na pouzitie zbrane plati skoro vsetko, ako pre strelnu zbran: alkohol, strelba len na strelnici, inac ohlasovacia povinnost..
dale
 
Príspevky: 9
Registrovaný: 16 Apr 2012, 13:21
Bydlisko: Brusno
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod sally » 07 Máj 2012, 14:07

Ahoj, jasne, už to vidím - mal som staršie znenie zákona a tam to nebolo.

No platí to len pre zbrane kat. D, teda luk s náťahovou silou do 150N tam nespadá. Resp. by to chcelo právnický výklad (body D a K v paragr. 7).

Každopádne to nerieši ten hlavný problém - tvrdenie poľovnej stráže, že zálesák sa pokúšal o pytliactvo, resp. tvrdenie proti tvrdeniu, že bol pristihnutý v štádiu pokusu.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod medved » 07 Máj 2012, 15:16

sally aby bola aspon trosku utisena tvoja tuzba po odbornom nazore :
otazka z pravnej poradne na pol.fore od jedneho podobneho exota.
5. Júna 2009
Dobry deň
Chcem sa opytat ci je trestne,ked sa v lese pohybujem s lukom (za ucelom trenovania terenej lukostrelby)?Nedavno som pri trenovani strelby stretol polovnikov,ktory boli dost rozhorceny ztoho,ze som tam a zacali rozpravat o pytliactve ... A druha otazka je ci som povinny sa zapisovat do knihy navstev,ked sa nachadzam v lese v ktorom maju polovnici prenajaty revir?lebo bol som vykazany z lesa s odvovodnenim,ze ten revir maju oni v prenajme a nemm tam co robit, niesom zapisany ani v knihe navstev a nemam sa co pohybovat po lese(mimo cesty),ked to maju oni v prenajme.
Dakujem

Dobrý deň
V lese sa nemáte čo pohybovať s lukom! Terénnu lukostreľbu nemôžete nacvičovať v lese len tak, to by ste mali predsa vedieť!
Vaše konanie samozrjem by mohlo hraničiť aj s pokusom trestného činu pytliactva, takže pozor!
Do knihy návštev revíru sa zapisujú osoby oprávnené na výkon práva poľovníctva a nie "lukostrrelci", ktorí ako som už hore opísal nemajú čo v lese robiť!
S pozdravom: JUDr. Peter Kovács!

8. Júna 2009
Ďakujem za Vašu odpoved na moju otázku,ale pokial mi je známe,tak v platnom poľovníckníckom zákone,resp.vyhláške sa nič nehovorý o zákaze vstupu do lesa s lukom (trebarz aj za účelom nacviku strelby).Strelbu nenacvičujem len,tak ...Neohrozujem ňou pohybujúcich sa ludí v lese ani zvieratá.Alebo je nejaký zákon,ktory to zakazuje,alebo akýmkolvek spôsobom obmedzuje?
Ďakujem

Dobrý deň
Ak ste lukostrelec, zrejme ovládate aj zákon o zbraniach ak nie tak si ho preštudujete! Na lukostreľbu je určená strelnica na to usporiadaná. V lese jednoducho nemáte čo cvičiť žiadnu streľbu, z ako z pušky tak ani z luku! Les je určený na iné účely (pozrite si preto aj zákon o lesoch)! Ale hlavne si prečítajte trestný zákon...!
S pozdravom : JUDr. Peter Kovács!
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod sally » 07 Máj 2012, 17:16

Medveď - vďaka, tú diskusiu z Horar.sk som čítal už dávno. Prepáč mi, že mojej vedátorskej duši to nedá, no poprosím ťa aj o odôvodnenie toho tvrdenia, že do lesa sa s lukom nesmie. Ideálna bude priama citácia zákona (zákon, paragraf, odsek...) plus jej výklad na túto situáciu. Keď ti napíšem, že prof. Ing. Jozef Truman Csc. uskutočnil v laboratórnych podmienkach premenu olova na zlato a čítal som to na na internete, uveríš mi?

Asi som už priveľmi ovplyvnený mojou školou, no v takto vážnych veciach (ide o vymedzenie slobôd občanov tejto republiky) neverím tvrdeniu ľudí, pokiaľ ho nepodložia citáciou zákona (prípadne aj výkladom tej citácie).
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod medved » 08 Máj 2012, 11:53

- je to z http://www.polovnictvo.com v sekcii - pravna poradna - ked sa budes velmi nudit ... :wink:
- postaci ked si prejdes uz tu spomenute zakony aby si si urobil jasno ci sa do lesa s lukom (nad 30lbs) mozes ist hrat na Robina Hooda ...

zakon o zbraniach a strelive
§ 7
(2) Držiteľ zbrane kategórie D je pri manipulácii s touto zbraňou povinný mať pri sebe doklad totožnosti 12) a nesmie ju viditeľne nosiť alebo prepravovať - pre pripad,ze sa rozhodnes z miesta A prechadzas do miesta B cez les

§ 28
n) strieľať zo zbrane, ktorú je oprávnený držať alebo nosiť, len v miestach, kde je na to oprávnený podľa tohto zákona alebo podľa osobitného predpisu, ) alebo na strelniciach, ak nejde o použitie zbrane na ochranu života, zdravia alebo majetku. - pre pripad,ze budes mat potrebu realizovat sa v lese

§55
(10) Zo zbrane uvedenej v § 7 písm. a), d) a e) sa môže strieľať len na strelnici (§ 49); táto zbraň musí byť označená platnou skúšobnou značkou podľa osobitného predpisu

dufam,ze uz v tom mas jasno ! :wink:
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Kapo » 08 Máj 2012, 12:07

U zbrani kategórie D podla zákona nie je majitel povinný strielať len na strelnici. Ale zase ani hoc kde. Ale veď si pozrite sami v priloženom zákone o zbraniach.
http://www.minv.sk/?zbrane-a-strelivo

Kedysi sme sa moc nesrali s povoleniami. Do lesa sme stále vláčili luky, aj perkusáky. Ale už je doba trošku iná. A samozrejme záleží aj od miesta.
Nemal by som ani dnes problém zobrať si na čunder luk. Samozrejme by som nebehal s napnutým lukom celý deň zo šípom na tetive.

A nemyslite si, že bežný polovník vám nemôže nič urobiť.
V podstate každý občan republiky má právo, či skôr povinnosť, ak má k tomu prostriedky /telefón, zbraň.../ zabrániť páchaniu trestného činu.
Tak aby vás niekto nešlahol dolu niekde z posedu, lebo ako ste písali, každý si zákon vysvetluje inak.
:wink:


(1) Zbraňou kategórie D je
a) palná zbraň určená na streľbu nábojmi typu flobert s energiou strely na ústí hlavne najviac 7, 5 J,
b) plynová zbraň, pri ktorej kinetická energia strely na ústí hlavne dosahuje najviac 15 J,
c) expanzná zbraň a expanzný prístroj,
d) mechanická zbraň, ktorej napínacia sila je väčšia ako 150 N,
e) historická zbraň,
f) paintbalová zbraň a airsoftová zbraň,
g) narkotizačná zbraň,
h) znehodnotená zbraň,
i) rez zbrane,
j) neaktívne strelivo,
k) iná zbraň neuvedená v kategóriách A až C.

(2) Držiteľ zbrane kategórie D je pri manipulácii s touto zbraňou povinný mať pri sebe doklad totožnosti
12) a nesmie ju viditeľne nosiť alebo prepravovať;
na držiteľa zbrane kategórie D sa primerane vzťahujú ustanovenia § 28 ods.1 písm. a), i), j ) a n).



§ 28 Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu

(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
a) dbať na zvýšenú opatrnosť pri manipulácii so zbraňou, strelivom, strelným prachom a so zápalkami,
b) zabezpečiť zbraň, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane, strelivo do tejto zbrane, strelný prach a zápalky proti strate, odcudzeniu alebo zneužitiu,
c) zabezpečiť zbrojný preukaz a preukaz zbrane proti strate, odcudzeniu alebo zneužitiu,
d) predložiť na výzvu orgánu, ktorý vykonáva dozor podľa § 67, zbrojný preukaz, zbraň, na ktorú mu bol vydaný preukaz zbrane, strelivo do tejto zbrane alebo preukaz zbrane a držiteľ zbrane kategórie A uvedenej v § 4 ods. 2 písm. b) alebo zbrane kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm. f) aj doklad o psychickej spôsobilosti držať alebonosiť zbraň a strelivo nie starší ako desať rokov,
e) bezodkladne oznámiť najbližšiemu policajnému útvaru stratu alebo odcudzenie zbrane, streliva, strelného prachu, zbrojného preukazu alebo preukazu zbrane,
f) mať pri manipulácii so zbraňou pri sebe zbrojný preukaz a preukaz zbrane a držiteľ zbrane kategórie A uvedenej v § 4 ods. 2 písm. b) alebo zbrane kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm. f) aj doklad o psychickej spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň a strelivo nie starší ako desať rokov, g) odovzdať zbrojný preukaz, zbraň, strelivo a preukaz zbrane, ak bolo proti nemu začaté trestné stíhanie za trestný čin uvedený v § 19 ods. 1, ihneď po doručení rozhodnutia o zaistení zbrane (§ 54 ods. 1),
h) oznámiť policajnému útvaru, ktorý vydal preukaz zbrane, zmenu kalibru zbrane, výrobného čísla zbrane alebo opravu, ktorá má za následok zmenu kategórie zbrane, do siedmich dní od tejto zmeny; pred vykonaním takejto zmeny alebo opravy je povinný predložiť zbraň policajnému útvaru na vykonanie jej kriminalisticko-expertízneho skúmania,
i) pri manipulácii so zbraňou alebo strelivom podrobiť sa na výzvu príslušníka Policajného zboru orientačnej dychovej skúške, prípadne lekárskemu vyšetreniu, na účel zistenia, či pri manipulácii so zbraňou nie je pod vplyvom alkoholu alebo návykovej látky,
j) bezodkladne oznámiť najbližšiemu policajnému útvaru každé použitie zbrane v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi alebo streľbu zo zbrane mimo na to určených priestorov,
k) viesť záznamovú knihu streliva, ak je držiteľom skupiny F zbrojného preukazu; náležitosti a spôsob vedenia záznamovej knihy ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo,
l) oznámiť policajnému útvaru, ktorý vydal zbrojný preukaz, stratu podmienky bezúhonnosti, spoľahlivosti, zdravotnej spôsobilosti alebo psychickej spôsobilosti, ukončenie miesta pobytu na území Slovenskej republiky, zánik oprávnenia podľa osobitného predpisu pri skupine C zbrojného preukazu, zánik členstva v poľovníckej organizácii pri skupine D zbrojného preukazu alebo zánik členstva v streleckej organizácii pri skupine E zbrojného preukazu do siedmich dní odo dňa, keď táto zmena nastala,
m) prepravovať zbraň do miest, kde je oprávnený túto zbraň používať, len v stave, pri ktorom nie je strelivo v hlavni, nábojovej komore hlavne, nábojovej komore valca revolvera, nábojovej schránke zbrane a v zásobníku zbrane, ak je zásobník v zbrani, uloženú v puzdre alebo v batožinovom priestore motorového vozidla; to sa nevzťahuje na držiteľa skupiny A zbrojného preukazu,
n) strieľať zo zbrane, ktorú je oprávnený držať alebo nosiť, len v miestach, kde je na to oprávnený podľa tohto zákona alebo podľa osobitného predpisu, 25) alebo na strelniciach, ak nejde o použitie zbrane na ochranu života, zdravia alebo majetku,
o) odovzdať neplatný zbrojný preukaz a preukaz zbrane policajnému útvaru, ktorý zbrojný preukaz vydal, do siedmich dní odo dňa zániku jeho platnosti podľa § 25 ods. 1 písm. a), c) až f),
p) dostaviť sa na výzvu policajného útvaru na vybavenie záležitostí týkajúcich sa úseku zbraní a streliva.
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Komisár » 20 Jún 2012, 17:32

Chlapci, pokiaľ je to obyčajný luk a nie nejaký lovecký, resp, pokiaľ nie je príliš silný (myslím, že tých 150N je správne číslo), tak to nie je ani len zbraň kat D. A ak by aj bola, nie je zakázané ju nosiť do hoc akého revíru. Judr Kovács je klasická poľovnícka špina, ktorá straší slušných ľudí a snaží sa ich presvedčiť, že do lesa sa nesmie.

Opak je pravdou, do lesa sa môže, právo voľného prechodu cez lesné pozemky je uzákonnené zvykovým právom od nepamäti a od stredoveku písanými zákonmi. nie sme v Amerike, u nás je pohyb a živote zatiaľ ešte slobodný. Takisto sa do lesa môže aj s krátkou zbraňou, ak ste držiteľom oprávnenia na nosenie (preukaz A).

Čo sa týka vymysleného obvinen ia, že sa lesom "plazíte" alebo "mierite na zver", musí vám to najprv niekto dokázať. AK ste nič také neurobili, neexistuje možnosť to dokázať, lebo nikto nemôže mať foto alebo videodokumentáciu. Ak vás niekto nespravodlivo obviní z niečoho, ešte vždy si môžete vy niečo vymyslieť naňho ;)

Ešte by som uviedol na pravú mieru reči o zákaze pohybu mimo chodníkov - tento zákaz platí až v treťom stupni ochrany, tj napríklad v národnom parku, ale tiež nie vo všetkých parkoch. Takisto v rezerváciách a podobne. Uznáte sami, že to tam má význam. Dá sa stolerovať pohyb seriózneho zálesáka rezerváciou. Ale väčšina ľudí nie sú zálesáci a zákony sa píšu hlavne kvôli nim. Moje odporúčanie - buďte seriózni zálesáci, neškoďte a v zákazoch vstupu sa chovajte k prírode maximálne šetrne a hlavne buďte nenápadní! Potom vás určite nikto nebude komandovať.

Ktosi v skautskej uniforme tu v starších príspevkoch písal o nejakých "napichaných" či "naspeedovaných" ochranároch. Dovolím si reagovať. Ja som členom Stráže prírody, poznám desiatky strážcov a DVOCH napichaných. Je to hanba, ale sú medzi nami takí. Tak ako medzi policajtami, či medzi buškraftermi - kopa z trampov a pod. sú dementi nedodržiavajúci elementárne zásady bezpečnosti, správania v lese, dodržiavania ohňa. Teraz k tej skautskej uniforme - sám som bol v skaute mnoho rokov a potom som odtiaľ odišiel. Jeden z dôvodov bol, že sa skauti NECHCELI (presne tak, nie že by nevedeli) chovať priateľsky k prírode. Porušovali skoro všetky zásady - hlavne, aby ich pri tom nikto nevidel. zrúbané mŕtve stromy, chemikálie na táboroch, chemikálie v potokoch v chránených územiach, bordel na táboriskách, po zasypaní neoznačené latríny... dalo by sa pokračovať. Sally, neber to v zlom, ale trocha ma tvoj komentár, v súvislosti s vyššie spomenutým, zodvihol zo stoličky. Keď budeš niekde táboriť - spať pod celtou, nikto normálny to nebude riešiť. A ak bude mať dôvod, potom pamätaj, že Stráž prírody a Lesná stráž sú verejní činitelia. Neuposlúchnutie výzvy je jednak marenie výkonu právomoci (trestnú sadzbu si dohľadaj sám) a jednak sú oprávnení použiť donucovacie prostriedky - hmaty, chvaty, kopy a údery sebaobrany, slzotvorné prostriedky, obušok, putá, služobný pes a v našom prípade nepravdepodobné technické prostriedky na zabránenie odjazdu motorového vozidla.

Takže, ak sa budeš snažiť niekoho ignorovať, ľahko si môžeš spôsobiť nepríjemnosti.

Páni, musíme si uvedomiť, že žijeme v civilizovanej Európe, nech už tá civilizácia prináša čokoľvek. Až nájdete štát Utópia, kde sa žije krásne a slobodne, dajte mi vedieť, pôjdem ta s vami. Nemyslite si - ja s tým systémom tiež nie som spokojný. Ale keby neboli zavedené prísne podmienky na pohyb v chránených územiach - zamyslite sa a bude vám jasné, ako by lesy vyzerali. Všetci "blaváci" z Blavy, Košíc, Bystrici a iných miest by zaplavili lesy bordelom, hlukom, znečistením atď.

Domluvil jsem.
Obrázok užívateľa
Komisár
 
Príspevky: 20
Registrovaný: 05 Júl 2010, 10:30
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 9 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron