chlebovy rusky kvas

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

chlebovy rusky kvas

Poslaťod mihal » 15 Máj 2012, 00:01

ked už sa tu preberajú rozne malinovky a vína, načrtnem aj kvas, tento vitaminovo, mineralno nadupany napoj.
recept som skusal zatial tento: http://varecha.pravda.sk/recepty/rusky- ... ecept.html
vysledok bol pitelny ale pekarenske drozdie robilo pachut(skusim pivne kvasnice) cast cukru by som nahradil medom, viacej chleba alebo menej vody.
flasky treba pribezne aj v ladnicke kontrolovat a odfukovat koli tlaku.
skusal uz niekto doma? ma nejaky lepsi recept?
chlieb obycajne ususeny co sa doma nespotrebuje, najlepsie ak by bol tmavy.
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod fremen » 15 Máj 2012, 09:34

Vdaka za recept! Idem kvasit! :D
Obrázok užívateľa
fremen
 
Príspevky: 176
Registrovaný: 05 Júl 2010, 18:07
Bydlisko: cold mountain
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 11 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod stormmast3r » 12 Jún 2012, 12:54

Na posledy som skušal robiť Zazvorove pivo. Nieje to pivo v pravom slova zmysle, skor je to kvasena malinovka s nepatrnym % alkoholu, vhodna aj pre mladistvych :). Recept som si trocha upravil, všetko som robil od oka.

Potrebne suroviny:
Na kvasok:
200g čerstveho zazvoru,
pol litra vody,
cukor,
sušene pekarske kvasnice.

Na pivo:
5.5 litra vody,
1kg cukru,
kyselina citronova (môže sa použiť čerstvy citron).

Postup prípravy:
Do vhodnej nadoby, nalejeme 2.5dcl vody, 4 lyžičky cukru, 1 lyžičku kvasnic a 2 lyžičky nastruhaného zazvoru. Nasledne dolejeme ďalších 2.5 dcl vody a premiešame. Ja som použil 2 litrovu pet flašu s tym sosakovym uzaverom (aby mal kade unikat CO2), pozor na vybuch. Každy deň do kvasku pridáme 2 lyžičky nastruhaného zazvoru a 2 lyžičky cukru. Kvasok by mal stáť aspoň 3-4 dni, idealne 5-6, na teplom mieste.

Následne rozpustime 1kg cukru v 2.5 litroch teplej vody. Do tejto vody potom cez tkaninu prelejeme kvasok. Necháme pol hodiny postáť, dolejeme zvyšnu studenu vodu a dochutime kyselinou citronovou, cca 3-4 lyžičky. Potom môžeme stačať do fliaš. Je dobre použiť pet-flaše, pretože vo flašiach nastáva druhotne kvasenie, ktoré zabezpečuje nasytenie napoja bublinkami. Flaše necháme na teplom mieste ešte 3-6 dni, občas odvzdušnime aby nam nevybuchli. Potom ich uložíme do chladničky.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod mihal » 12 Jún 2012, 22:43

este podotknem flasky sa odvzdusniju az vtedy ked su tvrde jak skala , pripadne menia tvar, inak niej edovod pet flasa dost vydrzi, nebavím sa o tesco neperlivej vode a jej flaske :)
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod sally » 19 Mar 2013, 22:11

Tak som sa rozhodol recept z prvého príspevku okúsiť, no upravil som si ho podľa možností a okolností.

1 kg chlieb 90 % ražný som usušil v rúre (cca 120 °C niečo cez hoďku, kým bol suchý)
5 l vody zovrieť

do horúcej vody (ohrev som vypol) som pridal nalámané kúsky suchého chleba. Idú tam ťažko, nechce sa im potopiť :mrgreen:

V zakrytom hrnci to stálo 4 hoďky. Chlieb sa nacucal vody a prakticky úplne vyplnil hrniec. Takže nastala fáza cedenia chleba cez sito - tekutina šla do demižóna. Bolo nutné napitý chlieb naberačkou riadne pretláčať, no "šťavy" sa mi podarilo takto nabrať cca pol litra až liter. Tak čo včul?

Doplnil som demižón teplou vodou, dal 200 g cukru, trochu medu (od oka) a niečo medzi štvrť a pol kockou kvasníc. Teraz je to v izbe, hrdlo som prekryl látkou a zagumičkoval. V hrdle je pena a kvasnice? Tak som zvedavý, čo z toho bude. :yees:

Ráno uvidím čo a ako. Plánujem to zcediť a dať nazad do demižóna dozrieť.
Prílohy
IMG_20130319_210445.jpg
IMG_20130319_210414.jpg
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod mihal » 20 Mar 2013, 01:26

ak chces aby to malo bublinky tak do pet flasiek s tym, demizon by mohol buchnut, akurat sa bojim ze do rana kvasnice vsetok cukor spapkaju a co2 nebude mat byt z coho. cize by som prisypal 6g na liter. daj vediet ako chutilo :)
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod sally » 20 Mar 2013, 09:28

Teraz som to zlial, dal preč kvasnice a nalial nazad do demižóna. Zátku priebežne povolujem. Chuť je taká nijaká, cítiť v tom chlieb a kvasnice, bublinkaté to je :yees: Ešte možno pridám medu a nechám poriadne odležať.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod sally » 21 Mar 2013, 21:03

Edit:

včera večer: pridal som odhadom tak 4 PL cukru a premiešal
dnes večer: už to začína mať správnu kvasovú chuť :yees: Dal som do demižóna za hrsť hrozienok a nechám ešte zopár dní odležať. Priebežne bude chuťometricky sledovať zmeny :mrgreen:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod mihal » 22 Mar 2013, 14:43

mne sa zdal moc kysli ,kvasnice vyjedli vsetok cukor tak som to pil tak ze do politraka trosku teplej vody , lyzica medu, rozmiesal som a doplna dolial kvasom. no super :)
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod sally » 22 Mar 2013, 16:52

Dnešná koštovačka - už to chutí ako má, len troška na pozadí je cítiť zvyšok droždia. Pridal som odhadom tak 5 PL cukru a nechám to ešte tak 2-3 dni. Potom fľaškujem - plastové fľaše od minerálok z Lidla.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod mihal » 22 Mar 2013, 18:22

ty tam len sypes cukor a med :P tam uz bude aj dost alkoholu :)
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod sally » 22 Mar 2013, 22:30

Potrebujem sa zbaviť kvasníc a dať tomu ešte troška sladkosti.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: chlebovy rusky kvas

Poslaťod mihal » 23 Mar 2013, 21:39

kvasnic sa nezbavis tym ze budes davat cukor tym ich len aktivujes. az nebudu mat co papat a bude im zima lahnu ku dnu. v tomto mi ver :) ale citit ich tam bude stale tak trosku
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x


Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť