Vino a iný alkohol

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Vino

Poslaťod rayen » 26 Jún 2012, 19:57

a moze sa tym miesat? ci je lepsie ked je to v klude?
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vino

Poslaťod oraj » 26 Jún 2012, 21:58

:ice:
Naposledy upravil oraj dňa 13 Máj 2017, 20:42, celkovo upravené 1
oraj
 
Príspevky: 79
Registrovaný: 28 Júl 2011, 21:12
Dal Ďakujem: 15 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Vino

Poslaťod juraj1974 » 27 Jún 2012, 07:43

rayen píše:tak nakoniec som zacal robit jahodove vino, mam to uz vsetko v demizone, stoji mi to uz tyzden ale nejak sa mi spomalilo kvasenie, tak sa chcem opytat tych co s tym maju skusenosti, ci je to normalne, a v akej teplote by sa to malo kvasit, za odpovede a rady vopred diky



Pre odpoved na tvoju otazku mi neda sa spytat par veci. Na kolko si sladil must? Ockoval si must kvasinkami? Pri akej teplote prebiehalo kvasenie?
Ale tak ako skazeny skaut pise pri kvasnom procese vznika alkohol pri ktorom urcitom % prestavaju kvasinky zit... Obrázok a jednoducho to vzdaju... :wink: Ono dokvasanie priebieha aj tak ale uz nie tak intenzivne ako na zaciatku. Vino sa cisti a kaly z kvasenia sa zacnu uzadzat. Ak sa kvasenie ,,zlomi,, t.j. vsetok cukor neprekvasi tak je s toho sladky dunihlav s ktoreho by som ja osobne nechcel spievat.. :wink:
Toz zatial takto...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Vino

Poslaťod Kapo » 27 Jún 2012, 15:25

A si tak, ako píše tutoky dobrý chlapec. Skús najprv pekne napísať, čo a ako si urobil.
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Vino

Poslaťod rayen » 27 Jún 2012, 19:10

postupoval som a sladil som podla tohto navodu http://www.hobby-info.cz/art.php?id=vino a mam to pri teplote okolo 18stupnov
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vino

Poslaťod juraj1974 » 27 Jún 2012, 19:52

rayen píše:postupoval som a sladil som podla tohto navodu http://www.hobby-info.cz/art.php?id=vino a mam to pri teplote okolo 18stupnov



KUA! Chape! Bud konkretnejsi prosim.... coho kolko a co si dal?
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Vino

Poslaťod rayen » 29 Jún 2012, 20:04

nepamatam si presne ale cca 4l stavy, asi 2 litre vody a 1,4 kg cukru, dajakych 5g kvasiniek (mozno aj kus viac, kedze vaha mi take male gramaze neukazuje a 3g zivnej soli (asi tak za spicku noza)

ale uz sa mam naspode usadeny kal a zacina sa cistit, len sa mi to zda nejake rychle, ale zistil som ze to stale kvasi len velmi pomaly
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vino

Poslaťod juraj1974 » 29 Jún 2012, 21:03

No celkom slusne si zakrmil... :mrgreen: Podla mna to prekvasilo dost rychlo prave preto. Neviem ale asi si nedaval kyselinu vinnu a preto stale sleduj ci sa ti tvoj mok nezacne kazit. To znamena ze ak sa cisti a este kvasi tak je dobre ale nakolko tvoj ekrazit neobsahuje spominanu kyselinu moze sa stat ze ti kvasnice zacnu vykazovat priznak sirovodiku... sledij to. Na chuti a voni sa urcite tato vada prejavi. Potom treba opatrne aj ked este nie celkom ciste vino stiahnut a bud to pustit volne cez hanslok (kusosek sirneho pasika) ale pouzit stipku pyrosirycitanu...
Drzim palec... :camp:
K tomu miesaniu. Ono ak je predpoklad ze kvasnice (spodny kal) Sa chychlo zacnu kazit tak je dobre vo faze cistenia sem tam mok premiesat. Ono sa zabrani prave okyslicenim kvasnic spminanej chybe a to je vznik sirovodika. V kazdom pripade sleduj senzoricky a ak zachytis nejaky chutovy nesulad tak to opatrune stiahni pomocou hadicky ktoru ponoris tesne nad kvasnice.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Vino

Poslaťod rayen » 29 Jún 2012, 21:21

no asi to bude tym ze to prekvasilo rychlo, zatial stale citit len prijemnu jahodovu vonu
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vino

Poslaťod juraj1974 » 30 Jún 2012, 09:05

No to dost zaujimave.... :lol: Ale nie. Vona tam bude stale. Ja si myslim ale ze to bude sladunke ja hovno z nutrie.... :wink: V kazdom pripade ak sa tomu podari vycisti ako tak ze to bude pripominat vino bez velkeho kaloveho pozadia tak to radsej stiahni tak ako som cmaral vysie. To podla mna ak to je v pivnici moze byt cca 2-3 tyzdne podla chuti. Ono vonat ti to bude stale ale na chuti rozoznas ci sa s tym nieco deje. Ono len pripominam ze sa jedna o ochutnanie maleho mnozstva a nie ze prides navalany jak Benderovec... :mrgreen:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Vino

Poslaťod rayen » 04 Júl 2012, 15:06

dnes som skusal trocha stiahnut na ochutnavku, a tak by ma zaujimalo co by som z neho mal alebo nemal citit, alkohol v nom citit, diky za odpoved
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vino

Poslaťod juraj1974 » 04 Júl 2012, 18:26

Tak ak ti osobne v chuti nic neprekaza tak je vsetko ok. A co cokor? Ako je na tom chutovo vnimany cukor?
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Vino

Poslaťod rayen » 04 Júl 2012, 18:50

no nejak do necitit, tak jak polosuche vino, a chut vina je skor taka domaca, cosi podobne ako ked kolega robi vino ale z hrozna, akurat to ma tu jahodovu vonu
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vino

Poslaťod rayen » 04 Júl 2012, 20:58

tak dakujem jurajovi za pomoc, moje prve vino sa podarilo, ale uplne to zhodnotim az zajtra, resp hlava to zhodnoti
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vino

Poslaťod juraj1974 » 04 Júl 2012, 21:03

Gratulujem ti k tvojmu vytvoru. :yees:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia