RECEPTY

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: RECEPTY

Poslaťod matus » 31 Dec 2010, 16:35

ok diki za radu
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: RECEPTY

Poslaťod SKW » 16 Jan 2011, 23:26

Michal píše:Na youtube som narazil na videá od Mearsa, napríklad: http://www.youtube.com/watch?v=KKGd-zO- ... re=related - neviete náhodou ako sa volá tá tráva z ktorej zbierajú semienka v 2:25 priblizne ?


Michal, volá sa pendulous sedge, slovenský názov je ostrica previsnutá (Carex pendula).

Obrázok
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Michal » 17 Jan 2011, 01:04

Vrela vdaka :D Už viem, co mamine vysadím do skalky tento rok.
"Do not mess with the forces of Nature , for thou art small and biodegradable!"

Archery lover Obrázok
Obrázok užívateľa
Michal
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 26 Jún 2010, 19:05
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 170 x
Dostal Ďakujem: 259 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Pája » 24 Mar 2011, 17:12

A co třeba klasika největší - fazole?

Krom fazolí je potřeba troška oleje (nebo lépe másla), cibule, 2-3 stroužků česneku, plechovka rajského protlaku, sůl a pepř. Fazole je potřeba připravit si předem - přes noc nechat namočené v hrnci (nabydou na objemu), druhý den pak v té samé vodě asi hodinu vařit do změknutí. Uvařené je pak s sebou na výpravu beru v pytlíku, před použitím do nich naliju trošku vody. Na víčku od ešusu rozehřeju olej, na něm osmahnu do zesklovatění nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, přihodím fazole a za cca deset minut protlak. Pěkně se to promíchá a je to.
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: RECEPTY

Poslaťod stormmast3r » 24 Mar 2011, 17:22

Pája píše:A co třeba klasika největší - fazole?

Krom fazolí je potřeba troška oleje (nebo lépe másla), cibule, 2-3 stroužků česneku, plechovka rajského protlaku, sůl a pepř. Fazole je potřeba připravit si předem - přes noc nechat namočené v hrnci (nabydou na objemu), druhý den pak v té samé vodě asi hodinu vařit do změknutí. Uvařené je pak s sebou na výpravu beru v pytlíku, před použitím do nich naliju trošku vody. Na víčku od ešusu rozehřeju olej, na něm osmahnu do zesklovatění nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem, přihodím fazole a za cca deset minut protlak. Pěkně se to promíchá a je to.



Ja robim prazenicu zo slaniny, fazule a vajec :)
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: RECEPTY

Poslaťod matus » 30 Apr 2011, 16:42

dnes sme s kamošom nechali skaramelizovať cukor a ked s neho ostal čistí karamel nasypali sme tam burské oriešky . hottové je to v tedy keď to vonia ako sladké pukance ale to zistíte sami . najlepšie je to nechať vychladnúť čo sa dá vyškriabať vyskriabte a ostatné nahrejte a ziedzte :yees:
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: RECEPTY

Poslaťod mihal » 16 Nov 2011, 12:24

nieje to recept ale ranajky to sú skvelé :) chlieb a rozok opiec tiež.
P1080665.resized.JPG
opecena klobaska na palici-najlepší hot dog :)
P1080664.resized.JPG
slanina do chrumkava na čimpsy


- susene mlieko, vanilkový puding, cukor, voda uvarit take redšie a do toho na kocky chlieb alebo rohliky (niečo na sposob dukátových buchtičiek) foto nemam bolo to davno.
mihal
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Chesus » 06 Jan 2012, 15:54

Z tohto receptu sa síce nenajete ale pochutina to rozhodne je :twisted:
Nepálená borovička - chce to len nazbierať bobule jalovca, čo je troška sado maso a zakúpiť vodku. Počet bobulí závisí od toho, aké množstvo si chcete urobiť. Na jednu pollitrovku stačí tak klasický štamprlík až poldecák zaplnený po vrch bobuľami. Bobule vhodíte do flaše vodky a necháte "vykvasiť". Podla toho akú silnú chuť chcete mať môžte vhodiť bobule bud celé, alebo ich pred tým troška podrviť, resp.rozmačkať. Ja ich zvyknem rozmačkať, kedže vtedy prebehne proces "kvasenia" o dosť rychlejšie (za jednu noc) a chuť bude vyraznejšia a farba viac do žlta. Ked chcete "lahšiu" borovičku tak vhodte bobule celé a nechajte ich tam tak 2 dni. Občas treba fľašku otočiť hore nohami a potom späť do pôvodnej polohy. Potom už len precediť cez syto do inej flaše a hotovo, môžte veselo konzumovať...
Poviem vám, že aj pri použití tej najlacnejšej vodky si tí, ktorým som dal okoštovať mysleli, že je to nejaka drahá minimálne 10eurová borovička. Pre zvyraznenie chuti esp. aj pre efekt rmôžte ešte do flašky pridať vetvičku z jalovca, aby obsah nasiakol aj aromou ihličia. Bobule sa daju znova použiť, tak ešte zo dvakrát... Takže, nazdravie :partyman:
Obrázok užívateľa
Chesus
 
Príspevky: 175
Registrovaný: 25 Aug 2011, 23:48
Bydlisko: Humenné
Dal Ďakujem: 115 x
Dostal Ďakujem: 93 x

Dřevorubecké fazole

Poslaťod Pája » 14 Mar 2012, 19:05

Recept z knížky The American boys´ handybook of camp-lore and woodcraft:

Potřebujeme jen fazole, cibuli a maso (v originále vepřové), trochu soli a pepře a dvě nádoby, jedna z toho s pokličkou.

Pokud se vaří ze sušených fazolí, musí se aspoň dvě hodiny namočit. Začíná se vařit za soumraku. (ne, není v tom magie) Fazole se vaří tak dlouho, dokud se z nich nezačne uvolňovat slupka. Mezitím, co se fazole vaří na ohni, si vedle připravíme jámu, vymazanou blátem a vyskládanou kameny, kde rozpálíme druhý oheň, kde se pak budou dopékat. Voda z uvařených fazolí se slije. Na dno hrnce s pokličkou se naskládají plátky cibule, na to půlka fazolí, pak zas cibule, kostky nasoleného vepřového a zbytek fazolí. Z jámy vybereme uhlíky, strčí se tam hrnec, zakrytý policí, a uhlíky se dají navrch. Nechá se to vařit celou noc. A ráno je z toho podle autora mana nebeská. :camp:

Ještě jsem to nezkoušela, ale mohlo by to být to pravé bushcraftové. ;-)
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Chameleon_sk » 25 Mar 2012, 20:33

1 mrkva, 1 petrzlen, 2 mensie zemiacky, par luskov hrasku a 1 lit. vody. Duchutene len solou. Priprava cca hodinka.
Medzicasom aktivita podla zaluby :-)
Prílohy
polievocka.jpg
No matter challenge, never back down
http://chameleonsk.wordpress.com
Obrázok užívateľa
Chameleon_sk
 
Príspevky: 273
Registrovaný: 19 Apr 2011, 23:27
Bydlisko: Dunajská Streda (weekend Beluša)
Dal Ďakujem: 313 x
Dostal Ďakujem: 467 x

Re: RECEPTY

Poslaťod sally » 25 Mar 2012, 20:53

Chameleon - niečo podobné sme s deckami na výprave varili a veľmi si to pochvaľovali, takú polievku im vraj mamina doma neuvarí :yees: Ešte sme ju vylepšili nakrájanou klobásou.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Chameleon_sk » 25 Mar 2012, 20:56

sally píše:Chameleon - niečo podobné sme s deckami na výprave varili a veľmi si to pochvaľovali, takú polievku im vraj mamina doma neuvarí :yees: Ešte sme ju vylepšili nakrájanou klobásou.


Klobaska? Hmm. Tiez dobry napad. :yees:
Vyskusame na buduce.
No matter challenge, never back down
http://chameleonsk.wordpress.com
Obrázok užívateľa
Chameleon_sk
 
Príspevky: 273
Registrovaný: 19 Apr 2011, 23:27
Bydlisko: Dunajská Streda (weekend Beluša)
Dal Ďakujem: 313 x
Dostal Ďakujem: 467 x

Re: RECEPTY

Poslaťod rkw » 05 Máj 2012, 19:26

ja viem taky proti soplom chripke atd takze do pohara dame dve lyzice medu dva rozdrvene cesnaky a citronovu stvau pomiesat a spapkat alebo vipit :twisted: ziadna pochutka ale funguje to :wink:
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: RECEPTY

Poslaťod sally » 08 Máj 2012, 22:08

Na dnešnej výprave sme vyskúšali spraviť ovsenú kašu. Bola to totálna mňamka: ovsené vločky pridať do horúcej vody (primerané množstvo), prisypať škoricu, drvenú mätu... a totálny kulinársky ofajč bolo pridanie cca 5ks marshmellov (či jak sa to píše). Tie nafúknuté bonbóny sa v tom krásne rozpustili a dodali tomu takú sladkastú chuť. :yees:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Kapo » 09 Máj 2012, 13:43

Uff, len sa nesnaž živiť ako kuchár.........nájdi si radšej inú prácu, bude to bezpečnejšie. :mrgreen:

Ovsená kaša je inak super, ale musí byť miesto vody mlieko. A ako prílohu na vrch med a maslo. :yees:

Inak, najjednoduchšia polievka na svete je asi cesnačka:
-Zlejeme vodu z uvarených zemiakov /zemiaky samozrejme nesmú byť varené v šupke!!/ {zemiaky použijeme ako druhý chod}
-pridáme do zemiakového vývaru vegetu a rozgniavený cesnek, a nadrobíme starý chlieb. Chlieb môžme osmažiť na masti, alebo opiecť nad ohňom.
-Konzumujeme. Kupodivu vcelku chutné. :ice:
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia


cron