Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozofii..

Všetko čo priamo nesúvisí s bushcraftom

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod rafoo » 23 Máj 2012, 21:31

Presne ako povedal stormmaster. Ja som sa len bál, že Jura myslel na veci ako pápež je neomylný vo všetkom. To by znamenalo, že keď tipuje výsledok hokeja vždy vyhrá a to je blbosť. Vidím ale, že ma Jura pochopil správne.
Carpe diem.
Memento mori.
Obrázok užívateľa
rafoo
 
Príspevky: 146
Registrovaný: 08 Jan 2011, 23:41
Bydlisko: Varín
Dal Ďakujem: 17 x
Dostal Ďakujem: 22 x

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod jasommato » 20 Sep 2012, 21:00

no pekne tak toto somna tomto fore necakal
vzdy sanad takouto debatou dobre nasmejem ale este nikdy som sa nezapojil a ma to jednoduchi dvovod: nema to zmisel
moj nazor je zhruba zhodny s jurajovim a viac ho rozoberat nejdem pretoze bi to asi ties nemalo zmisel
aj ked je pravda ze babi na internate ma mali za satanystu :twisted: ale k tomu somich doviedol z nudy vzdy ma totis bavilo si trosku doberat krestanou (osobne a nie na forach) inak sa k tomu nepriklanam (aj ked filozofiu mal la vey dobre premyslenu a logicku)

a k otazke sviatkou a dusiciek:
(odpoved nema z vierou nic spolocne ide len o moj nazor na sviatky tak ma prosim neupalujte)
sviatky si uzivam ako den vlna ktore vyuzijem bud z rodinou ako stedri vecer (ktori osobne nemam rad) alebo proste vypadnem a robim co mam rad
co sa dusiciek tyka je sice pekne spomenut si na pribuznych a znamich co tu us niesu ale neberiem cintoriny ako niake viznamne miesta kde bi tomalo bit na cintorine len lezi telo cize odpad co zostal po cloveku cize nic hodnotne ja osobne ani ziaden hrob nechcem nech zo mna vyberuco sa da vyuzit trebars na vyskum alebo do gulasu a odpad spalia v kafilerke (neviem ci je to u nas moze) proste ziaden hrob s mrtvolou
preco?? je to jednoduche ked ideme na cinter spominame si na mrtveho ale to nema hodnotu spomenut si treba na to ako ten clovek zil a aku mal pre nas hodnotu takze mi ako zmisluplnejsie nies palenie sviecok pride proste si sadnut k albumu zo spolocnymi fotkami zaspominat si nastare zazitky s tymto clovekom a vypit sinanho poharik vinka

amen

Dostávaš čestnú medailu za príspevok s najväčším počtom gramatických chýb :yees: Každému z nás sa občas "zadarí," no toto som tu ešte nevidel :twisted: Sally
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod finn » 21 Sep 2012, 07:07

Zaujimavy nazor, ale mohol by si si trosku davat pozor na pisany text. Mnozstvo preklepov a gramatickych chyb zbytocne degraduju tvoj nazor. Inak nic v zlom, ale pravidla slovenskeho pravopisu sa daju pouzivat i bez diakritiky. Samozrejme to plati pre vsetkych pisatelov.

Vsak som az tolko nepovedal. :mrgreen:

:camp:
Múdrosť nie sú rozsiahle vedomosti, rozsiahle vedomosti nemusia byť múdrosťou!
Obrázok užívateľa
finn
 
Príspevky: 161
Registrovaný: 06 Mar 2011, 22:47
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 215 x
Dostal Ďakujem: 131 x

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod Dufi » 03 Mar 2013, 17:55

whitedeath píše:Mne nevadi, ked si ludia veria veciam, nech si veria comu len chcu. Mne vadi, ked sa mi niekto snazi nanutit svoju vieru, alebo ked tvrdi, ze to comu veri je pravda, ale nema pre to ziaden dokaz. A este mi vadi, ked niekoho viera ovplyvnuje negativne jeho konanie. Vadi mi este mnoho ineho, ale asi je viac toho co ma tesi :)


Mne zas vadi, ze clovek ako taky je dostatocne arogantny na to, aby dokazal tvrdit "fakt", ze to co nevie vysvetlit (opisat, zmerat,..) neexistuje. Clovek sa tvari, ze vie pravdu. Ze ma absolutne vedomosti, techniky a moznosti na to, aby mohol povedat co je a co nie je. Skoda len, ze ta pravda je strasne gumena. Keby si zil pred sto rokmi, tak by si niekomu, kto ti povie ze budeme mat (teda ludia budu, lebo ja nemam :) "carovne" skrinky v ktorych budeme pozerat na pohybujuci sa obraz zo zvukom atd atd, tak povies ze je blazon, pretoze to co tvrdi sa neda vysvetlit atd atd a ze to nie je pravda, lebo sa to neda (tamojsou) vedou vysvetlit. Dnes sa da a preto sa to stalo pravdou?

Ludkovia, majme trosku ucty, skromnosti a POKORY voci tomu, co sa neda vysvetlit. Voci prirode okolo nas (niekto pre nu moze mat meno Boh), voci rastlinam, zvieratam ci akemukolvek zivotu. Viem, ze ty budes dookola argumentovat nejakymi vedeckymi vecami a podobnymi blabolmi. Nemaj, prosim, iluziu, ze clovek je nejaky "vrchol" a ze existuje nieco ako "pan tvorstva". Pred mesiacom som si doma zasial semienka papriciek. Po par dnoch sa z malych suchych "sosoviciek" vystrcil biely koren a zelena hlavicka s dvomi listkami. Dnes su to uz pevne rastlinky s niekolkymi listami. O par mesiacov, dufam, budu mat kvety a nasledne plody, ktore budu palit ako peklo (sorry, ale musel som :D). Nie je toto zazrak? Nie je to nieco, co nevieme dokonale vysvetlit? Nie je to Boh? Jahve? Allah? Manitiou? Ano, urcitu cast tychto procesov vieme vysvetlit, mnohe vsak nie. A to neznamena ze neexistuju. Mohol by som nadhodit otazku kvantovej mechaniky, ktora od cias Alberta E. neda spavat vedeckej komunite. Tu by clovek videl, aky je malicky vo svojich vedomostiach.

Takze skusme sa na veci pozerat s otvorenym srdcom a hlavne s velkou davkou uz spominanej pokory, pretoze sme TAAAAAAAAAAAAAAAK malicki na to, aby sme vedeli kde je PRAVDA.

Osobne som veriaci, ale zasadne sa nehlasiaci ku akejkovek cirkvi. Je mi sympaticky budhizmus, je mi sympaticky hinduizmus, su mi sympaticke akekolvek prirodne nabozenstva. Som trosku sklamany pokrytectvom krestanskej cirkvi. Na druhu stranu to tu uz bolo spomenute: Akukolvek cirkev tvoria jednotlivci - ludia a ti vo svojej slabosti ju nikdy dokonalu urobit nemozu. Mam okolo seba plno krestanov, ktori "vodu kazu, vino piju". To, ze takto cinia aj vysoki cirkevni hodnostari je jeden z hlavnych dovodov preco som tuto "spolocnost" pred dlhsim casom "opustil". Tymto netvrdim, ze moralne zaklady krestanstva ako takeho su zle. Prave naopak. To s tym ale nema nic spolocne.

Kazdopadne som rad, ze sa tu preberaju aj taketo veci a nielen "onania" (sorry za vyraz) nad nakupnymi kosikmi. Aj vdaka tomuto vlaknu verim, ze tu najdem ludi s ktorymi sa da porozpravat o vaznejsich temach ako o tom ci ta alebo ona Mora sedi lepsie v ruke, ci ten alebo tamten spacak lepsie maskuje, ci to ci hento... Ano, treba sa porozpravat aj o skusenostiach praktickych, ale v konecnom dosledku to naozaj o tom vobec nie je. Nezabudnime, ze len zazitok je skutocny. Howgh a diky za temu.
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 270
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 105 x

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod sally » 04 Mar 2013, 01:41

Dufi, fenomenálne epicky napísané :yees: :camp:

Ak sa chceš porozprávať aj o kvantovej mechanike, tak môžme hodiť reč, no nesľubujem, že budem úplne stíhať (nie som na katedre teoretickej chémie, som len pouhý anorganik) :wink:

Ono práve rast rastlín sa dá vedecky jednoducho vysvetliť (chemo- a luminotaxia, rast buniek, brownov pohyb, náhoda...). No zatiaľ som nedostal odpoveď na takú triviálnu otázku ako napr. odkiaľ berie magnet teoreticky nekonečné kvantum energie potrebnej pre udržanie sa nekonečne dlho na chladničke. Tento semester máme magnetické vlastnosti látok, no stále sú to len omáčky, nič takéto "z praxe." :yees:

Ja som dnes zistil, že cca 3 minúty, čo mal príhovor jeden farár na ČT2 mi dali omnoho viac, než keby som šiel do kostola. Proste liturgia možno mala zmysel pre stredovekých ľudí (tajomno, rituály...), no dnes mi to nič nedáva.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod juraj1974 » 04 Mar 2013, 14:27

TO Dufi:

Toto je naozaj genialne napisane. V tvojich slovach je vaha osobnosti a myslim si ze sa tam nachadzaju slova a vety co ti pise zivot. Ono s kazdym z nas sa vies porozpravat o hoci com. Dokonca aj o tej kvantovej mechanike... nie ale kazdy ti aj bude odpovedat.... :D Na druhej strane su tu aj ludia co prave tym ze mlcia tak rozpravaju....
Ak tvoja viera v zivot je taka ako pises tak si idealny spolocnik pri nas virtualny ohen.... :camp:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1456 x

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod quaxo » 04 Mar 2013, 14:44

Tak si dovolim pridat aj ja:

Vzdy som rad diskutoval o viere, ale musim uznat ze vacsinou sa to skoncilo jednoducho vzaomnym nepochopenim.
Ja osobne mam blizko skor k agnosticizmu, i ked netrdim ze poznanie metafyzicna je nemozne :)
Preto, raz po podobnej debate s mojim priatelom ktory je krestan som prisiel k zaveru, ze o viere v Boha (alebo ako uz tuto metafyzicku velicinu chceme nazyvat) sa jednoducho neda diskutovat.
Povedal mi totiz, ze ho nema ako a ani nema preco vysvetlovat, lebo ho jednoducho citi.
Na to sa neda odpoveda nijako racionalne, a je to natolko individualne vyjadrenie, ze ho nemam ako viac komentovat.
Vo vacsine musim kazdopadne tiez suhlasit s Dufim, az na:
Dufi píše:Nie je toto zazrak? Nie je to nieco, co nevieme dokonale vysvetlit? Nie je to Boh? Jahve? Allah? Manitiou? Ano, urcitu cast tychto procesov vieme vysvetlit, mnohe vsak nie. A to neznamena ze neexistuju.

Nuz zakontrujem: A je to Boh?
Podla teba ano, si veriaci, ale tiez to nemozes podavat takto..
Inac ale tvoj nazor uplne chapem a respejktujem co sa tyka tohoto detailu.
V mnohych ostatnych veciach, ako skromnost a pokora voci prirode, a zavrhnutie dnes tak dominantneho pristup "clovek pan tvorstva" presadeneho hlavne krestanstvom, ti mozem len mlcky prikyvovat a vyjadrit uplny suhlas.

A ked uz je to o dusickach :) : Na hroby tiez velmi nechodim, lebo rad spominam kedy ma napadne, a zapalim si sviecku aj doma, a je na mojom svedomi ci na nich myslim dost, alebo nie.

s pozdravom
Obrázok užívateľa
quaxo
 
Príspevky: 51
Registrovaný: 12 Mar 2012, 17:06
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 99 x
Dostal Ďakujem: 35 x

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod Dufi » 04 Mar 2013, 17:54

quaxo píše:Tak si dovolim pridat aj ja:

Vzdy som rad diskutoval o viere, ale musim uznat ze vacsinou sa to skoncilo jednoducho vzaomnym nepochopenim.
Ja osobne mam blizko skor k agnosticizmu, i ked netrdim ze poznanie metafyzicna je nemozne :)
Preto, raz po podobnej debate s mojim priatelom ktory je krestan som prisiel k zaveru, ze o viere v Boha (alebo ako uz tuto metafyzicku velicinu chceme nazyvat) sa jednoducho neda diskutovat.
Povedal mi totiz, ze ho nema ako a ani nema preco vysvetlovat, lebo ho jednoducho citi.
Na to sa neda odpoveda nijako racionalne, a je to natolko individualne vyjadrenie, ze ho nemam ako viac komentovat.
Vo vacsine musim kazdopadne tiez suhlasit s Dufim, az na:
Dufi píše:Nie je toto zazrak? Nie je to nieco, co nevieme dokonale vysvetlit? Nie je to Boh? Jahve? Allah? Manitiou? Ano, urcitu cast tychto procesov vieme vysvetlit, mnohe vsak nie. A to neznamena ze neexistuju.

Nuz zakontrujem: A je to Boh?
Podla teba ano, si veriaci, ale tiez to nemozes podavat takto..
Inac ale tvoj nazor uplne chapem a respejktujem co sa tyka tohoto detailu.
V mnohych ostatnych veciach, ako skromnost a pokora voci prirode, a zavrhnutie dnes tak dominantneho pristup "clovek pan tvorstva" presadeneho hlavne krestanstvom, ti mozem len mlcky prikyvovat a vyjadrit uplny suhlas.

A ked uz je to o dusickach :) : Na hroby tiez velmi nechodim, lebo rad spominam kedy ma napadne, a zapalim si sviecku aj doma, a je na mojom svedomi ci na nich myslim dost, alebo nie.

s pozdravom


quaxo...nie celkom si pochopil co som chcel napisat. Zaklad je nepredstavovat si Boha ako bradateho dedka s palicou a svatoziarou nad hlavou. :) Moja viera v Boha nie je takato popisna. Boh, ako hovoria aj najrozmanitejsie "svate" knihy, je vsade okolo nas...a co je podstatne...aj v nas. Toto je vo viere klucova informacia. Pre mna je Boh nieco tam vsade, vdaka comu je suhra a harmonia, vdaka comu su vykyvy, vdaka comu sa bez prehovorenia dokazem porozpravat sam so sebou, vdaka comu... Je to komplikovane a ja tie veci zdaleka neviem vysvetlit. Vobec netusim co, preco, naco, zaco...proste to beriem, ze to je tak a verim, ze je nejaka sila ktoru veda a ludstvo este nedokazalo definovat. Jednoducho mnoho "nahod" je tak fascinujucich, ze neviem neverit. Toto su veci o ktorych sa da donekonecna diskutovat, ale neda sa o nich hadat...pretoze nikto nepozna odpoved. "I cesta muze byt cil" v takejto diskusii, ako spieva Fiala, pretoze samotna takato diskusia dokaze cloveka naplnat a to je pre mna hodnota. Nemam rad fanatizmus ci extremizmus v akomkolvek smere. Nemam rad absolutne zavery. Nemam potrebu niekoho presviedcat o niecom co neviem popisat slovami. Je mnozstvo knih ktore cloveku (ci veriacemu alebo neveriacemu) dokazu hodne zamotat hlavu. Jednou z nich je seria knih (teraz si pripadam ako Jehovista kt. zaklopal na dvere bushcraft-portalu :D :D :D ) Hovory s Bohom. Vazne zaujimave citanie kt. musi zakonite kazdemu minimalne vychylit pohlad na Boha. Je to v podstate dialog kde autor kladie Bohu (nie bohu konkretneho nabozenstva) otazky a dostava na ne odpovede. Zodpoveda tam na otazky kt. su take typicke pre neveriacich a kt. uz aj tu, myslim, par krat padli, a to typu "preco su vojny" a podobne.

Kazdopadne vsetkym opat dakujem ze sa vieme porozpravat aj o takychto temach.
Juraj, Sally, s tou kvantovou mechanikou to bol viac zart...osobne ma sice zaujima resp. mi pride ako zaujimava, ale viest rozhovor na tuto temu, to by som v tomto smere vedel len ako obcasne aktivny posluchac :)
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 270
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 105 x

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod quaxo » 04 Mar 2013, 17:58

Ahoj Dufi,

myslim ze som pochopil spravne.
Citujem sam seba:
"ze o viere v Boha (alebo ako uz tuto metafyzicku velicinu chceme nazyvat)"
Cite predstava Boha v zmysle cohokolvek metafyzickeho. Ja pouzivam slovo Boh v tomto zmysle tiez len operativne :)
A presne o to co si povedal teraz mi aj islo: "nemam rad absolutne zavery"

Takze zhoda
Obrázok užívateľa
quaxo
 
Príspevky: 51
Registrovaný: 12 Mar 2012, 17:06
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 99 x
Dostal Ďakujem: 35 x

Re: Sviatok "dušičky" a debata o viere, náboženstve, filozof

Poslaťod jura_czech » 12 Mar 2013, 21:54

jura_czech
 
Príspevky: 55
Registrovaný: 16 Apr 2012, 19:42
Bydlisko: České Budějovice, ČR
Dal Ďakujem: 37 x
Dostal Ďakujem: 44 x

Predchádzajúci

Späť na Off-topic

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia


cron