RECEPTY

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: RECEPTY

Poslaťod sally » 09 Máj 2012, 15:05

Kapo - ja sa kuchárom byť nechystám :) Včera som ja nevaril, chystali to decká z oddielu.

Mlieko nepoužili a aj tak to bolo chutné.

K tvojmu receptu na cesnačku: ako v lese rozotrieš na jemno cesnak? Roztlačíš nožom? Čo takto nechať v tom "vývare" zopár zemiakov?
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: RECEPTY

Poslaťod rafoo » 09 Máj 2012, 17:30

Cesnak sa dá nožom roztlačiť v pohode, ešte ma napadá medzi dvoma kameňmi.
Carpe diem.
Memento mori.
Obrázok užívateľa
rafoo
 
Príspevky: 146
Registrovaný: 08 Jan 2011, 23:41
Bydlisko: Varín
Dal Ďakujem: 17 x
Dostal Ďakujem: 22 x

Re: RECEPTY

Poslaťod sally » 09 Máj 2012, 18:33

Keď sme pri tom roztláčaní - ako by ste v lese postrúhali zemiaky na zemiakové placky? Napadlo mi len povariť a rozpučiť, no ako ich postrúhať "za surova?"
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Rafael Ingvis » 09 Máj 2012, 19:03

Tak ako sme ich strúhali na tie halušky
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 322
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 112 x
Dostal Ďakujem: 287 x

Re: RECEPTY

Poslaťod matus » 09 Máj 2012, 20:57

Recept na agátový sirup
ingrediencie :
agátové kvety - čím viac tým lepš
kyselina citrónová 1 sáčok
hrniec
3 litre vody
1,5 kila cukru

Dáme prevarit tie 3 litre vody . po prevarení necháme máličko ochladnút a následne vložíme kvety do vody do ktorej vysipeme kyselku a uložíme napríklad do špajzy zakryté .
asi za 24 hodín kvety vyberieme a sirup precedíme cez sítko . dáme ohriať a nasypeme 1,5 kg cukru a ohrievame neprivádzame k varu ohrievame asi 10 minút necháme vychladnúť a nalievame do fliaš pohárov . prajem dobrú chut .
neviem ci som sám ale podla tohto receptu mi ten sirup pripomína brezovú miazgu ak zanedbáme agátovú chut . mnam :drinkers:
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: RECEPTY

Poslaťod sally » 09 Máj 2012, 22:16

Rafo: taký drobný problém - to strúhanie si moc nepamätám, resp. ten večer si moc nepamätám...len viem, že si do mňa pchal nejaký opekaný hríb :mrgreen:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: RECEPTY

Poslaťod radeton » 09 Máj 2012, 23:03

sally píše:Keď sme pri tom roztláčaní - ako by ste v lese postrúhali zemiaky na zemiakové placky? Napadlo mi len povariť a rozpučiť, no ako ich postrúhať "za surova?"

úplne v pohode by si surov.zemiak narajbal v prírode za pomoci vhodného kameňana (na vhodnom kameni) trvá to trochu dlkšie,ako na orig.rajbadle ale ide to. tento spôsob sme raz odskúšali na koreni chrenu pri núdzovej príprave nie práve najčerstvejšieho mäsa.akurát pri tom koreni chrenu si poplačeš :)
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: RECEPTY

Poslaťod macakv » 10 Máj 2012, 00:21

matus píše:Recept na agátový sirup
ingrediencie :
agátové kvety - čím viac tým lepš
kyselina citrónová 1 sáčok
hrniec
3 litre vody
1,5 kila cukru

Dáme prevarit tie 3 litre vody . po prevarení necháme máličko ochladnút a následne vložíme kvety do vody do ktorej vysipeme kyselku a uložíme napríklad do špajzy zakryté .
asi za 24 hodín kvety vyberieme a sirup precedíme cez sítko . dáme ohriať a nasypeme 1,5 kg cukru a ohrievame neprivádzame k varu ohrievame asi 10 minút necháme vychladnúť a nalievame do fliaš pohárov . prajem dobrú chut .
neviem ci som sám ale podla tohto receptu mi ten sirup pripomína brezovú miazgu ak zanedbáme agátovú chut . mnam :drinkers:
Tak tento recept je super....ale ešte lepší je,ked náhodou zabudnete všetko vypiť a začne kvasiť:-)...
Nič nieje nemožné.
Obrázok užívateľa
macakv
 
Príspevky: 363
Registrovaný: 03 Júl 2011, 20:45
Bydlisko: Nitriansky kraj.
Dal Ďakujem: 312 x
Dostal Ďakujem: 442 x

Re: RECEPTY

Poslaťod matus » 10 Máj 2012, 18:07

macakv kysnút to nebude takto isto robíme bazový a nikdy neskysol a ked ano tak to bol v teple ale bol fajno bublinkový :D
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: RECEPTY

Poslaťod venco » 10 Máj 2012, 19:45

matus píše:macakv kysnút to nebude takto isto robíme bazový a nikdy neskysol a ked ano tak to bol v teple ale bol fajno bublinkový :D


to bublinkovanie znamena kvasenie - kvasinky spracuvaju cukor na alkohol a oxid uhlicity, ak sa nemylim
Forest Hardworker Club
Obrázok užívateľa
venco
 
Príspevky: 492
Registrovaný: 27 Okt 2010, 14:25
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 515 x
Dostal Ďakujem: 264 x

Re: RECEPTY

Poslaťod matus » 11 Máj 2012, 07:25

ano je to tak niejak (robime vino tak sa nieco nalepi ) ale to nemalo vela alkoholu ale uz sme off topic
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: RECEPTY

Poslaťod macmatej » 11 Máj 2012, 21:13

OT k tomu agatovemu sirupu. Dneska som jedol agatove kvety. Cele strapce kvetov jak hrozno. Ma niekto skusenosti ake mnozstva sa toho daju zjest? Nechcem sa ucit na vlastnych chybach.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Chesus » 11 Máj 2012, 21:29

Posledné 2 dni som si pochutnával na kvetoch agátu, zjedol som za den tak zo 5 či 6 strapcov ako takú chuťovku. Pamätám, že sme to jedli hojne ešte ako deti a nikdy z toho nikomu nebolo šoufl :-D Takže nemyslím, že by to mal byť nejaký problém jesť častejšie alebo v trocha väčšom množstve
Obrázok užívateľa
Chesus
 
Príspevky: 175
Registrovaný: 25 Aug 2011, 23:48
Bydlisko: Humenné
Dal Ďakujem: 115 x
Dostal Ďakujem: 93 x

Re: RECEPTY

Poslaťod matus » 12 Máj 2012, 14:55

macmatej píše:OT k tomu agatovemu sirupu. Dneska som jedol agatove kvety. Cele strapce kvetov jak hrozno. Ma niekto skusenosti ake mnozstva sa toho daju zjest? Nechcem sa ucit na vlastnych chybach.

nemal by byt problem jest aj vo väcsom mnozstve ved ked vypijem asi 2 deci sirupu dene a nic mi nieje cize jedz :D
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Chesus » 12 Máj 2012, 21:43

Dnes som natrafil na toto fórum. Je tam celkom dosť zaujímavých receptov
http://diskuse.nachvojnici.cz/viewforum.php?f=27
Obrázok užívateľa
Chesus
 
Príspevky: 175
Registrovaný: 25 Aug 2011, 23:48
Bydlisko: Humenné
Dal Ďakujem: 115 x
Dostal Ďakujem: 93 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia


cron