Baza a jej vyuzitie

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod stormmast3r » 25 Máj 2013, 10:25

sirup zvyknem sterilizovat do skliciek od tatarskej omacky. Minuly tyzden som nasiel par skliciek z minuleho roku, bol este v pohode, akurat nebol taky aromaticky ako cerstvy.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod oneho » 19 Aug 2013, 23:20

Ja som si robil Bazový likér s kávou a môžem povedať, že je perfektný. (hlavne ho chcem na zimu na chrípkové obdobie)

1.5 kg odstopkovaných plodov bazy čiernej
2 kávové lyžičky mletej kávy (lepšia je mletá zo zŕn, než rôzne nescafe)
1.5 kav. lyžičky mletej škorice
7 klinčekov
1 väčší citrón
1.3 kg krištálového cukru (ja som použil 1kg a aj tak to je hodne sladké, druhú várku idem robiť z 0,75kg)
2 vanilkový cukor
1l rum (umu)

Plody bazy odstopkovať umyť, to hrnca k nej pridať 1l vody a začať variť. Ak zmes začne vrieť pridáme všetky suroviny okrem cukru. Citrón nakrájame na kolieska pozor bez kostiek, inak zmes zhorkne.
Povaríme ešte 5min. Potom zmes odstavíme a dáme na chladné miesto odležať na 24 hod. aby sa všetko dobre vylúhovalo. Na druhý deň precedíme cez čistú handru, z plodov vytlačíme čo najviac šťavy. Potom zmes zase dáme variť. Ak nám vrie, pridáme cukor a vanilkový cukor. Povaríme 5min. Keď nám to vychladne dáme do fliaš.

//Myslím, že se to hodí víc sem. ;-) P.
Nežijem preto aby som robil, ale robím preto aby som žil...
Obrázok užívateľa
oneho
 
Príspevky: 392
Registrovaný: 02 Mar 2011, 19:55
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 143 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod stormmast3r » 20 Aug 2013, 12:09

Kedy sa tám pridáva ten rum? Uplne na konci pred flaškovaním?
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod juraj1974 » 20 Aug 2013, 13:20

stormmast3r píše:Kedy sa tám pridáva ten rum? Uplne na konci pred flaškovaním?


noo mozno to asi len ja zle chapem ale Killo pise: ...Ak zmes začne vrieť pridáme všetky suroviny okrem cukru....
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod oneho » 20 Aug 2013, 15:59

Sorry, áno rum až na konci pred fľaškovaním. Ak by sme ho povarili, asi by nám moc alkoholu neostalo...
Nežijem preto aby som robil, ale robím preto aby som žil...
Obrázok užívateľa
oneho
 
Príspevky: 392
Registrovaný: 02 Mar 2011, 19:55
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 143 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod sally » 21 Aug 2013, 09:05

Pozerám, že o chvíľu vo svojom okolí nenájdem ani kúska bazových plodov, všetko mi tí bushcrafteri zužitkujú ako Rozumne Uložený Majetok... :tonqe:

Díky za super recept! Vyskúšam.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod oneho » 21 Aug 2013, 21:14

Už varím 2 várku :kava:
Nežijem preto aby som robil, ale robím preto aby som žil...
Obrázok užívateľa
oneho
 
Príspevky: 392
Registrovaný: 02 Mar 2011, 19:55
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 143 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod onee » 09 Sep 2013, 21:26

Tak zapájam sa aj ja do varenia tohoto výborného likéru. Len také malé praktické doplnenie 1,5kg bobúľ je asi 3l objemu.
onee
 
Príspevky: 35
Registrovaný: 03 Okt 2011, 00:58
Bydlisko: Záhorák
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod carlos9780 » 21 Máj 2014, 20:54

Varila myšička kašičku
m_IMG_20140519_200310.jpg
tohoročné prvé 3 várky
m_IMG_20140521_192310.jpg
toho roku som doplatil na neskorý zber a zlé počasie,posledné 2 týždne lialo a kvety už boli napoly odkvitnuté
m_IMG_20140519_154524.jpg
v prvej várke(tie 1,5l petky) som podcenil množstvo a myslím že na farbe to je dosť vydieť,bohužiaľ aj na chuti, do 3 várky som pokusne šupol jeden škoricový cukor(asi na 4,5l sirupu)a musím povedať že je to zaujímavé.
carlos9780
 
Príspevky: 232
Registrovaný: 22 Okt 2011, 21:40
Bydlisko: BA
Dal Ďakujem: 151 x
Dostal Ďakujem: 130 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod samotár » 21 Máj 2014, 22:00

carlos
- myslim si že s bazou sa velmo kaziť nedá, ako tak pozeram po blave v lesoch a okolí ta podla mňa akurátna sezona začiatočna na zbieranie ( sirupík , sušenie na čaj, dajaka malinovka a pod ), či by nebolo aj dajake jablčko z toho :D
ešte sa stretneme, svet je malý
Obrázok užívateľa
samotár
 
Príspevky: 99
Registrovaný: 29 Jan 2014, 14:20
Bydlisko: Rožňava
Dal Ďakujem: 506 x
Dostal Ďakujem: 211 x

Baza

Poslaťod Juzek » 29 Okt 2019, 13:48

Čaj
*
2 čajové lyžičky kvetov zaliať 250ml vriacej vody a lúhovať 10 minút
*
SIRUP
*
Prevariť 2L vody a nechať vychladnúť. Do vody pridať 40 kvetov,3 na kolieska nakrájané citróny a nechať odstáť 24-48 hodín.
Obsah scediť cez sitko alebo gázu prírpadne sitko,kvety poriadne vyžmýkať a nechať odkvapkať.
Tekutinu zohriať na cca 50°C,pridať 1,5 až 2kg cukru (podľa zhustnutia) a za stáleho miešania nechať rozpustiť až kým nezískame sirupovú konzistenciu.
Horúci sirup nalejeme do sklených fliaš. Skladovať na tmavom chladnom mieste.
*
ŠUMIIVÁ LIMONÁDA
*
Do 5 litrového pohára vložiť 10 kvetov,pridať 400g cukru a 2 na kolieska nakrájané citróny
Celé zaliať vodou a poriadne premiešať . Potom pohár prikryť a dať na slnečné miesto.
Aspoň 1 krát do dňa premiešať a nechať kvasiť . Po vykvasení limonádu precediť a dať vychladiť.
Podávať chladenú
Kvasenie trvá 7-10 dní.
*
INFORMÁCIE
*
-zbierame celé súkvetie s krátkou stopkou,máj-júl
-zbierame v suchom počasí a sušíme zavesené za stopku napr. na motúze a pod ne dáme papier na zachytávanie odpadávajúcích kvetov,alebo sušíme rozkladaním bez stopiek v tenkých vrstvách.
-schnú pomaly a uschovávame pri sušení na tmavom mieste . NESMIE zhnednúť.
*
LIEČI
*
Prvotriedne lieči všetky choroby z prechladnutia,vyvoláva potenie,ničí hnilobné baktérie,čistí zahlienené priedušky,zápal nervov,trojklamého nervu,sedacieho nervu a vyskočenie medzistavcovej platničky chrbtice,má pre telo čistiaci účinok,zbavuje toxínov predovšetkým kyseliny močovej,močové cesty,obličky a znižuje krvný tlak.
*
bazacierna.jpg
Obrázok užívateľa
Juzek
 
Príspevky: 27
Registrovaný: 22 Okt 2019, 18:12
Bydlisko: Sebedín,Bečov
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Predchádzajúci

Späť na Rastliny a ich využitie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron