Les vz. pilčíci

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod sally » 18 Sep 2012, 11:56

Než sa táto téma prípadne zvrhne tam, kam nechceme: poprosím o jeden príspevok k danej veci (prenocovanie na Zimnom zraze) Creobrotera a potom akékoľvek ďalšie príspevky na danú tému budú mnou presunuté do reportovej témy o Zimnom zraze. Pokiaľ budú príliš ostré, budú rovno zmazané. Nemá zmysel kaziť si pekné spomienky na úžasné chvíle pri ohni hádkou cez net, nie?

Za seba musím podporiť Juraja - nespomínam si, že by sa tam rúbali živé stromy a v pamäti mi utkvelo uhasené, zahádzané ohnisko, miesto dané naporiadok - ostal po nás len udupaný sneh. No pamäť častokrát pracuje selektívne, tož sa môžem mýliť.

Takže - Creo, je to na tebe a potom poprosím už len príspevky ohľadom pilčíkov a lesa.

Boli sme týždeň v Martine a práve kopy haluziny po pilčíkoch nám umožnili doplniť zásobu tenšieho raždia v drevárničke :wink:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod Baldur » 18 Sep 2012, 16:27

Ja by som len rád reagoval na trochu skreslený názor na prácu pilčíkov,nakoľko sa ma to dotýka,lebo názory niektorých prispievateľov sa rozchádzajú so skutočnosťou.
Predovšetkým si treba uvedomiť niekoľko zásadných kritérií: za 1.-o akom lese píšem?/v akomje vlastníctve?/
za 2.-prácou pilčíka nieje upratovať les po ťažbe!
To,ako les po ťažbe vypadá,je predovšetkým na vlastníkovi lesa a jeho vzťahu k lesu/prírode všeobecne/.Pilčík má čo robiť,aby v dnešných cenách za kubík zarobil na živobytie a pritom sa vrátil z lesa zdravý a živý.Konáre /vrchovinu/po ťažbe vo väčšine prípadov spracúvajú ľudia na kúrenie/samovýroba palivového dreva/a na miesto ťažby môžu nastúpiť až po skončení ťažby v celom úseku,aby bola dodržaná ich bezpečnosť.Ako dlho to potrvá,záleži od lesníka,alebo správcu-majiteľa lesa.Čudoval by som sa,keby v súčastnosti trval tento proces dlhšie,lebo palivového dreva je nedostatok/aspoň v našom regione/a je oň veľký záujem.Dokonca sa väčšina vrchoviny spracúvava na štiepku a samovýroba palivového dreva sa dáva len na miestach,kde je ťažký prístup techniky.
A čo sa týka komunálneho odpadu/pet flaše,sáčky a konzervy/,v 90%-ách ju do lesa nosia turisti,hubári a podobné indivíduá,ktoré si prírodu "pretvárajú "k obrazu svojmu.
Ano,poznám aj ja pilčíkov a lesných robotníkov,po ktorích to vypadá ako na smetisku,ale ako som už písal v predchádzajúcom príspevku,všetko je to o ľuďoch,aký má kto vzťah k prírode.
Obrázok užívateľa
Baldur
 
Príspevky: 46
Registrovaný: 25 Aug 2012, 15:33
Bydlisko: Zlaté Moravce
Dal Ďakujem: 24 x
Dostal Ďakujem: 22 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod Chesus » 20 Sep 2012, 11:02

Možno nie je prácou pilčíka upratovať les po ťažbe, ale predpokladám, že náplňou ich práce nie je ani zatarasovanie turistického chodníka nanoseným drevom či ničenie samotného chodníka strojmi. Včera som mal celkom nepríjemný zážitok, keď som sa vybral na cyklotúru po jednom značenom chodníku trasu dlhú asi 12 km. Tešil som sa, že si ju po dlhom čase znovu môžem zopakovať a spravím si pekný výlet a oddýchnem si od povinností, Keď som už bol skoro v cieli, tj. chýbalo mi asi 15 či 20 minút cesty tak ma úsmev na tvári z pekného dňa rýchlo prešiel. Na lesnom chodníku bola nie že len haluzina ktorej tam bolo neskutočne požehnane, ale kopy a kopy popílených stromov a stromčekov tvoriacich v niektorých miestach dlhé chaoticky naskladané kopy vysoké asi 80cm. A keď hovorím že ich tam boli kopy, tak myslím vážne kopy. Najprv som to chcel preliezť no to činilo problém aj pešo, nie to ešte s bicyklom na ramene, no keď som an jednú kopu vyliezol, uvidel som, že tento neskutočný bordel pokračuje ďaleko ďaleko dozadu po značenom chodníku a usúdil som, že to radšej vzdám, pretože to bolo vážne naskaldané tak, že by tam človek mohol prísť ľahko k úrazu, bud sa z tej kopy zošmiknúť alebo by mi ešte nejaký stromček pricvakol nohu a bolo by po srande. A obíjsť to? Z jednej aj druhej strany je tam taká húština, kade sa dá predrať len s poriadnou mačetou. Jedná sa konkrétne o úsek Hubková - Nižné Ladičkovce po modrom chodníku z Humenného ak by to tu niekto z okolia náhodou čítal a chystal sa tade vydať, je to tesne pred "Hudačkovom". Musel som sklopiť uši a miesto vychutnania si výhľadu na lúkach sa pomaly vrátiť pekne naspäť cestou odkial som prišiel, vrcholom čoho bolo, že som ešte aj zmokol ako myš, kedže som sa vďaka tomu dostal neskoro domov. Škoda, že som nemal žiadny foťák, to by ste snáď ani neverili keby ste ten bordel videli. A tie slová čo zo mna padali... to by bolo na trvalý ban ... Ten istý chodník bol pred rokom doslova roz****ný nejakým pasákom, ktorý si to musel šinúť samozrejme ako inak rovno cez turistický chodník, aj keď naokolo je XY všemožných ciest vyjazdených traktormi. Vďaka tomu činilo aj v peknom počasí problém tadial ísť bez toho, aby sa tam človek nezasvinil, vlastne ten chodník je miestami ešte stále rozrytý ako ďas. Vyzerá to, že už nielen na bežné pešie vychádzky ale aj an cyklistiku budem nosiť gumáky a mačetu alebo si rovno zaobstarám motorovku, aby som mohol v klude prejsť turistickým chodníkom... Jasné, nechcem hádzať všetkých do jedného vreca samozrejme, ale niektorí, resp. tí u nás sú vyslovene (pardon za výraz) hovädá...
Obrázok užívateľa
Chesus
 
Príspevky: 175
Registrovaný: 25 Aug 2011, 23:48
Bydlisko: Humenné
Dal Ďakujem: 115 x
Dostal Ďakujem: 93 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod sony boy » 21 Jan 2013, 11:11

Každému čo niekedy povedal že v lese by sa nemalo nič robiť alebo že necháme prírodu nech sa s tým vysporiada sama by som doporučil ísť sa pozrieť do čiech,do lesov ktoré sú zničené lykožrútom a podobnou hávedou.nehovorím ilegálny výrub a kšeftovanie s drevom je jedna vec ale obnova lesa je vec druhá.všeobecne platí názor že sa LEN rúba.keby sa len rúbalo tak za 3 roky nemáme ani jeden strom,mal som možnosť robiť v teto sfére a sadenice nových stromov nieje lacný špás a nieje ich sranda ani sadiť,tiež sa musí aj zaplatiť ten človek čo ich sadí.viete aký je to krásny pocit ked vidíte ako varastá les ktorý ste vy vlastnoručne zasadili???mám síce len 25 rokov ale už ako malý som chodli sadiť s mamou stromy a už teraz vidím výsledky.nikoho neodsudzujem za jeho názor ved žijeme v slobodnej krajine ale ja mám na toto iný názor.myslím si že by si mala verejnosť najprv skúsiť túto prácu,alebo absolvovať prednáška na nejakej lesníckej škole alebo si aspon prečítať nejaú odbornú literatúru aby si až potom spravili svoj názor.
Obrázok užívateľa
sony boy
 
Príspevky: 47
Registrovaný: 20 Jan 2013, 11:13
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod DUCH LESA » 21 Jan 2013, 16:44

Súhlasím s kolegom, netreba však ísť ani do čiech, cintorín lesa máme aj v tatrách vďaka obetavosti ctených ochranárov, veď áno, treba dať šancu aj lykožrútom, a aj ľuďom ktorý o lese nič nevedia a hrabú sa tam gazdovať, nemajú vôbec poňatia ako to funguje a čo je LHP a podobne... :cry:
NEVER STOP EXPLORING!!!
Obrázok užívateľa
DUCH LESA
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 16 Dec 2011, 21:41
Bydlisko: Zlaté Moravce
Dal Ďakujem: 11 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod venco » 21 Jan 2013, 17:51

V niektorých našich lokalitách /Kysuce a pod./ nosili z Čiech domáci lykožrútov vo vreciach a rozhadzovali po lesoch, aby mohli ťažiť. Čo k tomu viac dodať. :evil:
Forest Hardworker Club
Obrázok užívateľa
venco
 
Príspevky: 492
Registrovaný: 27 Okt 2010, 14:25
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 515 x
Dostal Ďakujem: 264 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod Jozzo » 21 Jan 2013, 18:02

V Tatrách boli smrekové monokultúry umelo vysadené. Ako to dopadlo vieme. Ochranári s tým nič nemajú a nemali.

PS: Piaty stupeň ochrany v mojich očiach znamená územie bez zásahu človeka. Ruky by som odtínal už len za nápad ísť tam s motorovou pílou
Jozzo
 
Príspevky: 125
Registrovaný: 04 Sep 2012, 21:48
Bydlisko: západ
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 83 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod Elév » 22 Jan 2013, 09:47

Jozzo, presne tak!
Od čias nešťastnej Marie Terézie už v podstate OZAJSTNÝ les v tejto krajine neexistuje. Všetko sú vysádzané, rúbané a znovu obnovované monokultúry, s nechanými zvážanicami a usporiadané pravidelne jak stĺpy pre chmel. Jediné miesta, kde sa dá ešte nadýchnuť bez paniky z pravidelnej geometrie týchto ludských výtvorov sú zabudnuté nálety z velmi zlým prístupom, kde (panebože to je ale hnus, takýto chaos bez noriem a pravidiel) rastie jedno cez druhé - tak ako to má byť. Vzhladom k tomu, mi prídu mi dosť komické občasné tunajšie výlevy o tom, ako utekáme do lesa, ako moc nám dáva oddýchnuť a zregenerovať zo života v meste a "čím nás zlákal les". Posledný ozajstý les v európe je Tichá a Kôprová dolina, Bielovežský prales a pár miest v Rumunsku, na Ukrajine a možno fliačik niekde v Brdoch. Naozajstná divočina je mŕtva - zvíťazili sme! ... no moc nám chýba, tento portál je toho tiež dôkazom, nech už to budeme volať buškraft, tramping, survival, skaut, turista, hocičo, proste nám chýba divá krajina bez drátov, výstražných tabuliek, antén, policajnej húkačky niekde v dialke a hnusných rovných bielich čiar na oblohe.
Strašne ma irituje to drzé presvedčenie človeka o tom, že bez neho by tu nič nefungovalo a do všetkého sa treba srať a naprávať omyly prírody.
Fuj to som si ulavil...


PS...pilčíci s tým nemajú nič, tri mesiace som to robil - žiadny život, proste len otroci...
"All we need here, God, is one little precision earthquake."
SeldomSeen Smith

groundgear
Obrázok užívateľa
Elév
 
Príspevky: 528
Registrovaný: 04 Sep 2011, 21:59
Bydlisko: Pacov
Dal Ďakujem: 195 x
Dostal Ďakujem: 1368 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod fatal_error » 22 Jan 2013, 12:17

Úplne súhlasím s Elev-om, bez nás by príroda prekypovala v plnej paráde. To čo vidíme my, sú už vo väčšine prípadov len zbytky skutočnej prírody, lesa. Ja mám s lesníkmi rôzne skúsenosti. Na jednej strane od mesta krásne poukladané konáre rôznych veľkostí (aj menšie ako 7cm v priemere) veľmi úhľadne na kôpky. Až som sa čudoval. Na druhej strane mesta bezohľadná tažba po ktorej len čakám, že erózia spôsobí, že sa zemina zvezie dole. Brázdy po strojoch miestami do výšky až cca 130cm. Zničený terén a samozrejme aj les (Pri zvážaní dreva dole boli ostatné stromy poškodené na kmeňoch docela dosť).

Koho by zaujímalo >>> http://pralesy.sk/component/content/article/1-latest-news/108-pralesov-je-na-slovensku-opae-menej.html

Mapa pralesov u nás >>> http://pralesy.sk/lokality/lokality-pralesov.html

"Neznalosť zákonov prírody môže konanie človeka čiastočne ospravedlniť, ale cieľavedomá likvidácia lesných biotopov je neodpustiteľnou chybou celej spoločnosti. Ing. Ján Švančara, Ing. Alena Ábelová, Lesy Slovenskej republiky, š.p. (2012)"
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod sally » 22 Jan 2013, 14:18

Inak, dnes som sa dočítal k tomuto článku: http://jurajlukac.blog.sme.sk/c/294525/ ... ribeh.html

Prečo nemôžeme aplikovať Bavorský prístup aj u nás? Keď si môžem kúpiť v Terne jablká z Tirolska, BMW z Mníchova... tak by som sa rád prešiel aj po lese dovezenom z Bavorska :)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod divox » 22 Jan 2013, 14:54

Odporucam kazdemu citat jeho blog..Ten clovek si zasluži moju hlboku uctu.
Obrázok užívateľa
divox
 
Príspevky: 297
Registrovaný: 02 Feb 2012, 16:26
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 507 x
Dostal Ďakujem: 544 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod BRÉGO » 22 Jan 2013, 15:44

Úplne súhlasím s Elévom........... myslím, že to tu vyjadril najvýstižnejšie............... pilčík je len zamestnanec (ako Elév povedal - otrok) , problém nie je v pilčíkoch...........
Obrázok užívateľa
BRÉGO
 
Príspevky: 22
Registrovaný: 09 Jan 2013, 13:26
Bydlisko: pod Rohačkou
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 5 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod SKW » 25 Feb 2013, 14:16

Perfektný dokument o tom, čo je príčinou povodní, ako im efektívne zabrániť a zároveň tým napomáhať lesným ekosystémom zadržať čo najviac vody. Odporúčam pozrieť.
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod lynx » 26 Feb 2013, 21:54

:shock: Veľké Ťahanovské jazerá, konečne poznám ich tajomstvo ...
Storaz meraj a raz rež...
Obrázok užívateľa
lynx
 
Príspevky: 334
Registrovaný: 12 Feb 2011, 21:24
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 100 x
Dostal Ďakujem: 15 x

Re: Les vz. pilčíci

Poslaťod HanzikMilan » 17 Okt 2014, 10:54

Medzi prvými reakciami som zahladel aj myšlienku že pilčík sa má pri dnešných cenách za palivové drevo problém uživiť a je rád ak poplatí hypotéky atd.
A k tomu sa pozrite aké nebezpečné a rizikové je toto povolanie! Ak si len spočítate, že ešte predtým ako idete prácu pilčíka robiť (myslím na živnosť sám za seba), mali by ste si kupit oblečenie špeciálne proti porezu, ja som kupovať tento protiporezový pilčicky oblek, čož ako vidíte stoji pekne peniaze, chrániť hlavu je základ takže aj túto pilčícku prilbu so sluchadlami a nakoniec aj poriadnu protiporezovú pilčicku obuv. No a teraz si to spočitajte, ved len na túto vystroj musíte odrobiť mesiac...Kdesi skôr som počul názor, a plne sa s ním stotožnujem, že "Robota, to je posledný zdroj obživy" . V poslednej dobe sa ňou už ani obživiť nedá...
HanzikMilan
 
Príspevky: 1
Registrovaný: 17 Okt 2014, 10:32
Bydlisko: Slovensko
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia