Bear Grylls

Knihy, TV seriály, elektronické dokumenty...

Re: Bear Grylls

Poslaťod stormmast3r » 07 Dec 2010, 20:53

Najviac sa mi páčila ta špecialna epizoda, keď ho vyhodili na jednom nemenovanom košickom sidlisku :lol:
Obrázok
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod joche » 07 Dec 2010, 22:18

no vidno ze je to fikcia, to by chudak nedal :(
joche
 
Príspevky: 126
Registrovaný: 12 Júl 2010, 21:42
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 24 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod Adno » 08 Dec 2010, 16:01

Musel som to tu dat :lol: :lol:

Obrázok

Obrázok

Obrázok
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod 123frenkie » 20 Mar 2011, 20:39

Prečítal som si odpovede, alebo komentáre od mnohých užívateľov tohoto fóra, musím uznať a povedať že máte do určitej miery velikú pravdu, a ak by normálny človek skúsil také niečo čo predvádza Bear, napr. preplávať nebezpečnú rieku, alebo nebezpečné lezenie po skalách, alebo ak by vyžmýkal trus a vypil z neho tekutinu, dopadol by omnoho omnoho omnoho horšie asi ak by neskúsil nič a iba čakal na to aby ho zachránili.
Bear v jeho show predvádza často až veci pritiahnuté za vlasy, avšak on DEMONŠTRUJE metódy prežitia!!! UKAZUJE a učí divákov ktorí ho sledujú NIE TO aby skákali, šplhali, potápali sa pod zamrznutý ľad, alebo jedli zdochliny, pili z exkrementov ....., ale účí LUDí ako by sa približne mal zachovať človek ktorý sa stratí v divočine aby sa zachránil, vysvetľuje ako by sa ludia mali v jednotlivých situáciách SPRáVAť, ktorú alternatívu by mali zvoliť, čo je menej, čo je viac, že treba zachovať chladnú hlavu, a že zo všetkého najdôležitejšia je pevná vôla a chuť žiť a bojovať, a za nijakú cenu sa nevzdať, a predvádza metódy, ktoré môžu človeku v núdzi pomôcť, vysvetľuje ako rôzne sa dá urobiť oheň, ako rôzne sa dá určiť sever, alebo juh, ako a kde hladať vodu, ktorú určite nepiť, ktorým smerom majú ludia isť keď sa stratia, kde majú spať keď sa stratia v horách aby ich nenapadli v noci zvieratá, proste mnoho mnoho vecí ktoré ludom dokážu pomôcť.
To že v každej časti ukazuje v inej krajine nejakú rastlinu ktorá má určité liečivé účinky, alebo nájde v odpade vec, momocou ktorej sa zachráni, alebo ktorá mu pomôže, že sa potápa pod ľad, plaví sa na boroch po mori, alebo divokích riekach, žere chorbákov, hadov, hovná, pandravy, húsenice, červy, ......a co ja viem ešte šetko tak to sú iba veci, ktoré tú jeho show okorenujú a dodávajú jej šmrnc, proste robia ju atraktívnejšou a zvyšujú jej sledovanosť, a hlavne umožnili to, že natočil tak vela sérií, pretože to pozerá veľa ludí, ak by tam tie veci nerobil, a bolo by to čisto oničom, možete si byť istí, ani jeden kritik, alebo fanda by nevidel ani 3 časti.
A ak sa jeho radami, skúsenými znalosťami alebo metódami ktoré predvázda v tej relácií zachráni čo i len 5 ludí, alebo ak by sa zachránil len jeden človek ktorý sa stratil v divočine, len z tých skúseností čo načerpal z tejto relácie HOVORíM VáM žE TO MALO ZMYSEL!)))
123frenkie
 
Príspevky: 1
Registrovaný: 20 Mar 2011, 20:06
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod sally » 22 Mar 2011, 20:48

123Frenkie - vitaj na fóre :camp:
Ohľadom Beara - myslím, že svoj názor som tu už písal. K tvojmu postu mám však komentár - nemám nič proti, práve naopak - plne podporujem, pokiaľ ľudia šíria svoju "knowledge" a napomáhajú ostatným vedieť viac. No myslím, že zároveň platí, že človek neznalý pomerov v prírode, na základe Bearových videí nemá odkiaľ vedieť, čo z toho, čo Bear ukazuje, robí len na efekt a čo naopak, v prírode využitie má. Začnem napr. jeho slávnym jedením každého hovna, surového chrobáka a pandravy. Pre bežného človeka je to to najhoršie, čo môže v prírode a krízovej situácii spraviť. Človek vidí v telke, ako Bear žerie larvy a v krízovej situácii, keď bude na Muránskej Planine, do civilizácie ďaleko a bude potrebovať niečo na jedenie aby mal silu vôbec dôjsť - dá si nejakého červa, "však aj Bear ich je." A to môže byť jeho jednosmerný lístok do rakvy. Prečo? - netrénovaný človek sa z jedenia hmyzu najskôr povracia, nevraviac o tom, že riskuje celkom slušnú infekciu. A pritom by stačilo, keby Bear nerobil ramená aký je on geroj, ale si tých broukov opiekol na horúcom kameni, opražil ich...a hneď budú jedlešie. A človek, ktorý to po ňom zopakuje, sa z takého brouka aj naje a bude môcť ísť ďalej svojou cestou. Vidíš ten rozdiel? - Bear síce ukáže, že chrobáky sú jedlé. No nepovie ti, že pre svoje dobro by si si ich mal najprv opražiť na ohni.
Môžem pokračovať napr. jeho veľkou záľubou v riskantnom cestovaní - na sánkach zíde prudký svah, zlezie skalnú stenu pomocou liany, prelezie rozvodnenú rieku padnutým stromom... opäť, pre netrénovaného človeka armádou (mám na mysli spešl forces, nie bežná pechota na slovenský spôsob) je to lístok do záhrobia. Prečo? - pri takom prekonávaní prekážok sa človeku prudko dvihne adrenalín, čo v prípade, že dlho nejedol, je smädný...má zlý dopad na zdravie človeka. Dokonca je tu aj riziko kolapsu - človek by sa v krízovej situácii mal snažiť mať čo najnižší tep a nie robiť adrenalínové športy. Ďalší problém takého prekonávania terénu je zbytočné riskovanie. Myslíš, že bežný človek dokáže zliezť skalnú stenu s primitívnym lanom? Väčšina ľudí má problém zlaniť stenu v celotelovom úväzku na horolezeckom lane s istením cez osmu alebo kýbel. Takže znova - Bear síce ukazuje aký je on šikovný, no pre bežného človeka je to nepoužiteľné - ale to už človeku v tej show nepovie. Vieš, keby tam na férovku povedal, že "toto čo idem spraviť, je sprostosť, fakt to nerobte, môže to mať také a také následky" - zvýraznil čo sa môže stať a ako to môže zhoršiť zdravotný stav, tak pohoda. On len povie, že by to mohlo byť nebezpečné a to ma dosť vytáča - mám za sebou niečo z pedagogiky a dlhodobo som pracoval s deťmi, tak ti môžem s kľudným svedomím napísať, že človek sa najviac učí tým, čo sám spraví a potom tým, čo vidí a počuje. A tu je problém - ľudia na obrazovke síce počujú varovanie, že by to mohlo byť nebezpečné...ale vidia, že Bear to zvládne, že on tú skalu prekoná, on tú rieku prepláva... a tak si v krízovej situácii povedia, že keď to zvládol Bear, zvládnu to aj oni. A potom môžu chalani z horskej služby kopať ďalší hrob. Celkom zbytočne - stačilo by, keby dotyčný šiel pár kilometrovú obchádzku a nezliezal tú skalu...

fuu, ako som sa rozpísal, vďaka ak ste to dočítali až sem :yees:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod oneho » 22 Mar 2011, 21:44

sally, plne súhlasím. Ja mám najradšej na jeho videách ako si skráti cestu. Aby nemusel isť cez horu, ide jaskyňou a celú horu podpláva riekou. "Veď tá rieka musí niekde končiť". Chcem vidieť bežného smrteľníka ktorý sa pustí jednosmernou cestou po rieke a nevie aká je dlhá, či vôbec niekde končí a či sa bude mať možnosť nadýchnuť.
Keď som videl BG prvý raz, obdivoval som ho, no keď to pozerám častejšie, tak sa na tom smejem a rozprávam si že je to nereálne aby sa takto niekto správal v krízovej situácii.
Nežijem preto aby som robil, ale robím preto aby som žil...
Obrázok užívateľa
oneho
 
Príspevky: 392
Registrovaný: 02 Mar 2011, 19:55
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 143 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod venco » 01 Júl 2011, 13:57

Forest Hardworker Club
Obrázok užívateľa
venco
 
Príspevky: 492
Registrovaný: 27 Okt 2010, 14:25
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 515 x
Dostal Ďakujem: 264 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod gandalf625 » 06 Júl 2011, 22:32

:ice:
Naposledy upravil gandalf625 dňa 28 Apr 2021, 15:26, celkovo upravené 1
gandalf625
 
Príspevky: 25
Registrovaný: 10 Jún 2011, 19:37
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod grizlly » 06 Júl 2011, 22:42

ja si myslím že ukazuje veľa poučných vecí avšak ku ktorým sa normálny človek uchýli ozaj až keď mu ide o život , a zároveň sa o Beara Gryllsa bojím lebo už sem tam brnká zubatej po kose a len dúfam že sa mu to raz nevypomstí preto mu držím palce
grizlly
 
Príspevky: 21
Registrovaný: 11 Mar 2011, 22:43
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod macmatej » 06 Júl 2011, 22:55

Podla mna keby sa ho nejaky priemerny mestsky clovek snazil napodobit, asi by to neprezil. No predstavte si cloveka co videl stromy len filme. Teraz padne v zime do potoka, po par metroch umrzne a najdu ho az na jar.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod Goose » 06 Nov 2011, 23:46

Tak, môj názor nebude veľmi vybočovať od názorov Vás ostatných.
Na Bear-a a jeho show sa musíme pozrieť z dvoch rôznych pohľadov
1. Ako show je to spravené zaujímavo, pútavo. Je to akčné, dobrodružné. Iste to zaujme i diváka, čo okolo bushcraftu ani nešiel. Áno - aj ja sa dokážem na jeho program pozerať.

2. Druhá vec je už otázka, koľko informácií je užitočných - koľko veci reálne použijeme. Ak budeme ignorovať informácie typu - na púšti je teplo a nie je tam voda (takéto info sú tam pre divákov z USA :-) ), ostane nám len zlomok použiteľného. Radu typu - aby sme ušetrili pár hodín pochodu, tak zlezieme tento vodopád, necháme sa unášať divokou riekou či skočíme z 20m do vody. V lepšom prípade prejdeme podzemnou riekou či jaskynným systémom (najlepšie keď nám v polovici jaskyne dojde zdroj svetla). Pre bežného človeka, čo nemá podporný tým, profi výstroj na zlaňovanie či jaskyniarsku výstroj je to maximálne nebezpečné.

Na túto show sa musíme pozerať ako na niečo komerčného, čo je určené pre masy, prípadne slúži na pobavenie - a v tomto ohľade to funguje. Inak neodporúčam podobné kúsky :-)
Goose
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 02 Júl 2011, 10:04
Bydlisko: Martin, MT, SVK
Dal Ďakujem: 43 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod sally » 07 Nov 2011, 17:08

Ja len stále nechápem, že Grylovaný Medveď je vodcom skautov v Británii :| Na jednej strane je to super, lebo sa veľa deciek na jeho osobu namotá a potom ich v skautingu už naučia čo a ako, no na druhej strane je tam stále veľmi zhubný potenciál, že od Neho odkukajú kadejaké hlúposti, čo sa im raz môžu nechtiac vypomstiť.

A čo vravíte na jeho sériu "núdzových potrieb" a.k.a. KPZ, väčší a menší skladací nôž, nôž s pevnou čepeľou, parang...?
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod Ferkiu » 07 Nov 2011, 19:38

sally: jedine keď ideš kdesi do džungle alebo ďaleko preč... u nás v tom význam moc nevidím ... už skoro všetko vyrieši telefón .. :)
viacmenej sú to komerčné predmety ktoré sa budú predávať len vďaka nemu ... ale aká je ich kvalita tak to neviem možno dobrá ..
Obrázok užívateľa
Ferkiu
 
Príspevky: 39
Registrovaný: 15 Júl 2011, 15:38
Bydlisko: Kys. N. Mesto
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 7 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod buffalo » 05 Jan 2012, 21:23

V podstate maju obe strany pravdu...ja osobne tiez nezatracujem grylovaneho medveda,ma moj velky respekt za to co robi.urcite si myslim,ze nevplyva nijako negativne na divakov a uz vobec nie na mladez,ktoru ma ucit (mam na mysli tych skautikov) ako to tu bolo uz spomenute,ze by ho mohli napodobnovat,verte ze ta mladez bude fundovane poucena o vsetkych rizikach..Je jasne,ze ked chcu nakrutit urcitu situaciu v prirode musia si to nejak pripravit a mohli ludom ukazat ako z danej problematiky vykorculovat....priklad: ked ukazoval co robit,ked sa prepadnete pod lad na zamrznutom jazere..jasne,ze dieru museli vyrezat aby mohli zacat demonstraciu. podla mna je to pan a vsetci by sme sa mohli od neho ucit
Obrázok užívateľa
buffalo
 
Príspevky: 35
Registrovaný: 20 Dec 2011, 11:42
Bydlisko: TRNAVA
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: Bear Grylls

Poslaťod rayen » 22 Jan 2012, 12:55

skoda ho bude, http://zahranicni.eurozpravy.cz/eu/4220 ... discovery/

taze hlavne opatrne v lese, lebo predsa len film je film
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Informácie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť