Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v práve

Všetko čo priamo nesúvisí s bushcraftom

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod Chesus » 06 Aug 2012, 13:15

Teleskop mám, no aj ked je to účinnejšie tak je to už viac nablízko, pri väčšom počte "spoluobčanov" by tak už mohol byť problém. Preto myslím, že je ideálne kombo silného spreja a teleskopu. So sprejom môžem "elegantne" predísť tomu, aby som vôbec teleskop musel použiť a keď už, tak budem aspoň vo výhode ak niekto sa zaujmom o "ferovku" dostane predohru vo forme spreja :)
Obrázok užívateľa
Chesus
 
Príspevky: 175
Registrovaný: 25 Aug 2011, 23:48
Bydlisko: Humenné
Dal Ďakujem: 115 x
Dostal Ďakujem: 93 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod radeton » 07 Aug 2012, 00:13

:D
Naposledy upravil radeton dňa 08 Aug 2012, 16:41, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod tibi11 » 08 Aug 2012, 14:12

...ta to si mu poradil...pri najblizsom stretnutí bude mat zdratovanu sanku a vypnute svetlo v hlave
tibi11
 

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod radeton » 19 Aug 2012, 15:15

Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod Juraj Stehlík » 22 Nov 2012, 00:23

Ja som videl celkom peknú techniku eliminácie psa, no vyžaduje si moc veľa tréningu a silu, postreh ... no v situácii keď nemáte nôž ani len teleskop tak pomôže.
Chlap sa nechal zhodiť na zem, dopadol na chrbát pri čom už mal chyteného psa za hlavu a len krrr, vykrútil mu krk - ukazovali ako sa to cvičilo a potom aj nejaké amatérske video kde to bolo dobre vidieť- nezabili žiadneho psa kvoli tréningu !!! Týpek to zvládol pekne no ako som písal, treba tréning, postreh a fizickú zdatnosť.
Ak nájdem to video tak ho sem hodím.
PS: v tom amatérskom videu zabil psa, ale ten naneho naozaj zaútočil to nebol tréning - nejaké nepokoje.
Kto chce od života veľa, môže dostať málo.
Ale kto chce od života málo, nemusí dostať nič.
Juraj Stehlík
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 02 Okt 2012, 20:50
Bydlisko: Detva
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod root » 22 Nov 2012, 09:45

najhoršia varianta boja so psom je nechať sa zvaliť a pripustiť súboj na zemi. Veľa psov sa ťa totižto pokúsi okamžite "prechytiť" a budeš prekvapený. aký je bleskový! Napríklad, ťa chytí za lýtko, vyskočí a začne ťa naťahovať, už sa nepostavíš, nedovolí ti to, bude ťa ťahať a pokiaľ nemáš v ruke niečo čím ho dočiahneš, si úplne vedľa. Jemu stačí a on to robiť bude, iba sa "zaprie" a stále ti bude ťahať a šponovať nohu, Popri tom občas zavrtí hlavou ( trhá ) ... Alebo si ťa prechytí za krk, či tvár a to si skončil. Alebo jednoducho sa ti vyšmykne, ty budeš na chrbáte a on na nohách a bude obskakovať a dorážať, ty položíš ruku na zem aby si sa postavil a on skočí do teba, zodvihneš ruku na obranu ( zostal si na zemi ), on uskočí a zmení pozíciu, a tak dokola, až sa mu podarí, kľudne aj po 5 minútach "zasadiť ranu" po ktorej už nevstaneš. Pes túto taktiku dokonale ovláda a má pre ňu šiesty zmysel, presne "vie" kedy zaútočiť a kedy uskočiť. A tvoje "myslenie" bude v tejto situácií takmer sto percentne pomalšie a o krok za psom.

Jedine po chvate, kedy sa dá len veľmi ťažko zlomiť väz psovi s krátkou čelusťou ( respektíve, nedá sa zlomiť ) a preto je ( niekedy ) lepšie prejsť k uduseniu. Vtedy sa ide na zem, kvôli zaľahnutiu a znehybneniu psa. Ale ako vravím - posledná možnosť. Totižto musíš toho psa udržať aj niekoľko minút, nesmie, opakujem NESMIE sa nadýchnuť a najlepšie k tomu je pôsobiť mu kompresne,vlastnou váhou ( teda nie ležať na chrbáte! ) na hrudný kôš, ešte lepšie cielene mu pri páde kolenami "vyraziť" dych, či dokonca zlomiť nejaké to rebro ... :roll: Mysli na to že asi žiadneho psa ( nemyslím sestrinu čivavu ) neudusíš pod tri minúty, pokiaľ všetko pôjde dobre, rátaj s piatimi a ver, že to bude najdlhších päť minút v tvojom živote :lol:

Najlepšou zbraňou proti psovi je využiť to čo pes nemá, respektíve má voči človeku podstatne menej - inteligenciu a vyhnúť sa fullkontaktnému boju. Všetko je ale už o celkovom správaní vonku, o príprave a tak .. To už je ale iná káva a nerád by som tu strávil dva dni písaním ako na to, prebrať možné varianty a týždeň odpovedaním na otázky :)

Vždy ma fascinovala scéna, kde Sandokan zkolil útočiaceho - skáčuceho tigra protiskokom, "podletel" ho a po ceste, v letku rozpáral nožom .. :rolleyes:
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod opossum » 22 Nov 2012, 14:53

tiež vložím malý kamienok do mozaiky...
veľmi dobre rozobral problematiku Radeton, ja len priložím nejaké moje skúsenosti.
Čo sa týka zákonov, treba rozlišovať trestný zákon a priestupkový zákon. Nie som síce zvlášť zbehlý v obidvoch (nesypem paragrafy z rukáva), ale nejaké skúsenosti už mám... :|
Čiže prípadné fyzické napadnutie môže končiť po právnej stránke práve dvoma spôsobmi: buď ako trestný čin, alebo ako priestupok. Vždy ale musí začať oznámením udalosti (ako sa hovorí, kde nie je žalobca, nie je ani sudca). Je úplne jedno, kde udalosť nahlásite. Buď na Mestskej polícii alebo Štátnej polícii. Samozrejme môžte udalosť nahlásiť priamo na mieste činu, alebo až neskôr, všetko záleží na okolnostiach (ak sa zbehla veľmi rýchlo, páchateľ utiekol, vy ste museli byť ošetrený...nie je čas na to, aby ste šli na políciu a bola spísaná zápisnica). Čo je dôležité - musí byť spísaná s vami zápisnica na polícii. Len tak platí, že už je tu ŽALOBCA. Čo sa bude diať potom, závisí už na povahe udalosti, takže podľa toho ju napríklad Mestská polícia posunie Štátnej polícii, ak je podozrenie z trestného činu, alebo Štátna polícia ju posunie prokurátorovi (ak sa preukáže trestný čin), alebo ju Štátna polícia posunie Obvodnému úradu na priestupkové konanie atď... Priestupok môže príslušný úrad riešiť bez účasti poškodeného, bez zvolania priestupkového konania a rozhodne veľmi skoro a to udelením pokuty (tzv. rozkazným konaním) atď. takže poškodený ani nie je upovedomený o tom, že prípadný priestupok na ňom spáchaný bol popráve potrestaný...Možností je samozrejme ešte oveľa viac a nebudem ich tu rozpisovať...
Čo tým chcem ale celým naznačiť? Že znalosť zákona je síce potrebná, ale strom života tak zelený, že až...Z vlastnej skúsenosti veim (po niekoľkých priestupkových konaniach), že aj keď som mal zákon naštudovaný, prax ma mnohokrát prekvapila. Tým chcem povedať, že v prípade reálneho fyzického ohrozenia, aj keď viem, čo hovorí zákon a poznám väčšinové doporučenia ako od právnikov, tak aj od policajtov, mám na riešenie niektorých situácií asi takýto pohľad:

Záleží od povahy stretnutia - či ma napadol človek, ktorého nepoznám, alebo človek, ktorého poznám a mám s ním dlhodobý konflikt. Ide totiž o to, že k mnohým stretom sa nejako "schyľuje", či je to už v krčme, na diskotéke, alebo je to dlhodobý konflikt so susedom. Vtedy vieme dostatočne dopredu, že dotyčný chce zaútočiť. Tým sme v určitej výhode, jednak zvoliť adekvátnu obranu, jednak akosi myslieť na "zadné vrátka", teda na paragrafy. Že to ale nie je jednoduché, ukážem neskôr...
Rozhodne si nenamýšľam, že sa dá ubrániť spôsobom, ktorý by v plnej miere vyhovel našim zákonom. Pri fyzickom napadnutí človek koná v strese, a pokiaľ nie je naozaj veľmi dobre vycvičený, tak jeho obrana môže byť veľmi ľahko neprimeraná. Chem povedať, že napadnutý človek by musel byť ozaj Majster majstrov, aby vyhovel zákonom, a vykonal obranu tak, aby jednak ochránil seba a svoj majetok, ale aby útočníkovi neprimerane neublížil. Viem to z tréningov bojových umení, kde sa veľmi ľahko stane, že jeden druhému ublíži, ani nevie ako (nevie to ani útočník, ani obranca, ako sa to vôbec stalo). Reakcie sú príliš rýchle a podvedomé, a vedomá kontrola ide časovo pozadu. Opäť pripomínam vplyv stresu...Ďalej je tu fakt, že každý z nás reaguje inak, niekto viac agresívne, niekto bojazlivo, a aj práve človek vycvičený v nejakom bojovom umení, pokiaľ ho necvičí iba akademicky, tak vie zasadiť tvrdý úder, a nemá najmenší dôvod v kritickej situácii od nacvičených reakcií upustiť (ani to nie je možné, pretože koná automaticky). Z tohto pohľadu sa prikláňam k názoru, že v danej situácii je treba konať, čo najrýchlejšie, podľa svojich najlepších schopností, a ostatné ponechať na prípadné vyšetrovanie, súd a šikovných právnikov. Jediným kľúčovým postojom v sebaobrane má byť podľa mňa požiadavka, že obrana (protiútok) nemá pokračovať, ak už útočník nepokračuje v útoku. To je myslím celkom zrozumiteľné a odpadajú úvahy typu, že ak niekto na mňa útočí iba palicou, tak ja nemôžem sa brániť strelnou zbraňou...ak niekto na mňa útočí rukami, nemôžem ho kopnúť a podobne. to sú holé nezmysly a toto zákon nerieši...Ide len o to, aby som nespôsobil útočníkovi zranenie neprimerané jeho útoku. Samozrejme celé toto je veľmi ošemetná otázka a v praxi, ako som už napísal, dôjde aj k neželaným dôsledkom, pretože nepoznáme úmysly, do akej miery nám chce útočník ublížiť, takže vlastne nemôžeme v plnej miere prispôsobiť obranu jeho útoku a týak vyhovieť zákonom. Otázka je, či mi za krčovitú snahu dodržať zákon (podľa niečích predstáv) stojí vlastné zmrzačenie, strata osobnej integrity (výsledkom bitky býva častejšie psychická trauma ako vážne fyzické zranenie) alebo strata majetku...

Čo sa týka vhodnosti nosenia nejakej zbrane a jej použitia, prikláňam sa možno tak ku krátkej (filipínskej) palici. Je množstvo zbraní, ktoré sa cvičia aj v oddieloch tradičných bojových umení, ako je karate, ale podľa mňa sú prakticky ťažšie využiteľné a po právnej stránke je tu opäť zádrhel, pretože sú jasne považované za zbrane a môžu sa prenášať len na tréning v taške či ruksaku, ale nesmú sa otovrene nosiť (tonfa, nunčaku, sai, rôzne nože, mačety...) Okrem toho, kto už vie aspoň ako tak narábať s nožom, poslúži mu k obrane aj šrobovák, nožnice a podobne...takže nemusí ten nôž nutne so sebou nosiť.
Poradie, akú zbraň by som NEPOUŽIL:
1.strelná zbraň
2.mačeta, luk, kuša, oštep
3.nôž (a iné kratšie chladné zbrane)

Strelná zbraň je jednoznačne po právnej stránke najošemetnejšia záležitosť. Čo sa týka praktického použitia, musel by som byť asi člen gangu, aby som ju nosil a používal. Drvivá väčšina napadnutí, pokiaľ ide o krčmové bitky, je holýmu rukami (päsťami), pretože ide o demoštráciu ega, nie o lúpežný prepad, kde vás chce útočník ozaj zlikvidovať tak, aby dosiahol svoje (lup). Použiť strelnú zbraň tam, kde je viac ľudí, je nebezpečné. Obranca ju musí tasiť v dostatočnej vzdialenosti, nie v kontaktnej (vtedy môže byť už neskoro), ale fyzické napadnutia bývajú práve z kontaktnej vzdialenosti. Takže použiť strelnú zbraň je v takýchto situáciách takmer nemožné, prinajmenšom nevhodné.

Použitie noža chce veľké gule, dostatok skúseností, ale po právnej stránke je to opäť ošemetná záležitosť a môže mať veľmi tragické následky. Podotýkam, že aj keď sa to nezdá, aj taká pliaca je dosť nebezpečná zbraň, zvlášť ak sa s ňou vie narábať, ale nehrozí také veľké nebezpečenstvo ublíženia na zdraví, ako v prípade noža.

Takže týchto dvoch zbraní by som sa v sebaobrane vzdal, môžu snáď človeku dodať určitý pocit bezpečia, ale iba v situácii, keď sa práveže nič nedeje, ale pri napadnutí sa to môže otočiť a výsledky môžu byťč tragické...

Prečo by som si vybral filipínsku palica? Zväčšuje od útočníka dištanc, je veľmi rýchla (nie sama o sebe, ale jej ovládanie :) , dá sa proti nej ťažko brániť a nemá také deštruktívne dopady, ako strelná zbraň alebo nôž...Dá sa ľahko nahradiť aj inou vecou, ako je noha zo stoličky alebo proste kus vhodnej palice (70-80 cm). Ovláda sa len jednou rukou (dlhá palica cca 180 cm oboma rukami - čo je už určitá nevýhoda, a s dlhou palicou chodiť možno tak po lese, ale nie po meste. Ono aj s nunčakmi, tonfami alebo filipínskou palicou za opaskom musíme vyzerať komicky, ale ako hovorím, v prípade núdze sa dá filipínska palica ľahko nahradiť).

Video, aj keď videl som už lepšie, ale linky sú už nefunkčné.
Tieto sú funkčné:
Knife Defence Vol 2 with Bob Breen
516 MB
http://www.filefactory.com/file/a0d76e8 ... .part1.rar
http://www.filefactory.com/file/a0d76fa ... .part2.rar
http://www.filefactory.com/file/a0d76hb ... .part3.rar
http://www.filefactory.com/file/a0d76e5 ... .part4.rar
http://www.filefactory.com/file/a0d76fb ... .part5.rar
http://www.filefactory.com/file/a0d76e3 ... .part6.rar
opossum
 
Príspevky: 286
Registrovaný: 20 Sep 2012, 14:19
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 16 x
Dostal Ďakujem: 188 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod radeton » 22 Nov 2012, 21:04

Plne s tebou súhlasím vo všetkých bodoch. Čo sa týka tej palice je to ozaj dobré riešenie hoci sa dokážem ešte stále o seba postarať aj v prípadnom boji z blízka nosím stále vo dverách auta asi 60 cm hrubostennú plastovú trubku s pútkom je to ako uvádzaš skutočne efekt.prostriedok sebaobrany keď s tým vieš trochu "mávať" :D Ten plast je dostatočne tvrdý na zasadenie bolestivého úderu najme v prípade že uder je vedený na kĺb, alebo dlhé kosti dá sa s tým v pohode robiť seria pák ktorými vyšikuješ krčmového hrdinu za dvere hospody aj keď sa mu nechce :D . Plast nie je ťažký tak že nespôsobuje také deštrukt.zranenie ako drevo alebo kovov.obušok je však dosť tvrdý na zasadenie bolestivého úderu, a úder bolí rovnako 40 kg chlapa ako aj 140 kg v každom prípade v podobnej situácii musí človek konať rozhodne a tvrdo ináč začneš ťahať za kratčí koniec. :wolf:
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod Juraj Stehlík » 22 Nov 2012, 23:29

root samozrejme že to není nič moc ale ide a jednotlivé situácie keď ťa pes prichytí nepripraveného. preto treba výcvik aby sa ti nevyšmikol ... samozrejme že sú aj efektívnejšie metódy ale ak na teba skočí a vieš že sa neudržíš na nohách tak je tu aj takáto možnosť, a to že mu nevikrátiš krk je havne otázka sily, to som taktiež písal. takže súhlasím že je to dosť nebezpečné ale môže sa zísť aj takáto technika.
Kto chce od života veľa, môže dostať málo.
Ale kto chce od života málo, nemusí dostať nič.
Juraj Stehlík
 
Príspevky: 30
Registrovaný: 02 Okt 2012, 20:50
Bydlisko: Detva
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod Quizath » 05 Jan 2013, 00:54

Z osobnej skusenosti:

Noz alebo strelnu zbran pouzit len v absolutne krajnej nudzi... Ziadna krcmova bitka ani nic podobne...
Pri pouziti pocitajte s niekolkorocnym natahovanim po sudoch, s nenormalnymi vydavkami za pravnika, o stresoch atd.. ani nepisem...
A ak budete mat stastie tak vam uznaju nutnu obranu....

Po mojich skusenostiach najlepsi na jedneho utocnika je teleskop (pouzitie musi byt natrenovane), na viacerych plynova pistol, vytiahnut bez upozornenia vystrielat cely zasobnik a utekat a utekat..

Priklad z Ciech, 4 roky natvrdo za nutnu obranu :
http://karasek.blog.idnes.cz/c/260357/Stalo-se-Strelba-vKrusnych-horach.html
http://www.mujglock.com/strelba-v-krusnych-horach.html
Quizath
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 01 Okt 2011, 21:20
Bydlisko: Slovenská republika
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod streetfight » 13 Feb 2013, 11:08

Ak mozem tiez prispejem svojim nazorom.
Snad pomozu dakomu sa zorientovat v realite.
Toto je survival portal...a podla mna je v prvom rade dolezite prezit v meste.

Takze na uvod zopar rad:

Z miesta konfliktu vzdy hned a okamzite odidte.
V prvom rade kvoli policajtom...vyhnete sa opletackam alebo minimlane X hodinam na vysluchu a spisovanim zapisnice.
Za druhe kvoli pripadnemu prichodu znamych/kamaratov toho proti ktoremu ste sa(uspesne) branili.
Odveta alebo pokracovanie utoku moze prist omnoho rychlejsie ako by ste cakali.
Ziadne take ze pockajte este dopijem drink a podobne.
Hned a okamzite odchod.

Je dolezite mat vzdy pri sebe doklady, mobil kluce a pod. v nohaviciach v dobre zapnutom vrecku.
Ziadne take ze v podniku bunda na vesiaku v nej kluce, mobil na stole a pod.
Musite byt vzdy za kazdych okolnosti pripraveny okamzite odist.
Aj v zime bez bundy len tak v tricku....
A nenechat na mieste svoje doklady ako sa casto stava.

V podniku si vzdy zasadne sadajte chrbtom k stene, tvarou do podniku, blizko vychodu.
Mate za prve rozhlad na okolie, za druhe viete ze mate kryty chrbat a ze vas zo zadu nenapadnu dalsi ludia.
Kamkolvek pridete vzdy si zmapujte okolie...hlavne vychody, unikove alternativne vychody, priestor,a najma ludi.
Aby ste mali aspon priblizny prehlad kto sa s kym pozna a kolko mate asi ocakavat utocnikov.

Ak ste boli ako skupina napadnuti inou skupinou ktora ma zjavne velku prevahu(fyzicku, pocetnu).
Je velmi zly napad vrhat sa do konfliktu za ucelom zachrany kamarata/ov.
Je dost velka sanca ze namiesto jedneho kamarata vas ostanete z vasej skupiny lezat na zemi viacero.
A to je fatalna hlupost.
Treba sa postavit mimo dosaho konfliktu a okamzite volat mobilom policiu.
Samozrejme dostatocne nahlas aby to utocnici poculi , konflikt zvacsa velmi rychlo ustane.


V cudzom meste sa vyhnite konfliktu za kazdu cenu.
Nevyhoda cuzdieho prostredia, neznalost miestnych pomerov, ludi a vztahov moze byt pre vas fatalna.

Najlepsia obrana je bud utok alebo utek. Ostat pasivne cakat je to najhorsie riesenie.



Vecne Prostriedky Obrany:

Strelna zbran/Pistol:
Treba si uvedomit ze pokial co i len na vystrahu vystrelite tak ste viac menej skoncili.
Zoberu vam zbran aj zbrojak minimalne na expertizu na 3 mesiace.
Ale realita je taka ze na 99% uz nic z toho nikdy neuvidite.
Z tohto pohladu je strelna zbran vyslovene len na jedno pouzitie.
Nevraviac pri ostrom pouziti aj ked opravnenom idete sediet na 99%.
Ked si kupovat zbran doporucujem jedine bezkohutikovy , 1 palcovy revolver kal.38spec.
Preco?
Uvediem najvacsie vyhody. Aj ked ja osobne som revovlery nikdy nemal rad:
1.Nabojnica ostava v komore, cize o jeden zasadny dokaz menej.
2.Pri pouziti plastoveho alebo brokoveho streliva...
Ktore mimochodom mozte do revovlera veselo davat bez obav zo zlyhania zbrane.
Neostavaju ziadne relevantne pouzitelne kusy po projektile pre balisticke skumanie.
Cize po vasej strelbe prakticky neostanu ziadne pouzitelne stopy.
Okrem toho plastove strelivo pouzijete takmer uplne bez obav na rozdiel od ostreho.
A to je obovska vyhoda, nemat strach pouzit zbran.
3.Ak nema revolver kohutik tak sa vam nezachyti ani o saty. Mozte kludne strielat rovno z vrecka bundy a pod.
Kal.38 spec. ma vysoky zastavovaci ucinok. A viac ako 5 nabojov na sebaobranu nepotrebujete.
Ak si do 5 ranoveho bubnu date prve 2 plastove, 1 brokovy a 2 ostre naboje.
Mate idealnu zbran na osobnu ochranu pre civilnu osobu.
4. Dalsou vyhodou je prijemna nositelnost takej zbrane.
A to je obrovska vyhoda.
Kto vlacil poloautomat vie o com hovorim.
Lebo zbran ktoru u seba nenosite nonstop, je ako keby ste ju vobec nenosili.


Palica/escrima/teleskop/bejzbolka:
Ked teleskop tak jedine kaleny.
Inak teleskop na utocnikovy ohnete po prvom udere na kost do tvaru bananu.
Co sa tyka nevyhod tak palica prilis velka, nevhodna na obranu v stiesnenych priestoroch, nevhodna na nosenie.
Je potrebne absolvovoat trening Escrimi a pod. Vyhoda je ze ked viete Escrimu, zaroven ovladate aj boj s nozom.
Ja osobne mam palicu rad. Ale kvoli jej obrovskym nevyhodam ju nepreferujem.
Taktiez si uvedomte ze pre trenovaneho je nesmierne lahke zobrat netrenovanemu palicu z ruky a dobit ho vlastnou palicou.
Tak isto obrana s palicou proti viacerym je velmi efektivna.


Noz: Treba si uvedomit v prvom a najdolezitejsom rade ze s nozom sa REZE a neboda.
Bodanie = takmer ista vrazda alebo tazke ublizenie na zdravy s minimalnym obrannym efektom v danej chvili.
Bodanim poranite vnutorne organy ale poskodite len minimalny povrch koze kde je najviac receptorov bolesti.
Utocnik si v navale adrenalinu bodnutie zvacsa aj tak neuvedomi a utok pokracuje.
S nozom sa zasadne REZE. Reze sa co najvacsia plocha koze, slachy , svaly.
Ma to minimalny dopad na prezitie/zdravie utocnika. Ale velky zastavovaci efekt, co je v danej chvili nadolezitejsie.
Ja osobne preferujem tzv. spanielske tasenie = hned prvy rez sa vedie krizom cez cele celo protivnika.
Cela hlava je bohato zasobene krvou. Kto mal roztate celo alebo aspon obocie vie kolko krvy z toho ide.
Utocnik je v okamziku zaliaty krvou, nevidi a hned je v soku, prestava utocit a to sme predsa chceli.
Avsak jeho zdravie ani zivot nesu v ziadnom pripade ohrozene. Porezane celo nieje ziadne nebezpecne zranenie.
Dokonca aj na pripadnom sude vas nemozu obvinit z nicoho (pokus o vrazdu/zabitie) okrem lahkeho ublizenia na zdravi.
Noz je skladny, efektivny rovnako ako strelna zbran na kratku vzdialenost. Ma viacero moznosti vyuzitia.
Nevyhoda je ze je potrebny aspon zakladny trening a vycvik.
Noz po pripadnej sebaobrane okamzite a BEZPODMIENECNE zahadzujeme do rieky/kanala.
Pokial sa noza nemienite vzdat, je nutne ho strcit to do autoklavu.


Plynova pistol= cista samovrazda a sialena nezodpovednost. Tento prostriedok sebaobrany zasadne nedoporucujem.
Z jedneho prosteho dovodu. Ked vytiahnete na niekoho plynovu pistol, a protivnik vytiahne ozajstnu pistol..skoncili ste.
Nikdy nepouzivajte plynovu pistol na sebaobranu.
Nikdy neviete koho proti sebe mate a co ma druhy u seba.
Tak musite pristupovat ku kazdemu utocnikovy.


Ostatne prostriedky ako spreje, elektricke paralyzeri a ine hovadiny su maximalny hazard s vlastnym zdravim.
S tymito prostriedkami namiesto svojej ochrany utocnika akurat tak este viacej naserete a podstatne viacej vyprovokujete.


Inak ta obrana proti psovi co tu niekto hore popisoval by bolo fajn ak by ste dali nejake linky na tie videa a pod.
Naposledy upravil streetfight dňa 13 Feb 2013, 16:12, celkovo upravené 11
streetfight
 
Príspevky: 15
Registrovaný: 06 Jan 2013, 23:15
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 5 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod juraj1974 » 13 Feb 2013, 11:56

[-o< :-k
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod tatuse » 13 Feb 2013, 13:10

Bez urážky kde bývaš Tombstone? Alebo, že by veľa filmov?
tatuse
 
Príspevky: 25
Registrovaný: 22 Júl 2012, 20:54
Bydlisko: Nová baňa
Dal Ďakujem: 224 x
Dostal Ďakujem: 19 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod streetfight » 13 Feb 2013, 13:45

tatuse píše:Bez urážky kde bývaš Tombstone? Alebo, že by veľa filmov?


Ta otazka patrila mne?
Ak ano tak potom no koment.
Zase sa len potvrdzuje ze je uplne zbytocne pisat na fora a snazit sa obcas niekomu poradit.
Vzdy sa najdu nejaky dementi tohoto typu...


Nemyslim si ze si za to clovek hned zasluzi posmesne poznamky .
Naposledy upravil streetfight dňa 16 Júl 2013, 08:16, celkovo upravené 4
streetfight
 
Príspevky: 15
Registrovaný: 06 Jan 2013, 23:15
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 5 x

Re: Sebaobrana, zákony a ako sa nenechať zavrieť, keď ste v

Poslaťod juraj1974 » 13 Feb 2013, 13:52

Dovol mi aby som ta trosku pribrzdil ak to uz predomnou nespravila priroda.....
Nikto na nikoho neutoci a tvoja reakcia je presne adekvatna tvojmu prispevku... Netreba ti vela aby si vyceril zuby. Mozno som bol aj ja pri tych stretoch so skinmi a vyzera to ze si naozaj uz bol v par konfliktoch co je aj vidiet. Tie uderi do hlavy sa vzdy po case prejavia... :roll:
Toto je forum kde si ludia vymienaju skusenosti o krasach lesa a dovednosti s tym spojene. Nie o tom ako komu a cim hozbit hlavu a ako komu a cim dolamat ruky ci nos....
Sorry nedalo mi ale ak ty na niekoho z tohto fora zautocis mas ma krku....
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Off-topic

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia