Hydina

Hydina

Poslaťod Dufi » 12 Mar 2013, 19:25

Ahojte vsetci. Mate niekto skusenosti s chovom hydiny. Rad by som sa do toho pustil. Hlavne na zaciatok s prepelickami, mozno sliepkami...casom snad aj kacica, hus ci bazant. Pripadne, nepremyslate niekto o takomto niecom?

P.S.: Vajicka a maso su mojimi pohnutkami...nie pierka do celenky! ;)
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 270
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 105 x

Re: Hydina

Poslaťod radeton » 12 Mar 2013, 21:16

Čo konkrétne by ťa zaujímalo napr.ohľadom chovu sliepok. Mama ich má doma plný dôr :D
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Hydina

Poslaťod Dufi » 12 Mar 2013, 23:10

radeton píše:Čo konkrétne by ťa zaujímalo napr.ohľadom chovu sliepok. Mama ich má doma plný dôr :D

No...ze ako zacat...okrem nakupu kuriatok :D ...chel by som nejake prepelicky na zaciatok. Kupit kuriatka nie je problem...aj kurnik by som poriesil..len neviem od kedy ich mozem mat vonku a odkial kupovat (a aku) krmnu zmes. ...na zaciatok aspon toto :)
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 270
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 105 x

Re: Hydina

Poslaťod helbo » 13 Mar 2013, 10:21

Ahoj Dufi,

par postrehov k oravskym sliepkam :). U priatelky kupovali tiez nedavno, dalsie. Kupili par liliputiek. Neboj sliepku mozes von vyhnat uz aj teraz, no teraz nedavaju este tolko vajec ako by clovek cakal. No kazdopadne ked si zadovazis nove tak to potrva par tyzdnov mozno mesiacov pokial ti daju vajicka, takze ti odporucam spravit kurnik a zakupit sliepky cim skorej.
Co sa tyka stravy. Urcite im treba dake zrno (psenicu) a teta dava do toho dakusi mucku, ktora sa da zakupit. Miesa to v pomere 1:20 (moj skromnu odhad) a potom ti uz zjedia vseli co. Potesia sa odrezkom zo zeleniny, staremu namocenemu chlebu (ten jej sporim doma, dobre vetrany, nech ho nemaju plesnivy). Jednym slovom vyzobu vsetko co im hodis. Takze nieje problem z dakou zbytkovou stravou, ktoru uz neplanujes jest a tak + samozrejme voda, voda a voda.
Este je dobre oddelit si dako zahradu od ich vybehu. Nevidim problem v behani okolo domu, no do zahrady by som im to zatrhol. Neveril by si ako rychlo dokaze 10 sliepok obrat hrozno, cernice alebo ribezle, popripade vyzobat dake cerstve rastlinky, nepohrdnu ani feferonkami :). Takto to nebudes musiet sledovat, aby ti nebehali tam kam nechces.
Tod moje postrehy na orave a po dvore behali aj v zime :).
Naposledy upravil helbo dňa 13 Mar 2013, 11:19, celkovo upravené 2
Kto mlčí, nemusí vždy súhlasiť. Možno len niekedy nemá chuť diskutovať s idiotmi.
Obrázok užívateľa
helbo
 
Príspevky: 306
Registrovaný: 23 Jún 2011, 13:32
Bydlisko: Nitra/BA/DK
Dal Ďakujem: 89 x
Dostal Ďakujem: 239 x

Re: Hydina

Poslaťod BRÉGO » 13 Mar 2013, 10:41

Sliepky sú úplne nenáročné na chov............. celoročne vonku, večer si samé posadajú do kurníka(určite im kúp aj kohúta - ten je vodca a v podstate aj celý deň hliadkuje okolo svojho háremu :wink: ). Čo sa týka stravy : pšenica, krmná smeska pre nosnice - kúpiš v každom poľnonákupe, a všetko čo doma nedojete sliepky radi zbaštia, moje žerú aj psove granule, zatial nebrešú, ale ktovie :D . Je dobré aby mali väčší výbeh, kde by mali vlastne od jari do neskorej jesene, resp. kým nenapadne sneh, zelenú trávičku. A ešte im môžeš spríjemniť život nejakým pieskovým kúpeľom - urob im pieskovisko, kde by sa mohli dosýtosti vytrepať. Piesok im pomáha jednak na trávenie a jednak na zbavovanie sa parazitov z peria.
Asi toľko v krátkosti. Smelo do toho, nemáš sa čoho obávať ..... najlepšie sa naučíš všetko sám, nie z rozprávania.
Obrázok užívateľa
BRÉGO
 
Príspevky: 22
Registrovaný: 09 Jan 2013, 13:26
Bydlisko: pod Rohačkou
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 5 x

Re: Hydina

Poslaťod medved » 18 Apr 2013, 13:01

trosku neskoro,ale predsa.uniká mi potreba chovať doma hydinu na vajcia, mäso a kŕmiť ju rôznymi priemyslovými zmeskami, ktoré sú plné rôznych stabilizátorov, liečiv, ... pretože výsledný produkt bude porovnateľný s tými v hypermarketoch.
stačí si naštudovať dennú potrebu živín a zmesku si namiešaš sám napr. zemiaky 40%, kukurica 20%, pšenica 20%, soj.ext.šrot 15%, 5% mrkvy,alebo repy a máš domácu zmesku špeciálne pre nosnice. ktorú môžeš samozrejme doplnať aj o odpad z kuchyne .vyjde ta to lacnejšie ako kupovaná zmeska + vieš čo v tom je.
to kedy ti začnú znášať vajíčka záleží od veku sliepok. v priemere môžeš čakať prvú znášku okolo 20 týždňa života. tak isto aj to či ti budú znášať v zime zaleží od potravy, pokiaľ im poskytneš energeticky bohaté krmivo,tak veliký rozdiel medzi znáškami nezaznamenáš,ale odporúča sa nechať sliepky vydýchnuť cez zimu,nech sa ti hneď nevynosia.
tak ako bolo spomenuté je fajn im dať piesok + popol ,kde sa budú "kúpať" zbavovať parazitov v perí.ak nieje k dispozícii veľký pozemok,je potrebné aby mali prístup ku gritu.
takže smelo do toho.
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x


Späť na Pestovateľstvo a chov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia