Sekery

Nože, sekery, pílky..

Re: Sekery

Poslaťod SKW » 14 Nov 2012, 12:17

Nazdar joche! Ak chceš o niečo väčšiu sekeru než je tvoja Small forest axe a si ochotný si priplatiť tak môžeš od GB vziať jej "väčšiu sestru" Scandinavian forest axe (Veľká lesnícka sekera), ktorá je v podstate parametrovo zhodná s Univerzálnou sekerou Husqvarna (68cm, 0,85kg) a Hultafors Hugy 20 (o ktorej sally robil recenziu). Tieto dve posledne menované sú lacnejšie alternatívy k veľkej lesníckej od Gransfors.

Aktuálne vyrába pre Husqvarnu sekery dielňa Hultafors. Čiže Univerzálna sekera Husqvarna je v podstate sekera Hugy 20 od Hultafors. Sú prakticky identické, akurát, že na Hugy 20 je originálna pečať HB (Hult Bruks = Hultafors) a na Husqvarne je typický Husqvarňácky symbol. Husqvarna má kovaný finiš a Hugy 20 má sivý pieskovaný finiš. Mám sekery aj s kovaným aj s pieskovaným finišom a iný rozdiel než estetický tam prakticky nieje, účinnosť sekery to neovplyvňuje a ochrana hlavice je v podstate rovnaká. K Husqvarne je dodávané aj kožené púzdro, pokiaľ viem tak k sekerám rady Agdor púzdra nedávajú (okrem sekerky FRIL).

Čo sa týka výbrusu, určite nečakaj, že Hultafors a zároveň aj Husqvarnu budeš mať nabrúsenú tak ako Gransfors Bruks. Gransfors je špička čo sa týka kovaných sekier, ich finiš je precízny, kontrola tvaru hlavice a celkovej kvality sekier vychádzajúcich spod kladív kováčov je veľmi vysoká, od GB ti proste sekera príde nabrúsená ako žiletka. Ak si ten typ, čo si potrpí na dokonalý vzhľad a nechce do sekery "vŕtať", tak jednoznačne voľ to najlepšie, čo sa dá na trhu zohnať - Gransfors Bruks. Ja som však toho názoru, že ak človek nieje lenivý, tak s trochou námahy nieje žiaden problém dať sekeru Hultafors do holiaceho stavu, o čom sa mohli presvedčiť aj účastníci nášho workshopu.

Husqvarna univerzálna sekera vs. Hultafors Hugy 20

“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sekery

Poslaťod bapa » 14 Nov 2012, 18:26

Pokiaľ mám porovnať vlastnosti dvoch rôznych sekier, bude ma viac ako tvar hlavice zaujímať na čo je určená a ako vniká do dreva. Preto budem pozerať hlavne:
- uhol (výška) a tvar výbrusu ostria (klin, konvex)
- uhol, ktorý zvierajú líca sekery smerom ku hlavici
A tu je problém - nájsť na nete fotku porovnania sekier pri pohľade zhora, väčšinou sú fotky robené zboku. Starí drevorubači nemali mierku na kontrolu tvaru sekery, ale na kontrolu tvaru výbrusu.
- uhol sklonu ostria voči porisku
- tvrdosť materiálu (myslím, že som niekde zachytil, že Gransfors kalí sekery na nižšiu tvrdosť ako Hultafors - sekera je húževnatejšia, rýchlejšie sa zatupí a ľahšie sa nabrúsi)
A posledné - mať vlastné skúsenosti z dlhodobého používania sekery. Až potom môžem porovnať jednotlivé nuansy medzi rôznymi sekerami. Človek možno potom príde na to, že rozdiely nie sú až také markantné, a že dôležitejšie je dokonale zvládnuť techniku práce so sekerou a jej nabrúsenie. Pokým sa ale človek dostane do takéhoto štádia zistí, že z motorovou pílou je to ľahšie. O koľko zručností sme ochudobnení kvôli technickému pokroku? Koľkí z nás vyberajú sekeru podľa vlastnej skúsenosti a koľkí podľa toho ako lahodí oku?
Obrázok užívateľa
bapa
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 09 Júl 2010, 07:43
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 4 x

Re: Sekery

Poslaťod SKW » 14 Nov 2012, 19:45

Ak som správne pochopil, tak joche hľadá väčšiu verziu sekery od svojej malej lesníckej, ktorá má úzky profil a je určená primárne na odvetvovanie, stínanie tenkých stromov atď.

Všetky hore spomínané sekery, ktoré som mu navrhol (Veľká lesnícka, Univerzálna od Husqvarny a Hultafors Hugy 20) sú rovnakého typu, určené na rovnaký účel a s približne rovnakými vlastnosťami sekania. Rozdiel je v tom že v porovnaní s jocheho Malou lesníckou majú hlavy ťažšie a poriská dlhšie. S tým že Univerzálna od Husqvarny a Hultafors Hugy 20 sú identického tvaru (geometrie) hlavy, až na tie "nepodstatné" vzhľadové detaily, ktoré som písal. Sú to lacnejšie alternatívy a nedosahujú až takej kvality ako Veľká lesnícka od GB.

bapa píše:A tu je problém - nájsť na nete fotku porovnania sekier pri pohľade zhora, väčšinou sú fotky robené zboku. Starí drevorubači nemali mierku na kontrolu tvaru sekery, ale na kontrolu tvaru výbrusu..

Fotky sú. Stačí trochu googliť. Napríklad Ross Gilmore alias Woodtrekker má podobných fotiek s pohľadom zhora pomerne dosť. Na jeho blogu nájdete mnoho informácií o sekerách, recenzie, porovnania atď.
napr:

Kód: Vybrať všetko
http://woodtrekker.blogspot.sk/2011/11/husqvarna-forest-axe-review.html
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sekery

Poslaťod joche » 14 Nov 2012, 22:57

Chalani dik za reakcie, mam v tom trosku jasnejsie, aj ked iba trosku :lol: este som sa stale nerozhodol.

SKW - na 11 strane tejto temy pises, ze vlastnis sekeru rady Agdor, mozes mi povedat, ktora je to konkretne co sa tyka dlzky poriska a vahy? Je to niektora z HUGY10? Upravoval si si na nej ostrie?

Pouzivate niekto aj tesarsku sekeru?
Dik :D
joche
 
Príspevky: 126
Registrovaný: 12 Júl 2010, 21:42
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 24 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Sekery

Poslaťod SKW » 15 Nov 2012, 00:05

Používam Hugy 10, konkrétne tú s 1.5kg hlavou a 80cm poriskom. Je to tzv."full size axe" aké sa používali na stínanie stromov. Táto veľká sekera je pomerne ťažká na nosenie v batohu. Ak ti to však nevadí a nerobí ti problém ju nosiť, tak sa ti to potom dvojnásobne vráti pri príprave dreva, lebo veľkou sekerou narúbeš drevo efektívnejšie než s menšou. Na leto je však takáto sekera skôr na príťaž ako na osoh. Vtedy sa skôr hodia malé sekerky alebo sekery s váhou hlavy do 1kg, čo je v podstate taký kompromis - sekera sa v pohode dá nosiť v batohu a pritom odvedie aj ťažšiu prácu.

Na tej mojej veľkej sekere som upravoval najprv povrch čepele, od samotného ostria takmer po štempeľ som zbrúsil ten pieskovaný ochranný povrch. Keďže nemám pásovku, tak som to robil ručne pomocou šmirgľov rôznej zrnitosti od drsných až po najjemnejšie aké som zohnal. Je to pracné a minieš hodne šmirgľa, no dá sa dosiahnuť zrkadlový finiš. Samotné ostrie si tiež vyžadovalo úpravu. Ako som už písal, Hultaforsky nedostaneš tak krásne nabrúsené ako Gransforsky. Fazetu som odstránil pilníkom a potom pomocou kameňov som ostrie nabrúsil do holiaceho stavu. Nemám mierku na ostrenie sekery, vždy som brúsil sekery od oka a podľa potreby. Keď som mal pocit, že sekera vniká do dreva nedostatočne, znovu prišiel na slovo pilník a kamene, až kým som nebol s profilom ostria spokojný. Teraz je na nej pekný štíhly konvex.

Niektorí ľudia si radšej kúpia takú sekeru do ktorej už nemusia ani štuchnúť, je ostrá ako britva priamo z krabice, pripravená na prácu. Takými sekerami sú Gransforsky. Hultaforsky také niesú, tie si vyžadujú ešte dodatočnú úpravu ostria a nabrúsenie aby mohli byť plnohodnotne používané. No dovolím si tvrdiť, že správne nabrúsená sekera Hultafors v správnych rukách dokáže odviesť rovnako dobrú prácu ako sekera od Gransfors.
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sekery

Poslaťod bapa » 15 Nov 2012, 11:13

Súhlasím s SKW - sekery veľkosti Hugy 20, alebo veľká lesnícka sú dobrý kompromis medzi hmotnosťou a výkonom. Najväčší bonus je dlhšie porisko (65 cm), ktoré až tak nezvyšuje hmotnosť sekery, práca so sekerou je bezpečnejšia a má dosť veľký vplyv na zvýšenie energie dopadajúcej sekery.
Pozri si ešte:
http://smf.pspace.cz/
Na viacerých vláknach sú pomerne dobre rozobraté viaceré typy sekier Gransfors, Hultafors aj Weterling. Autor ich postupom času kupoval a porovnával, hľadajúc tú naj... Momentálne má ale stránku nadstavenú tak, aby si sa k informáciam dostal až po registrácii a prihlásení. Taktiež nejaké finálne závery a výsledky testovania mal s odkazom na ďalšie fórum, kde sa bolo potrebné registrovať.
Taktiež sa dá nájsť veľa na youtube.
Obrázok užívateľa
bapa
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 09 Júl 2010, 07:43
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 4 x

Re: Sekery

Poslaťod Chameleon_sk » 19 Nov 2012, 23:28

Mors Kochanski na tému sekery - časť 2

No matter challenge, never back down
http://chameleonsk.wordpress.com
Obrázok užívateľa
Chameleon_sk
 
Príspevky: 273
Registrovaný: 19 Apr 2011, 23:27
Bydlisko: Dunajská Streda (weekend Beluša)
Dal Ďakujem: 313 x
Dostal Ďakujem: 467 x

Re: Sekery

Poslaťod Pája » 17 Dec 2012, 19:51

Alternativa k Husqvarně - švédská firma Jonsered. Stejně jako Husqvarna hlavně prodává zahradní nářadí a motorové pily, ale sekery též nevypadají blbě. Ceny má srovnatelné.

Obrázok

Obrázok

Obrázok


Edit: oprava Hultafors za Husqvarnu.
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Sekery

Poslaťod Pája » 17 Dec 2012, 19:58

Taky by mě zajímalo, jestli tu někdo má zkušenost se sekerkami od české Zbirovie? Doma od nich máme kempinkovou na železném topůrku (nevím na 100%, nemá značku), žádný zázrak, ale lepší jak Extol a podobné.

Odvětvovací
Obrázok

Osekávací (lesnická)
Obrázok

Univezální ("wildlife" :-D)
Obrázok
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Sekery

Poslaťod Daimler » 18 Dec 2012, 17:38

Pája píše:Alternativa k Hultafors - švédská firma Jonsered. Stejně jako Husqvarna hlavně prodává zahradní nářadí a motorové pily, ale sekery též nevypadají blbě. Ceny má srovnatelné.


K tej Jonseredke-niekde som čítal že výrobca píše že je ručne kovaná ale dotyčný si ju kúpil a nebola kovaná tak neviem čo je na tom pravdy ale známy má motorovú pílu značky Jonsered a je maximálne spokojný.
Daimler
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 28 Júl 2012, 20:23
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Sekery

Poslaťod SKW » 18 Dec 2012, 17:54

Pokiaľ viem tak Jonsered si dáva vyrábať sekery vo švédskych dielňach Wetterlings a Hultafors a predáva ich pod svojím menom, podobne ako Husqvarna. Akurát, že Jonsered je menej známa značka. Sekery na fotkách, ktoré pridala Pája sú veľmi podobné sekerám, ktoré sa kedysi dali kúpiť u Husqvarny.


“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Sekery

Poslaťod Pája » 18 Dec 2012, 19:07

Jak píše SKW, podle současného tvarosloví těch seker si myslím, že stejně jako Husqvarna si je Jonsered nechává vyrábět u Hults Bruks. Pro HB hraje i fakt, že stejně jako malé sekerky, současně prodávané Husqvarnou, i Jonsered změnil jejich tvar.

Obrázok
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Sekery

Poslaťod radeton » 25 Dec 2012, 16:20

Hodím sem pár foto sekery,ktorú som si dal vykovať jednému starému kováčskemu majstrovi z Klenovca.Je to stredne veľká sekera poctivá fortieľna kováčska práca stála ma 10 EUR. Vyrobím do nej primerané porisko potom to sem hodím ako celok.Materiál sekery je ozaj majstrovsky spracovaný čo sa týka vykovania tela sekery, a aj samotného ostria po preseknutí klinca na nákove neostali na ostrí sekery žiadne stopy.
Prílohy
mot.list 005.jpg
mot.list 004.jpg
mot.list 003.jpg
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Sekery

Poslaťod Daimler » 25 Dec 2012, 16:52

Gratulujem, máš skvelú sekeru za pár € a kvalita je podobná ako napríklad pri sekere GB za 80€. Aj ja som už rozmýšľal nad tým že si dám vykovať sekeru ale takých zručných a ochotných kováčov je málo. A k tomu máš ešte aj dobrý pocit že si na ňu sám zrobil porisko. Teším sa na foto hotovej sekery. :yees:
Daimler
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 28 Júl 2012, 20:23
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Sekery

Poslaťod grizlly » 26 Dec 2012, 22:43

myslím že sekery od tohto majstra nemajú chybu
http://www.neemantools.com/en/gallery/videos
:yees:
grizlly
 
Príspevky: 21
Registrovaný: 11 Mar 2011, 22:43
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Nástroje

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia


cron